Afbeelding
Foto: Energie Campus

Bijzonder gebouw op palen markeert start Energiecampus Leeuwarden

Algemeen

Volop ruimte voor experimenten met duurzame energie-oplossingen

Energie Campus Leeuwarden krijgt steeds meer vorm, het meer dan twaalf jaar geleden ontwikkelde miljoenenplan wordt steeds concreter. Op 5 september is 'het pand op palen op de voormalige vuilstort Schenkenschans' oftewel het Energie Kennis Centrum Leeuwarden, als het kantoor van beide initiatiefnemers Koninklijke Oosterhof Holman en adviesbureau Ekwadraat geopend.

Het EKL biedt ook (kantoor)ruimte aan andere bedrijven die de filosofie van het kenniscentrum delen en ondersteunen en verder willen en kunnen uitbouwen. De opening van het unieke pand werd verricht door de Friese Commissaris van de Koning Arno Brok, voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen en eigenaren/initiatiefnemers Harm Beerda (Koninklijke Oosterhof Holman) en Douwe Faber (Ekwadraat).

Duurzame energie-oplossingen
Het Energie Kenniscentrum is het allereerste pand dat op de energiecampus in Leeuwarden is gerealiseerd. Het kenniscentrum is een werkplek en ontmoetingsplaats voor duurzame innovators. Op de energiecampus wordt samengewerkt aan het concretiseren van de energietransitie, naar een geweldige milieuvriendelijke toekomst. Op Energiecampus Leeuwarden is plaats voor studenten, startups en bedrijven om te experimenteren met duurzame energieoplossingen. Bijvoorbeeld met zonne-energie, windenergie en water.

Vele experimenteerlocaties
Een van de experimentenlocaties op het terrein is het Plug- en Playpark, waar studenten, startups en bedrijven kunnen experimenteren (plug). Deze experimenten vormen tegelijkertijd een beleving voor bezoekers (play). Het eerste initiatief van het Plug- en Playpark is al een feit. In samenwerking met studenten van Watercampus Wetsus wordt hier een wateraccu aangelegd om te experimenteren met waterenergie opslag. Tegelijkertijd wordt het een mooi waterkunstwerk. De wateraccu zal een bijdrage leveren aan het versterken van het onderwijs en het omzetten van kennis naar productie en zelfs startende ondernemingen.

Het Plug- en Playpark bevindt zich op de voormalige Schenkenschans. Ten westen hiervan is nog meer ruimte voor experimenten, met ruime tijdelijke vergunningsmogelijkheden. Allerlei bedrijven, instanties, studenten gaan onderzoeken verrichten, het wordt één grote proeftuin voor milieuvriendelijke projecten waar de maatschappij en de natuur op termijn baat bij hebben. Er wordt nu volop verder gewerkt aan het realiseren van de bijzondere Energie Campus Leeuwarden.

Dit is nog maar het begin
Het uitgangspunt van eigenaren en oprichters Harm Beerda van Koninklijke Oosterhof Holman en Douwe Faber van Ekwadraat komt overeen: het EKL-pand op palen dit is nog maar het begin. Het Energie Kenniscentrum is het startpunt van samenwerken aan de energietransitie en wordt nu al volop ingezet als ontmoetingsplek voor innovatieve mensen en projecten.

Commissaris van de Koningin in Friesland Arno Brok complimenteerde de heren met hun durf en inzicht: "U geeft keer op keer aan dat u het verschil kunt maken. Wat hier vorm krijgt, past bovendien helemaal in het beleid van de provincie Friesland". Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, vulde aan: "Een cruciale factor voor het uiteindelijke succes is lef hebben. Gewoon DOEN. En dat is aan Harm Beerda en Douwe Faber wel besteed. Bouwen op een voormalige afvalstort heeft nog niemand aangedurfd. Maar dankzij hun lef staan we nu met zijn allen hier".

Gasloos en demontabel gebouw
Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden is een gasloos en demontabel gebouw, ontworpen door Achterbosch Architecten. Er is veel gebruik gemaakt van het hernieuwbare biobased materiaal hout. Bijvoorbeeld voor de gevelbekleding, de kozijnen en de vloer- en wandconstructie. Het is bovenop de voormalige vuilstort gebouwd, zonder heipalen.

Er is specifiek gekozen voor FSC gecertificeerd hout van lokale oorsprong. Voor het interieur is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van refurbished materiaal. Zo is een oude gymzaalvloer van een sporthal; uit Sneek hergebruikt en zijn de stoelen gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

Twee dagen na de opening van het EKL werd de Open Dag gehouden. Die was een succes en werd druk bezocht op het terrein en in het Kenniscentrum. De rondleidingen, workshops, een rondvaart in een elektrische sloep, een proefrit in fossielvrije voertuiten en diverse games en energieproefjes sloegen goed aan. Thema van de Open Dag was: 'Samen de energiewereld van morgen ontdekken'.

energiecampusleeuwarden.nl
ekwadraat.com

Open dag 7 september 2019
Openingshandeling
Afbeelding
Beeld ter illustratie
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie Agrarisch nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Sneek vertoont dinsdag 21 mei de film Plus que jamais van Emily Atef Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Grote drukte bij opening Albert Heijn Camminghaburen Zakelijk nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Dalsheim Digi-Totaal de verkoop en reparatie specialist voor camera's & toebehoren en Apple computers Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden sluit zich aan bij actie 3FM-ochtendshow Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 13 mei, 18:00
Afbeelding
A cappella concert met de titel 'Geen dag zonder Bach'. Evenement 13 mei, 15:00
Afbeelding
SC Cambuur neemt in stijl afscheid van het Cambuurplein Sport 13 mei, 09:30