Afbeelding

Waarom zand en water goed is voor je kind

Natuur

FRIESLAND - Op 29 juni is het ModderDag, overal in Nederland gaan kinderen aan de slag met water en zand. De dag is in 2009 in het leven geroepen als International Mud Day. Het idee is ontstaan tijdens een bijeenkomst in het World Forum van Rotterdam en heeft als doel om kinderen meer positieve ervaringen te geven in de natuur. Ze vinden dit heel belangrijk, zeker in een tijd dat kinderen juist steeds vaker en langer naar een beeldscherm kijken in plaats van buiten te spelen. Maar waarom is buiten spelen nou zo goed voor kinderen? 

Buitenspelen, vooral wanneer dit ongestructureerd is (waarbij er geen ‘leerdoel’ centraal staat), is ontzettend belangrijk in de ontwikkeling van kinderen. Alle kinderen, van baby’s tot pubers, hebben baad bij speelmomenten in de natuur. Waarom? Het is wetenschappelijk bewezen dat buitenspelen positieve effecten heeft op de gezondheid van kinderen. 

Lichamelijke gezondheid

Kinderen zijn lichamelijk gezonder als ze buiten spelen. Meer buitenspeeltijd wordt wetenschappelijk verbonden met een betere motoriek en minder risico op obesitas en bijziendheid. Bovendien zorgt de zon (mits voldoende beschermd tegen schadelijke straling) voor de aanmaak van vitamine D, een stofje dat ervoor zorgt dat je lichaam sterk en gezond blijft. 

Mentale gezondheid

Buitenspelen heeft niet alleen effect op de gezondheid van je lichaam, maar ook van je hersenen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen (zowel jong als oud) die vaker buiten zijn, minder vaak last hebben van stress of depressieve gevoelens. Kinderen die vaak buiten zijn kunnen zich bovendien beter concentreren en de symptomen van ADHD kunnen zelfs verminderen als ze vaak buiten zijn. 


Bij kinderen moet de nadruk liggen op het ontdekken van de natuur.

Op school 

Buitenspelen helpt ook op school. Door te spelen in de natuur leren kinderen belangrijke vaardigheden die je ook goed kan gebruiken in de schoolbanken, zoals nieuwsgierigheid, creativiteit en kritisch nadenken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen die spelen in de natuur op school beter presteren. 

Gedrag

Ook thuis zullen ouders en verzorgers de positieve effecten van buitenspelen merken. Kinderen die vaak buiten zijn, zijn minder vaak boos en minder agressief. Ze kunnen vaak beter hun impulsen controleren, iets wat heel belangrijk is als kinderen in een situatie terecht komen waarbij normale routines veranderen. 

Hoe je de natuur gaat verkennen met je kind(eren), is afhankelijk van de leeftijd. Baby’s laat je vooral de natuur ervaren. Hoe eerder je hen (veilig) meeneemt naar buiten, hoe groter de kans dat ze later ook genieten van de natuur. Bij kinderen moet de nadruk liggen op het spelenderwijs (zelf) ontdekken van de natuur. Laat ze risico’s nemen en leer ze dat ‘vies’ niet bestaat. Slecht weer overigens ook niet! Bij tieners en pubers is het vooral belangrijk dat ze buiten uitdagingen vinden die bij hun persoonlijkheid en hobby’s passen. Ten slotte een grote tip: goed voorbeeld, doet goed volgen. Laat je kinderen zien dat ook jij geniet van de natuur.

Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 15 uur geleden
Trianca en Charmain werken met veel plezier in de thuiszorg.
'Thuiszorg is veel meer dan steunkousen aantrekken, het is uitdagend werk' Algemeen 17 uur geleden
Esmeralda, Alejandro, Anita, Sven en Diederik collecteren.
Spelend Sporten loopt mee met de collecteweek Sport 11 mei, 12:00
Kerstmusical 2023 - Evert Haagsma rechts onder in het zwart
Open auditie voor kerstmusical in het Posthuis Theater Evenement 11 mei, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Demonstreren een recht? Column 10 mei, 18:00
Zonder de vele vrijwilligers zou Paard & Erfgoed niet mogelijk zijn.
Het sociale gezicht van Paard & Erfgoed,Nederlands leukste plattelandsfair Evenement 10 mei, 12:00
De opzetdag van Vouwwagencentrum Noordbergum is altijd een groot succes.
Kom naar de Opzetdag van Vouwwagencentrum Noordbergum Zakelijk nieuws 10 mei, 08:00
Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival.
Het succes van Joost Klein, een jongen uit Britsum Cultuur 9 mei, 18:00