Foto: Oranje Fonds - Remko de Waal

Oranje Fonds biedt extra steun aan netwerken die zorg door vrijwilligers mogelijk maken

Samenleving

FRIESLAND - Het Oranje Fonds is op zoek naar sociale initiatieven die de handen ineen geslagen hebben om ervoor te zorgen dat vrijwilligers zorg kunnen bieden aan kwetsbare mensen in de buurt. Deze samenwerkingsverbanden kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor een nieuwe tender vanuit het Corona Sociaal Herstelfonds via oranjefonds.nl/tender.

Tijdens de coronacrisis zijn er veel sociale, veelal vrijwillige initiatieven ontstaan die in staat waren om kwetsbare mensen te bereiken, in contact te blijven met doelgroep en vrijwilligers te mobiliseren. Organisaties met een sterk netwerk zijn samenwerkingsverbanden aangegaan om gezamenlijk de problemen aan te pakken. Het Oranje Fonds ziet dat deze netwerken de potentie hebben om niet alleen coronagerelateerde problemen aan te pakken, maar ook op langere termijn bij te dragen aan maatschappelijke uitdagingen. Zoals het mogelijk maken dat mensen dichtbij huis zorg kunnen krijgen door vrijwilligers. Daarom wil het Oranje Fonds deze netwerken extra steun bieden, zodat zij de samenwerking kunnen versterken en zich kunnen doorontwikkelen. Sociale initiatieven die in zo’n verband samenwerken kunnen zich t/m 15 september 2022 aanmelden voor deelname. Er worden 15 netwerken geselecteerd, die niet alleen financiering krijgen, maar ook kennis, coaching en zichtbaarheid. 

Corona Sociaal Herstelfonds 

Het is de derde tender die gestart wordt vanuit het Corona Sociaal Herstelfonds, dat in juni 2021 is gelanceerd door het Oranje Fonds en partners. Door de coronapandemie ervaren meer mensen gevoelens van eenzaamheid, nam armoede toe en is er meer behoefte aan vrijwillige zorg voor kwetsbare mensen. Met het Corona Sociaal Herstelfonds wil het Oranje Fonds niet alleen het belang van het sociale herstel benadrukken maar ook stimuleren. En zo bijdragen aan de sociale wederopbouw van Nederland na deze ontwrichtende crisis.

Bijeenkomst Bouwen aan Sociaal Herstel 

De tender start op de dag dat het Oranje Fonds de bijeenkomst Bouwen aan Sociaal Herstel houdt in de Prodentfabriek in Amersfoort. Op deze dag komen de bijna 100 projecten bijeen die gesteund werden middels eerdere tenders vanuit het Corona Sociaal Herstelfonds. De eerste werd mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. Deze richtte zich op sociale initiatieven die eenzaamheid aanpakken die ontstaan of verergerd is door de crisis. De tweede tender kwam tot stand samen met partner Nationale-Nederlanden en was bedoeld voor projecten die zich inzetten voor mensen die in armoede leven. Tijdens de bijeenkomst wordt er vooruit gekeken en kennis gedeeld met en door de deelnemende projecten. 

Oranje Fonds 

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zet het zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Oftewel een betrokken samenleving; waarin we zorgen voor elkaar, mensen gelijke kansen hebben en zich verbonden voelen met anderen in de buurt. Dat doet het fonds door sociaal initiatiefnemers te versterken en te verbinden waar mogelijk. De steun van o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en diverse andere partners maakt dit mogelijk. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Afbeelding
Check dit voor je met de auto op vakantie gaat! Algemeen 13 aug, 08:00
Afbeelding
Het wordt warm! Dit kan je doen om toch koel te blijven Wonen 12 aug, 14:00
Afbeelding
Friezin Laura Vlasblom doet mee aan Expeditie Robinson Samenleving 12 aug, 10:23
Afbeelding
3 renovatie ideeën om je slaapkamer op te frissen Wonen 12 aug, 09:06
Afbeelding
Zo houd je je huisdier koel tijdens de hitte Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
Dodo Festival in Bakkeveen is terug en veelzijdiger dan ooit! Evenement 11 aug, 10:00
Afbeelding
Bijeenkomst voor mensen met longkanker en hun familie in Medisch Centrum Leeuwarden Gezondheid 10 aug, 18:00
Afbeelding
Tips voor jouw huisdier in de zomer Algemeen 10 aug, 15:00