Paul van der Valk, Hedwich van der Valk en wethouder Jaap van Veen.
Paul van der Valk, Hedwich van der Valk en wethouder Jaap van Veen. Foto: Ömer Sezen

Bouw Van der Valk hotel Heerenveen grote stap dichterbij

Politiek

HEERENVEEN - De vestiging van een Van der Valk hotel aan de Oranje Nassaulaan nabij de A32 in Heerenveen is een stap dichterbij. Wethouder ruimtelijke ontwikkeling Jaap van Veen en de heer Paul van der Valk hebben hiervoor vandaag een koop-/ realisatieovereenkomst ondertekend. Hierin staan afspraken voor de verdere ontwikkeling en het planologisch mogelijk maken van het hotel.

Jaap van Veen: “In januari 2019 besloot de gemeenteraad dat Van der Valk een hotel mag vestigen langs de A32 ter hoogte van Skoatterwâld. Ik ben blij dat we vandaag deze belangrijke stap kunnen zetten in de verdere ontwikkeling van het hotel”.

Paul van der Valk van de familie Van der Valk (Voorschoten) is verheugd over deze nieuwe mijlpaal. “Vanaf het begin is de omgeving betrokken bij de plannen. Wij bedanken alle inwoners die hun inbreng hebben gedaan waaronder bij de keuze voor de vormgeving van ons nieuwe hotel. Wij zien uit naar een voorspoedig verloop van alle procedures én de start van de bouw van het Van der Valk Exclusief Hotel in Heerenveen”.

Vervolgstappen

Volgend jaar start de procedure tot wijziging van het omgevingsplan. Samen met Van der Valk organiseert de gemeente hiervoor begin volgend jaar een bijeenkomst voor omwonenden en belanghebbenden. Tijdens deze bijeenkomst worden de plannen en het schetsontwerp gepresenteerd en toegelicht. Dit is de start van de inspraakprocedure. Naar verwachting besluit de gemeenteraad in de tweede helft van 2024 over de wijziging van het omgevingsplan.

Hotel van der Valk Heerenveen

Van der Valk wil op de locatie aan de Oranje Nassaulaan een hotel bouwen met 140 kamers. Daarnaast komt er een congrescentrum met vergaderzalen, een restaurant, bar en terras en minimaal 222 parkeerplaatsen.

De afgelopen periode hebben burgemeester Fokkens-Kelder en wethouder Van Veen diverse gesprekken gevoerd met Van der Valk over de vestiging van het hotel in Heerenveen. Het resultaat is nu een overeenkomst voor de verkoop van de grond.

Datum start bouw

In de overeenkomst die vandaag is ondertekend zijn ook afspraken gemaakt over de planning van de vervolgstappen. Hierin staat bijvoorbeeld wanneer de wijziging van het omgevingsplan onherroepelijk moet zijn en binnen hoeveel tijd daarna gestart moet zijn met de bouw van het hotel. Uitgaande van de maximale termijnen start de bouw uiterlijk op 1 januari 2029. Beide partijen hebben afgesproken zich in te spannen om de start van de bouw eerder mogelijk te maken.

Terugblik op het proces

2016-2017

In 2016 presenteert Van der Valk een plan aan de gemeente voor een nieuw hotel in Heerenveen langs de A32 ter hoogte van Skoatterwâld en Oranjewoud. Eerst is een verkenning gedaan van wat dit zou betekenen voor het ondernemersklimaat en de ontwikkelkansen voor Heerenveen. Omdat de gemeente het van belang vindt dat ondernemers en inwoners meepraten over de plannen zijn hiervoor in 2017 diverse gesprekken en bijeenkomsten georganiseerd.

2018-2019

Begin 2018 vraagt de gemeenteraad de mogelijkheden te onderzoeken voor een hotel op een andere plek in Heerenveen. In januari 2019 bespreekt de gemeenteraad drie mogelijkheden: het plan voor een hotel aan de A32 bij Skoatterwâld, het plan voor een hotel aan de A32 Stadion-Zuid of geen hotel.
De raad kiest voor de het plan voor een Van der Valkhotel aan de A32 bij Skoatterwâld.

2021-2022 
Er zijn er twee varianten uitgewerkt voor het hotel, een hoge variant van ca. 43 meter en een lagere variant van ca. 30 meter. In januari kiest de gemeenteraad, mede op basis van de inbreng vanuit de omgeving, voor de lage variant van het hotel. Hiermee is de keuze gemaakt voor een langgerekt gebouw van ongeveer 30 meter hoog, parallel aan de Oranje Nassaulaan.

Meer informatie

Wie op de hoogte wil blijven van de ontwikkeling van het hotel en de bijbehorende planning kan terecht op de website www.heerenveen.nl/vandervalk.

Afbeelding
Met dit nummer gaat Joost Klein ons land vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Siebe uit Heerenveen deelt zijn ervaringen met duurzaam wonen tijdens een thematour Wonen 10 uur geleden
Afbeelding
Geen paniek bij Delta Impuls na kleine uitnederlaag Sport 15 uur geleden
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 27 feb, 12:00