De studenten van het Friesland College met hun Volvo.
De studenten van het Friesland College met hun Volvo. Foto: Eigen beeld.

Jelte, Jacoba en Harm rijden met een Volvo naar Gambia om daar les te geven

Persoonlijke verhalen

HEERENVEEN - Jelte de Jong (23 jaar), Jacoba Pries (19 jaar) en Harm de Jong (20 jaar), studenten van het Friesland College in Heerenven, reizen op dit moment met de auto 7500 kilometer. Zij kruizen landen als Marokko, Mauritanië en Senegal met als eindbestemming het Afrikaanse land Gambia. Daar gaan zij zeven weken les geven. Wat is het doel van deze studenten? RondOm Heerenveen vraagt het ze.

Hoe zijn jullie op deze actie gekomen?

“Via de opleiding Specialist Mobiele Techniek zijn we bij deze actie betrokken geraakt. In 2020 is de eerste groep van onze opleidingen via de organisatie Go For Africa naar Gambia gereden. In 2021 zouden Jelte en Jacoba al met de organisatie naar Gambia, maar door corona ging dit niet door. Vervolgens is in 2022 alles op alles gezet om in 2023 toch die kant op te kunnen gaan met een aantal groepen. Er hadden zich een aantal studenten aangemeld om mee te gaan, uiteindelijk bleven wij over van het Friesland College. Ook reist een docent met zijn vriendin mee met ons.”

Waarom deze actie?

“Dit is een ‘once in a lifetime’ ervaring, een unieke kans om meer van de wereld te kunnen zien. Daarbij komt nog dat we hiermee mensen en studenten kunnen helpen die het niet zo breed hebben. Het doel van de actie is namelijk om in drie weken van Nederland naar Gambia te rijden in een auto, dan zeven weken les te geven op een school. De auto doneren we vervolgens aan de school of lokale bevolking.”

Waarom met de auto en niet met het vliegtuig?

“Op deze manier krijgt de actie, die via de stichting Go For Africa mogelijk wordt gemaakt, meer aandacht en wordt het aantrekkelijker gemaakt om mee te gaan. Het is echt een avontuur. Omdat we in de auto gaan doneren mensen en bedrijven sneller dan wanneer we met het vliegtuig gaan en alles voor ons geregeld wordt. Het biedt ons een unieke kans om zelfstandiger te worden en stage te lopen in een ander land. Je moet met je team samenwerken en communiceren. Hierdoor bouw je een band op en leer je met elkaar samen te werken. Daarbij komt nog dat we tijdens de reis door veel verschillende landen rijden die hele andere culturen hebben dan wij gewend zijn.”

Waarom Gambia?

“Via de stichting Go For Africa zijn wij in Gambia naar de compound van Jan Huizinga gestuurd. Alle studenten zijn verdeeld over verblijfplaatsen in Senegal en Gambia. De vorige lichting studenten van het Friesland College die deelnamen aan dit project hebben stage gelopen op een school in Sifoe, hier lopen wij ook onze stage. Voor de reis is het eindpunt ook in Gambia bij Kairoh Garden. Hier wordt elke lichting feestelijk ontvangen en de reis word dan tot zijn eind geroepen. Vanaf hier verdelen de studenten zich weer over de compounds en beginnen hun de stage.”

Wat hebben jullie al allemaal meegemaakt tijdens deze trip tot nu toe?

“Daar zou je boeken over kunnen schrijven. Om te beginnen hebben we kennis gemaakt met veel verschillende culturen en leefstijlen. We hebben prachtige natuur gezien en gereden over mooie en uitdagende wegen met kuilen en bobbels, maar ook zand. Het is heel anders dan wat we gewend zijn en dat heeft te maken met geloof, normen en waarden, geld en voorzieningen. We zien onder andere heel veel afval en armoede.”

Wanneer zijn jullie begonnen?

