Speelt jouw kind vaak genoeg buiten?
Speelt jouw kind vaak genoeg buiten?

Vier oude spelletjes om samen buiten te spelen

Algemeen

FRIESLAND - Op woensdag 14 juni is het in Nederland Buitenspeeldag. Deze dag, in het leven geroepen door Jantje Beton, is een aantal jaar geleden bedacht om kinderen meer buiten te laten spelen. Tv-zenders met kinderprogramma’s zoals Nickelodeon gaan op zwart en soms werden autowegen (tijdelijk) afgesloten om kinderen een veilige plek te geven om te spelen. Buiten spelen is namelijk heel gezond, maar wordt toch steeds minder gedaan. Weet je niet goed wat je buiten kan doen? RondOm Vandaag vond een aantal spelletjes die vroeger al gespeeld werden door jouw overgrootouders.

Allereerst, waarom is buitenspelen zo goed voor kinderen? Als je buiten speelt (of beweegt) en de zon schijnt, dan krijg je allereerst vitamine D binnen. Vitamine D is heel belangrijk voor zowel kinderen als volwassenen en ouderen. Het zorgt voor sterke botten en een goede afweer. Ten tweede kunnen kinderen zich buiten meer uitleven dan binnen. Er is veel meer ruimte om te klimmen en te klauteren, om te spelen met een bal of om te rennen. Dit is goed voor de motoriek en bovendien wordt je hier sterk en gezond van. Buiten zijn er genoeg nieuwe dingen te ontdekken en door een uitdaging aan te gaan krijgen kinderen meer zelfvertrouwen. Tenslotte krijgen kinderen die vaak buiten spelen meer respect en kennis over de natuur, waardoor ze later ook duurzamer omgaan met de wereld om hen heen.
Drie leuke spellen om buiten te spelen:

Annemaria Koekkoek

Een echte klassieker die op deze lijst niet mag ontbreken is natuurlijk Annemaria Koekkoek. Eén speler staat met het gezicht naar een muur en met de rug naar de andere spelers. De speler zegt, zo luid mogelijk, ‘Annemaria Koekkoek’ en draait zich dan om. Als de speler zich omdraait moeten de andere spelers zo stil mogelijk staan, anders zijn ze af. Als de speler zich weer terug naar de muur draait mogen ze in beweging komen. De speler die het snelst (en zonder af te gaan) de speler bij de muur kan aantikken wint het spel. 

Flessenschieten

Voor voetballiefhebbers is flessenschieten, zeker op een warme dag, hét spel dat je moet spelen. Vul grote statiegeldflessen (van anderhalve of twee liter) met water. Gebruik een bal om elkaars flessen om te schieten. Degene die het langste kan spelen zonder dat zijn of haar fles leeg raakt wint het spel. Dit spel kan vanuit stilstand gespeeld worden (dan staat iedereen bij hun eigen fles) of in beweging (dan mag je met de bal dribbelen om dichter bij te komen), waardoor het voor verschillende leeftijden een passend spel is. 

Blaaspijp schieten

Een spel vol spanning en sensatie. Gebruik een pvc-buis als wapen en maak van folders pijltjes en voor je het weet heb je een leuk spel voor wildebrassen. Let wel op, bij dit spel is het goed om van te voren samen regels te bedenken, bijvoorbeeld dat je niet op hoofden schiet en dat je samen de pijltjes weer opruimt. 

Stoeprandje

Het ideale spel voor twee (of meer spelers)! Ga tegenover elkaar staan op een rustige plek, waar je aan allebeide kanten een stoep hebt. Nu is het de bedoeling dat je met de bal de stoep aan de overkant zo kan raken, dat hij opstuitert en dat je hem weer kan vangen. 

Bikkelen (echt oud!)

Bikkelen is een eeuwenoud spelletje dat vroeger gespeeld werd met een balletje en gewrichtsbeentjes van een geit of schaap. Je kan het uiteraard ook gewoon spelen met steentjes of houtjes. Je gooit het balletje in de lucht en laat je steentjes vallen. Vervolgens gooi je het balletje weer in de lucht. Terwijl het balletje in de lucht is, raap je één steentje op. De volgende ronde raap je twee steentjes op, etc.

Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 14 uur geleden
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 16 uur geleden
Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00