Vrijwilligerswerk heb je in alle soorten en maten.
Vrijwilligerswerk heb je in alle soorten en maten.

Het VSP helpt vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties

Samenleving

HEERENVEEN - 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag, de dag waarbij organisaties en bedrijven stil staan bij het belang van vrijwilligers. Het Vrijwilligers Servicepunt (VSP) van Caleidoscoop dient als een kenniscentrum voor vrijwilligerswerk in de gemeente Heerenveen. Zij ondersteunen zowel vrijwilligers als organisaties op het gebied van vacatures, advies, ondersteuning, training en contactbeheer. 

In de gemeente Heerenveen doet het VSP van Caleidoscoop veel om organisaties te helpen om vrijwilligers te werven. Zo kunnen ze de vrijwilligerswerk vacatures indienen via de website van het VSP en kunnen ze vacatures aanleveren die in de spotlight geplaatst worden op verschillende social media kanalen. De verantwoordelijkheid voor de vrijwilliger blijft wel altijd bij de organisatie liggen die de vrijwilliger nodig heeft. Namens het VSP vertelt Nicky Hooijschuur hierover het volgende: “Het VSP vind het belangrijk dat organisaties zelfredzaam worden en blijven in het vinden en binden van vrijwilligers.”

Hooijschuur geeft een paar voorbeelden van de activiteiten die het VSP organiseert: “Wij organiseren bijvoorbeeld Soep en Ontmoet voor organisaties, dit is een netwerkbijeenkomst voor alle organisaties die met vrijwilligers werken. Tijdens de netwerkbijeenkomsten brengt het VSP samen met de werkgroep een aantal thema’s aan de orde, daarnaast krijgt men de ruimte om met elkaar informatie uit te wisselen en vragen te stellen.” Ook hebben ze de VSP-auto gerealiseerd, een voorliggend WMO vervoer voor inwoners met een smalle beurs en geen of een klein netwerk die incidenteel vervoer nodig hebben. De VSP auto wordt gereden door vrijwilligers, gecoördineerd vanuit het VSP.

Het VSP helpt voornamelijk maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk die werken met vrijwilligers. Ze zoeken contact met het VSP om hun vacatures uit te zetten. Het VSP merkt ook dat het steeds moeilijker is om vrijwilligers te werven en te behouden. Hooijschuur: “Dit kan verschillende redenen hebben. Mensen hebben het vaak druk met bijvoorbeeld werk en mantelzorg. Als je kijkt naar jongeren, die willen graag korte opdrachten met veel impact (dit blijkt ook uit onderzoek van NLvoorelkaar).” Doormiddel van de jaarlijkse campagne ‘mensen maken even tijd’ van 1 tot 7 december zijn er verschillende activiteiten in Heerenveen om vrijwilligerswerk op de kaart te zetten. 

Vrijwilligers bedanken

Het is ook de taak van VSP om namens de gemeente vrijwilligers te waarderen voor hun inzet. In 2022 wil de Caleidoscoop / VSP samen met de gemeente Heerenveen vrijwilligers waarderen voor hun inzet. In de afgelopen vijftien jaar hebben we hiervoor een jaarlijkse vrijwilligersprijs; de Zilveren Duim. Deze prijs is in samenwerking met de Gemeente Heerenveen, De Heerenveense Courant en het VSP. Hier wordt 1 keer per jaar een vrijwilliger en een groep vrijwilligers in het zonnetje gezet. Mocht iemand ook nog een vrijwilliger of groep vrijwilligers weten die in het zonnetje gezet moet worden. Dan mogen ze contact opnemen met Caleidoscoop. Om meer vrijwilligers te kunnen bedanken is er nu ook de website “HeerenveenBedankt” gelanceerd. Op deze website kunnen de vrijwilligers die woonachtig zijn in de gemeente Heerenveen een attentie uitkiezen als waardering voor hun inzet. Dit mag éénmaal per jaar. 

Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 10 uur geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 16 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 18 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 20 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 25 apr, 18:00
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00