Afbeelding

Dag van de Geboorte

Gezondheid

HEERENVEEN - 9 september was het de Dag van de Geboorte. Op deze dag, in het leven geroepen door de organisatie StrongBabies, staan we even stil bij het feit dat er in Nederland heel veel baby’s gezond ter wereld komen, maar dat het niet altijd goed gaat. Hierover spreekt RondOm Heerenveen met verloskundige Froukje de Jong van Schoterpoort Verloskunde en Echoscopie. 

Al 22 jaar werkt De Jong als verloskundige. Destijds kiest ze voor het beroep omdat zwangerschappen en bevallingen wat magisch hebben: “Het is altijd weer een bijzonder moment om bij een geboorte te zijn. Bovendien trok het mij aan dat je als verloskundige medisch zelfstandig mag handelen. Elke dag is weer anders en elke zwangere is weer anders. Sterker nog, een tweede of derde zwangerschap van dezelfde vrouw kan anders verlopen. Mijn werk is heel divers.” De Jong werkt bij Schoterpoort Verloskunde en Echoscopie in Heerenveen. 

Steeds meer maatregelen

Tijdens haar werk als verloskundige maakt ze bijzondere dingen mee: “Het is altijd mooi als alles weer achter de rug is en er een gezond kindje ter wereld is gekomen. Ook het moment wanneer je een zwangerschap vaststelt is altijd bijzonder.” De Dag van de Geboorte staat in het teken van het feit dat er in Nederland heel veel kinderen gezond ter wereld komen, maar dat het ook wel eens mis gaat. 

Ook dat heeft De Jong helaas wel eens meegemaakt: “Zoiets is altijd heel verdrietig. Gelukkig worden er steeds meer maatregelen genomen, zoals prenatale screenings en betere samenwerking tussen professionals, waardoor zuigelingensterfte voorkomen kan worden.” Toch blijft het een natuurlijk proces, benadrukt De Jong: “ De natuur doet het heel vaak goed, maar het gaat, helaas, ook weleens fout. Ik denk dat je dat nooit helemaal kan voorkomen.”

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek stierven in 2019 in Nederland 617 baby’s van de 170 duizend levend geboren baby’s. Als je kijkt naar Europa, dan behoort Nederland tot de middenmoot. 

Miskraam

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap, tot twaalf weken. Dit komt veel vaker voor dan het overlijden van een baby en treft ongeveer één op de vier zwangerschappen. Nu de rol van verloskundige in de afgelopen jaren veranderd is, begeleiden zij meer vrouwen met een miskraam: “Vroeger kreeg je met een miskraam vaak te maken met de huisarts, nu is er meestal een verloskundige die zich om je bekommerd.” Volgens De Jong is de reactie op het nieuws dat een zwangerschap verloren is bij iedere vrouw anders: “De één reageert vrij nuchter en denkt ‘dan had de natuur het niet gewild’, de ander valt stil en weer een andere zal juist heel veel informatie willen hebben. Als verloskundige is het belangrijk dat je aanvoelt wat iemand nodig heeft.” Belangrijk is, denkt De Jong, dat een verloskundige altijd beschikbaar blijft voor vragen.

Second victim

Ondanks dat De Jong als verloskundige in haar twintig jaar werkervaring heel veel gezonde baby’s ter wereld heeft gebracht, heeft ze dus ook weleens meegemaakt dat een zwangerschap niet eindigt op een roze wolk. Dit fenomeen wordt soms aangeduid als het zijn van een ‘second victim’, een tweede slachtoffer: “De mensen die het overkomt zijn natuurlijk slachtoffer, maar er is ook steeds meer aandacht voor de impact die zo’n gebeurtenis heeft voor ons als hulpverlener.” De Jong denkt dat het goed is dat hier meer op gelet wordt: “Wij zijn ook maar mensen.”

Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 42 minuten geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur gisteren
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00