Heerenveen houdt punt over aan Sparta-uit ondanks twee strafschoppen tegen

In een vermakelijke, maar bovenal slechte wedstrijd van beide kanten, deelde Heerenveen zondagmiddag de punten op het Kasteel: 1-1.

Sparta gelooft in handhaving

Met zeven punten uit de laatste vier duels had Sparta de voorbije weken aangetoond nog volop in handhaving te geloven. Ook Heerenveen had na dramatische weken weer wat verbetering laten zien. Uit de laatste drie duels werden vijf punten behaald en er werd bovendien geen enkele goal geïncasseerd door de formatie van coach Ole Tobiasen.

Eerste helft zeker niet saai

Saai was het in de eerste helft niet in Spangen. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Namens Sparta zorgden Lennart Thy, Mario Engels en Arno Verschueren voor gevaar. Aan de kant van Heerenveen zag Sidney van Hooijdonk zijn treffer afgekeurd worden wegens buitenspel. Na een prachtige poeier van Thom Haye, kwam via de lat plots voor de voeten van Van Hooijdonk.

Meest besproken moment was de handsbal van Heerenveen-verdediger Rami Kaib. De Zweed had geen zicht op de hoge bal en kreeg hem in het strafschopgebied op de hand. Na twee minuten naar de beelden te hebben gekeken, wees scheidsrechter Allard Lindhout naar de stip. Maar Thy stuitte op elf meter op doelman Erwin Mulder.

Goedkope penalty

Ronduit goedkoop was de tweede penalty direct na rust, na een vermeende overtreding van Ibrahim Dresevic. Thy werd in de sprint licht tegen zijn voet getikt, nadat de aanvaller zijn voet naar achter steekt. Waar Mulder in de eerste helft nog de baas was vanaf 11 meter, had hij op de inzet van Vito van Crooij geen antwoord.

Amin Sarr redt een punt

De Friezen kwamen vervolgens langszij door een prachtige lange bal van Nick Bakker. Zijn pass belandde precies tussen twee verdedigers in, waarna Amin Sarr de bal voor zijn voeten kreeg en handig afrondde. In de slotfase werd Antony Musaba naar de grond gewerkt, maar een derde penalty kwam er niet. Door het gelijkspel blijft Heerenveen twaalfde.

Druk voorlopig van de ketel

Sportief is voorlopig de druk van de ketel. De degradatiekandidaten verloren dit weekend hun wedstrijden. Zodoende heeft Heerenveen een afstand met de onderste regionen opgebouwd. In de belangrijke reeks wedstrijden tegen Willem II, RKC Waalwijk en Sparta werden allemaal gelijk gespeeld. Thuis tegen Heracles pakten de Friezen drie cruciale punten.

Volgende week komt FC Groningen op bezoek in het Abe Lenstra Stadion.

EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00