“We zijn op 29 januari 2023 met twee auto’s om 07:30 vertrokken vanaf het Friesland College in Heerenveen richting Engelerpark in Den Bosch om daar naar het grote vertrekpunt te gaan. Hier begon ook onze reis van drie weken.”

Hoelang is het rijden?

“In totaal drie weken. We reizen vier dagen door Europa en vanaf Spanje met de boot naar Marokko. In Afrika hebben we de resterende weken gereisd. Elke dag hebben we bijna helemaal vol gereden. In Zagora en Lac Rose hebben we een rustdag gehad.”

Is de rit door Afrika niet gevaarlijk?

“Jawel. Daarom hebben we militaire begeleiding gehad door heel Mauritanië. Ook moesten we heel goed de auto op slot doen en blijven opletten. Door de goede organisatie van Go For Africa was het allemaal goed te overzien.” 

Met wat voor auto zijn jullie deze trip aan het maken?

“Een prachtige Volvo 850 uit 1994. Deze auto heeft een verleden van barrelruns door Europa, hierna heeft de auto een tijdje stil gestaan. We hebbende Volvo opgeknapt voor de APK, om vervolgens de achterveren te verzwaren en het imperiaal te verlengen zodat we alle bagage mee konden krijgen. De auto is geschonken door Hoekstra Truck en trailer service uit Grou, he bedrijf waar Jacoba werkzaam is. De onderdelen voor het onderhoud en reparatie van de Volvo zijn gesponsord door Partspoint in Heerenveen. Ook heeft Faber betonpompen en Staring bv ons geholpen met middelen en materiaal voor het verlengen van het imperiaal.”

Wat is het gekste wat jullie hebben meegemaakt?

“Gretig bedelende kinderen bij de grensovergang, militaire begeleiding, het chaotische verkeer in Marokko en Mauritanië, de overdreven volgepaktevrachtwagens, ga zo maar door...”

Wat is het doel van jullie trip?

“Het hoofddoel voor ons is het inzetten voor educatie, daarnaast is het voor ons zelf bijzonder leerzaam om kennis maken met verschillende culturen in Afrika.”

Hoe denken jullie dat het gaat zijn in Gambia?

“Armoedig, maar heel bijzonder. Mooi om te zien hoe de mensen hier leven en met elkaar om gaan. Ze leven hier een stuk meer samen dan wat wij in Nederland doen. We denken dat we leergierige studenten krijgen die qua niveau niet ver zijn, maar wel enthousiast zijn om te leren. We hopen de studenten veel bij te kunnen brengen en ondanks een taalbarrière een mooie en leerzame tijd te kunnen bieden. We hebben te horen gekregen dat de schooltijden niet altijd even structureel zijn, maar we gaan er wat van maken.”

Gaan jullie ook met de auto terug?

“Hoe graag we onze mooie Volvo ook mee terug zouden willen nemen naar Nederland, is dit niet het geval. We vliegen terug naar huis. Het concept van de reis is: met de auto heen, tijdens de stage deze gebruiken als middel om van compound naar de school te rijden, de auto geschenken aan een goed doel in Gambia of Senegal en met het vliegtuig weer naar huis. We schenken de auto waarschijnlijk aan de school in Sifoe, zodat zij deze kunnen gebruiken voor educatieve doeleinden of als taxi voor de leerlingen.”

Wat hopen jullie aan het einde te zeggen over deze trip?

“Vertellen over alle mooie avonturen die we beleefd hebben en kort gezegd: veel persoonlijke groei. Dat laatste omvat uiteraard veel verschillende onderwerpen.”

“Dit is een ‘once in a lifetime’ ervaring, een unieke kans om meer van de wereld te kunnen zien”

Meer weten over het goede doel waar Jelte, Jacoba en Harm zich voor inzetten? Ga dan naar www.goforafrica.nl.

Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 15 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 20 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 22 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 26 apr, 18:00
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 26 apr, 15:00
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 26 apr, 12:00
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 26 apr, 10:00