Afbeelding
Foto: Hans Pietersma

Wandelexcursie 'paddenstoelen door eendenkooi Gierkerk

Algemeen

GYTSJERK – Het is weer paddenstoelentijd, want de herfst is weer begonnen. Voor It Fryske Gea reden genoeg om op zaterdag 19 oktober van 10:00 – 12:00 uur een paddenstoelenexcursie te organiseren door de Buismanskoai in Gytsjerk. Honderden soorten paddenstoelen laten zich weer zien op de meest gekke plekken. Onze natuurgids gids vertelt je van alles over de verschillende paddenstoelen die je tegenkomt.

Denk bijvoorbeeld aan de vliegenzwam met zijn rode hoed en witte stippen. Daarnaast zijn de verhalen over de eeuwenoude eendenkooi superinteressant! Interesse? Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/Gytsjerk-19okt of 0511 – 53 96 18. Voor leden van It Fryske Gea is deze excursie gratis op vertoon van de ledenpas, niet leden betalen € 4, - (t/m 12 jaar € 2, -).

Waarom paddenstoelen kijken in de eendenkooi?

De Buismanskoai vlakbij Gytsjerk is een eeuwenoude eendenkooi vlakbij het natuurgebied de Grutte Wielen. Het is een redelijk grote kooi met in het midden een plas met daaromheen vijf vangpijpen. Een groot deel van de eendenkooi is een eeuwenoud bosgebied en daardoor erg geschikt voor de groei van paddenstoelen. Paddenstoelen zijn namelijk de 'bloemen' van schimmels die op oude takken en rottende bladeren voorkomen. Hierdoor komen paddenstoelen soms ook op de meest grappige plekken voor zoals op bomen of zelfs op keutels. In het bosgedeelte zijn genoeg oude rottende takken en bladeren voor alle paddenstoelen, er komen dan ook meer dan 100 soorten paddenstoelen voor in deze eendenkooi.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00