Sander (rechts) met een aantal medewerers in de vernieuwde ijssalon.
Sander (rechts) met een aantal medewerers in de vernieuwde ijssalon. Foto: Foto's: RondOm Vandaag.

IJssalon Margje 24 in Leeuwarden heeft een verfrissende metamorfose ondergaan

Algemeen

LEEUWARDEN - Wie de weg een beetje kent in Leeuwarden, weet waar hij het lekkerste ijs van de stad kan vinden: bij IJssalon Margje 24 aan de Harlingersingel 5. Al jaren verkoopt boer Sander Bouma, zijn vrouw en zijn collega’s hier kakelvers ijs, gemaakt van de melk van zijn eigen koeien. Deze zomer hebben ze een flinke renovatie achter de rug. Dankzij het volledige gerenoveerde pand aan de Harlingersingel, met een fraai uitzicht op de Prinsentuin, is nu nog meer ruimte voor een breder assortiment (en dus meer smaken ijs) én kunnen klanten genieten van hun ijsje, een kopje koffie & thee, huisgemaakte taarten én de nieuwe ijskoep’s. 

Trots kijkt Sander Bouma rond in zijn nieuwe ijssalon. Toen hij begon met het maken van ijs op zijn eigen boerderij in Workum, van de melk van zijn eigen koeien, had hij nooit verwacht dat hij slechts een paar jaar later zo’n prachtige en ruime winkel mocht openen, vlakbij het centrum van Leeuwarden. Het resultaat mag er zeker wezen en de klant plukt daar de vruchten van. De ijssalon had vroeger weliswaar genoeg ruimte voor zestien heerlijke smaken ijs, er ontbrak echter nog een plekje waar de klant even rustig van het ijs kon genieten. Dat behoort nu echter tot het verleden.

Koffie, thee, taart en ijskoep’s

Sander Bouma, eigenaar van IJssalon Margje 24, kreeg de kans om het pand naast de oude ijssalon erbij te huren en kon de ijssalon uitbreiden. In de vernieuwde ijssalon vind je diverse gezellige zitjes met zachte stoelen en fonkelnieuwe tafeltjes en aan de bar kijk je uit over de Prinsentuin. Dankzij de nieuwe ijsvitrine is ook het assortiment flink uitgebreid en kun je kiezen uit veertig verschillende smaken ijs. Er is een espressomachine aangeschaft (met EARTH Coffee van Mocca d’Or) , waardoor klanten nu ook kunnen genieten van een lekker kopje koffie of één van de vele koffiespecialiteiten (uiteraard gemaakt met de melk van Sanders eigen koeien en ook theeliefhebbers kunnen terecht bij de ijssalon. Zin in iets lekkers bij de koffie of thee? Neem dan een stukje van één van de huisgemaakte taarten. 

Extra trots zijn ze op de ijskoep’s, een mooi glas dat afgeladen wordt met de lekkerste ijssmaken, sauzen en garnering. De keuze is reuze; van de klassieke bananensplit tot de Alde Beppe met advocaat-ijs. Kies één van de twintig smaken en laat je verrassen door het romige ijs waar Margje 24 naam mee heeft gemaakt, gecombineerd met smaakvolle ingrediënten als fruit, chocolade en koekjes. 

IJs van eigen melk

Uiteraard is IJssalon Margje 24 dicht bij haar eigen concept gebleven en maken ze al het ijs zelf op de boerderij, van de melk van hun eigen koeien. Een aantal jaar geleden gingen Sander en zijn vrouw Deborah op zoek naar iets nieuws om te doen naast hun werk op de boerderij. Enerzijds omdat ze benieuwd waren wat de mogelijkheden waren, anderzijds omdat Sander merkte dat steeds minder mensen weten wat er op een boerderij gebeurt: “Mensen staat steeds verder af van het boerenleven. Vroeger kende iedereen wel iemand die boer was, nu hebben ze geen idee meer. Ik dacht daarom; ik breng de boerderij naar de mensen toe.” 

Eerst beginnen Sander en Deborah het ijs te verkopen op hun eigen boerderij in Workum: “Elke dag is bij onze boerderij een open dag. We zetten de schuur open zodat bezoekers een kijkje kunnen nemen in de stallen en hebben overal informatiepanelen opgehangen over het leven op de boerderij.” Het blijkt een groot succes. Terwijl Sander als boer blijft werken, helpt Deborah door het ijs te maken en de smaken te bedenken. Het is een toerist uit Amsterdam die ze op het idee brengt om ook in de stad een ijssalon te openen. Leeuwarden, de stad waar Sander studeerde en die hij nog steeds prachtig vindt, was een logische keuze. 

Nog steeds wordt al het ijs van Margje 24 gemaakt door de melk van Sanders eigen koeien en Deborah, nu bijgestaan door hun oudste zoon, staat nog steeds in de ijskeuken om de inmiddels vier Margje 24 vestigingen (in Workum, Leeuwarden, Bolsward en Sneek) en diverse restaurants te voorzien van vers ijs. 

De boerderij in de stad

De relatie tussen stad en platteland is de afgelopen jaren steeds meer onder druk komen te staan, merkt ook Bouma. Hij wil dolgraag die kloof overbruggen door de mensen te laten zien dat boeren juist oog hebben voor het klimaat, biodiversiteit en duurzaamheid: “Ik wil dat ons werk weer in een positief daglicht komt te staan. Onze boerderij is bijvoorbeeld helemaal zelfvoorzienend. We wekken energie op met zonnepanelen en een windmolen. Bovendien hebben we een aantal jaar geleden een mono-mestvergister aangeschaft. Dit zorgt ervoor dat we onze CO2-uitstoot al met 40% verminderen. De motoren van de mestvergister genereren genoeg warmte om ons woonhuis te verwarmen, waardoor we ook van het gas af zijn.” Van de honderd hectare grasland dat hoort bij Bouma’s boerderij bestaat 45 hectare uit weidevogel-, ganzen- en grasland, waardoor Bouma een essentieel onderdeel vormt van de biodiversiteit in zijn regio. 

Bij IJssalon Margje 24 zijn ze trots op hun werk en dat blijkt wanneer je naar binnen stapt. Aan de muur hangen twee grote foto’s van hun eigen koeien en er speelt een video af van het boerenleven in Workum. “We willen later nog meer informatie panelen plaatsen, zodat mensen nog beter weten hoe ons dagelijkse leven eruit ziet.”

Kom een langs

Bouma nodigt iedereen van harte uit een keer langs te komen in de vernieuwde ijssalon en te proeven van hun overheerlijke ijs. De ijssalon is van 10.00 uur tot 22.00 uur geopend en je vindt ze aan de Harlingersingel 5. Tot dan!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De voorstelling Droomvogels is op 29, 30, 31 mei en 1 juni te zien in Podium Explore in Leeuwarden. Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 18 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00