Afbeelding

Goede voeding en supplementen van belang voor de gezondheid van je kat

Algemeen

Wanneer je een huisdier hebt dan wil je natuurlijk dat hij of zij zo lang mogelijk leeft. Maar wel op een gelukkige en gezonde manier. Belangrijk voor de gezondheid is vaak de voeding, zo ook bij katten. Hoogwaardig kattenvoer en supplementen voor wat extra vitamines dragen bij aan de gezondheid van je viervoeter. 

Kattenvoer: de bouwsteen voor een goede gezondheid

Zorg dat jouw trouwe vriend via zijn kattenvoer alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Kwalitatief hoogwaardig voer bevat eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Kunstmatige toevoegingen zijn net als voor de mens, ook voor je kat niet zo goed. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Uiteraard mag je jouw poes wel eens verwennen met wat lekkers, maar zorg wel dat dit dan een aanvulling is op de basis die hij of zij nodig heeft. Zo kun je bijvoorbeeld wel gewoon supplementen voor katten toevoegen aan het normale voer als extra ondersteuning.

Welke factoren hebben invloed op het kattenvoer?

Welk voer het beste is voor jouw kat hangt van verschillende factoren af. Zo spelen leeftijd, gewicht en gezondheid mee. Naargelang hun leeftijd hebben katten verschillende voedingsbehoeften. Het voer verandert dus met je kat mee. Kittens hebben weer andere voedingsstoffen nodig dan volwassen katten en senioren. Het kan ook zijn dat jouw kat ergens overgevoelig voor is of een gevoelige spijsvertering heeft waardoor hij of zij niet alles kan eten.

Over het algemeen zijn katten geen goede drinkers van water. Goed kattenvoer bevat daarom ook voldoende vocht of kan worden aangevuld met natvoer om zo te zorgen dat jouw kat toch voldoende vocht binnen krijgt. Water is namelijk essentieel voor de gezondheid in het algemeen, maar ook voor de werking van de nieren. 

Supplementen voor extra ondersteuning

Tocht of koude natte omstandigheden buiten zorgen ervoor dat je kat sneller vatbaar is voor ziektes. Om jouw kat te beschermen tegen een slechte weerstand kun je supplementen voor katten toevoegen aan het normale kattenvoer. Ook veranderingen en stress hebben invloed op de weerstand van je kat. Met de juiste extra vitamines voorkom je dat jouw kat ziek wordt of juist sneller herstelt van bijvoorbeeld een operatie.   

Vitamines en mineralen voor diverse doeleinden

Voedingssupplementen zijn er in verschillende varianten. Zo kun je extra vitamines en mineralen geven om aan te sterken bij een verminderde weerstand, maar er zijn ook supplementen voor een gezonde blaas, het soepel houden van gewrichten of het verbeteren van de vachtconditie. Cranberry supplementen helpen bijvoorbeeld je kat bij gezonde urinewegen doordat het voorkomt dat bacteriën zich aan de blaaswand hechten. Het voedingssupplement glucosamine versterkt de gewrichten, pezen en banden van je kat. Hierdoor blijft je kat zich lekker soepel bewegen, vooral fijn bij wat oudere katten. En met magnesium voorkom je een verhoogde spierspanning en verlaag je het stressniveau bij je kat.

Aandacht voor voeding en gezondheid

Het welzijn van je kat begint bij een gezond dieet. Maar soms kan het nodig zijn om het normale kattenvoer aan te vullen met extra vitaminen of mineralen. Dit kan om aan te sterken gedaan worden of als extra toevoeging. Deze supplementen kunnen de levenskwaliteit van je kat aanzienlijk verbeteren. Vraag wel altijd advies zodat je zeker weet dat ze bij de individuele behoeften en gezondheid van je pluizige vriend passen. Door aandacht te besteden aan voeding en aanvullende ondersteuning, investeer je in een gezond en gelukkig leven voor je kat.

Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 11 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 14 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 15 uur geleden
Afbeelding
Wil je ook gelukkig worden in de liefde? Column 17 uur geleden
Eén van de kittens van 't Heerveld.
'Elke dag komt er dan een zwangere poes binnen' Natuur 19 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Afbeelding
Spectaculaire 3x3 Street League in Heerenveen gratis toegankelijk Sport 15 mei, 15:00