Nicolaaskerk te Swichum
Nicolaaskerk te Swichum Foto: Bouwe Brouwer

Drie geheime plekjes in Leeuwarden

Historie

LEEUWARDEN - Dit jaar voor veel mensen nog geen verre vakantie naar een zonnig oord, maar lekker thuis of in de buurt blijven om te genieten van de vrije zomerdagen. Het biedt een mooie kans om in eigen omgeving op ontdekkingstocht te gaan, maar waar begin je? RondOm Leeuwarden helpt je op weg en zocht zelf naar twee plekken in de omgeving van Leeuwarden met een bijzondere geschiedenis.

Natuurpark Vijversburg

Veel Leeuwarden kennen Vijversburg bijeen andere naam, namelijk het bos van Ypeij. Toch is het prachtige stukje natuur ook voor veel mensen uit Leeuwarden verborgen. Het park heeft een lange en bijzondere geschiedenis. Lakenkoopman Pieter van der Geest liet het eenvoudige zomerhuis in 1690 bouwen, bekend als Vijversburg, en Age Binses Looxma verwierf in de negentiende eeuw het buitenverblijf. Hij liet zijn schoonzoon Nicolaas Ypeij het huidige Vijversburg verbouwen, vandaar ook de naam. Ypeij vroeg landschapsarchitect L.P. Roodbaard een deel van de tuin te ontwerpen. Zijn invloed is nog steeds te zien in Vijversburg, maar de afgelopen jaren is de tuin uitgebreid met vier andere onderdelen. Zeker de moeite waard om deze prachtige omgeving te ontdekken en even aan de stadse reuring van Leeuwarden te ontsnappen.

Achter tralies

Oké, we geven toe, de Blokhuispoort is niet echt een goed verborgen geheim, maar wat veel mensen niet weten, is dat je in de voormalige gevangenis kan slapen. Hoe vet is dat?! Het Alibi Hostel is het enigste hostel van Leeuwarden en biedt privékamers aan vanaf twee personen tot acht (nu nog even uit hetzelfde huishouden). De kamers zijn minimalistisch uitgerust en doen nog denken aan een gevangenis, maar wel met hedendaagse luxe en natuurlijk de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Het hostel is gebouwd in celblok H, waar je ook diverse creatieve ondernemers uit Leeuwarden kan ontmoeten. 

Het kerkje van Swichum

In Swichum, vlakbij Leeuwarden, vind je éen van de oudste en mooiste middeleeuse kerk van Friesland. Het kerkje staat op een terp en wordt ook wel de Nikolaestsjerke genoemd. Onderzoek naar de materialen van de kerk vertellen ons dat de kerk omstreeks het jaar 1234 gebouwd is. Dat maakt het één van de vroegste bakstenen kerken in Friesland. De kerk is gebouwd in Romaanse stijl en heeft verschillende aspecten die wat vertellen over de tijd waarin de kerk werd gebouwd. Zo is er een speciale ingang die vroeger door de vrouwen werd gebruikt en een hagioscoop, een lager gebouwd venster waardor mensen die niet naar de kerk wilden naar binnen konden kijken. De kerk en haar toren vertellen hun verhaal voor diegene die goed kijkt. Bijvoorbeeld van de familie van Wigle van Aytta. Zijn familienaam vind je op meerdere graf- en gevelstenen en de afbeeldingen van een narcis, een tulp en een papagaai op een aantal gebranschilderde ruitjes uit de zeventiende eeuw referenen naar deze familie. Wigle van Aytta van Swichum was een vooraanstaande Nederlandse staatsman die een grote rol speelde in het bestuur van de Habsburgse Nederlanden. Hij maakte naam als humanist, rechtsgeleerde en verdediger van het katholicisme, maar ook omdat hij wist door te dringen in lagen van de samenleving die daarvoor enkel voor de adel was weggelegd. Wigle kwam uit de burgerij, zijn vader was een Friese herenboer.

Afbeelding
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00