Koor de Reade Hoeke.
Koor de Reade Hoeke. Foto: eigen beeld.

Koor De Reade Hoeke viert veertigjarig bestaan met jubileumconcert en drie eigen liederen

Evenement

HEERENVEEN - Op zondag 5 november viert Koor de Reade Hoeke hun veertigjarig jubileum. Het koor, dat in 1983 ontstond als Vredeskoor, heeft inmiddels een indrukwekkend repertoire aan internationale vredesliederen. Zo zingt het koor in het Frysk en Nederlands, maar ook in Afrikaanse talen en Oekraïens-Russisch. Speciaal voor hun veertigjarig bestaan maakte woordenkunstenaar Sanne van Balen en muzikant Torv Hømer drie nummers. RondOm Heerenveen gaat in gesprek met Ad Vromans en Oene Bijker, twee van de zangers van de Reade Hoeke. 

Ad Vromans was erbij toen, dit jaar veertig jaar geleden, in Heerenveen een Vredeskoor werd opgericht: “Over de oprichting van De Reade Hoeke bestaan verschillende verhalen, maar de enige juiste versie gaat als volgt: een aantal leden van een toneelgroep, waaronder ik, maakten tijdens een toneelstuk kennis met zingen. Na afloop spraken we af in een café en zeiden we tegen elkaar; dat zingen, wat is dat toch leuk.” Ze besluiten om per direct een koor in het leven te roepen en vragen aan de uitbater of ze wel in het café mochten repeteren: “Hij zei: op zondagavond mag er altijd gezongen worden. Aan de bar maakten we een plakkaat dat we de week daarop voor het eerst samen zouden komen. Zeker twintig man kwam langs bij de repetitie en sindsdien bestaat het koor.” 

Koor zingt al veertig jaar over vrede

De naam van het koor is voor een deel hommage aan de Reade Swetser, het café waar het koor ooit is ontstaan, en de Hoeksteen, de plek waar het koor later repeteerde, maar refereert ook naar het gebied in Friesland waar er veel socialistisch wordt gestemd, zoals in Heerenveen, Jubbega en Sintjohannesga.

De Vredesbeweging

Koor de Reade Hoeke is ontstaan vanuit de Vredesbeweging, een overkoepelende beweging van verschillende groepen die ernaar streven om elke vorm van een conflict of een oorlog te vermijden of te beëindigen. In Nederland is de Vredesbeweging vooral in de jaren ‘80 en ‘90 veel in het nieuws geweest, vanwege hun manifestatie tegen het plaatsen van kruisraketten. De Vredesbeweging is nog altijd actief en spreekt zich uit tegen verschillende actuele conflicten, zoals bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. 

De Reade Hoeke is haar ontstaanshistorie niet vergeten. Nog altijd zingen ze klassieke en nieuwe vredesliederen. Ad: “De conflicten en oorlogen waarover we zingen zijn natuurlijk in de loop der jaren veranderd. We zongen over de conflicten in de Balkan, de afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika en nu over de oorlog in Oekraïne. Dat doen we vaak in de talen van de regio’s. We zingen natuurlijk in het Nederlands en het Frysk, maar ook in Afrikaanse talen en in het Russisch.” 

Vanaf het ontstaan staat het koor dus in het teken van maatschappelijke betrokkenheid en vrede. De meeste zangers van het koor zijn tijdens of net na de Tweede Wereldoorlog geboren, weet Oene Bijker, ook zanger in het koor: “We kennen de verhalen van de oorlog en zijn ervan overtuigd dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Vanuit die overtuiging zijn de meeste van ons bij het koor aangesloten.” 

Dat het koor altijd is blijven geloven in hun ideaal, is bijzonder te noemen. Andere koren uit de Vredesbeweging hebben in de afgelopen jaren hun overtuiging wat achter zich gelaten. “Voor ons is het heel belangrijk dat we als koor maatschappelijk betrokken blijven, want het blijft een actueel thema,” vinden Oene en Ad: “We gaan natuurlijk mee met de tijd, maar er zijn nog steeds grote maatschappelijke problemen, denk maar aan discriminatie, racisme of de ongelijke verdeling van welvaart in de wereld.” 

In de afgelopen veertig jaar heeft het koor veel hoogtepunten gekend. Een kroon op hun werk was in 2019, het Domela Nieuwenhuis Jaar, toen ze de Ferdinand Domela Nieuwenhuis Penning uitgereikt kregen. 

Jubileum

Uiteraard staat het koor dit jaar uitgebreid stil bij hun jubileum. Ze vieren die op zondag 5 november in de Trinitaskerk in Heerenveen. Het concert begint om 13.30 uur. Ad: “We zingen een aantal prachtige liederen uit ons repertoire. Daarnaast brengen we voor het eerst de drie liederen ten gehore die Sanne van Balen voor ons heeft geschreven.” Het koor kwam een aantal jaren geleden voor het eerst in contact met de kunstenaar toen het koor de muzikale invulling verzorgde ter ondersteuning van de presentatie van het werk van Sanne van Balen bij de opening van het kunstenaarsproject Stroomopwaarts. De Reade Hoeke en Van Balen ontdekten veel overeenkomsten in hun werk. Het was daarom geen toeval dat juist deze kunstenaar gevraagd werd voor de jubileumliederen: “Sanne ging in gesprek met onze zangers om erachter te komen waarom we doen wat we doen. Daaruit zijn drie prachtige teksten ontstaan.” De componist Torv Hømer, het pseudoniem van een bekende Friese componist, zette de teksten op muziek: “Het resultaat is echt prachtig. Drie liederen die precies verwoorden waar wij voor staan, gebaseerd op Baltische muziek.” 

Naast De Reade Hoeke zijn er ook gastoptredens van het Skarsterkoar en slagwerkgroep Syncoop van Alliade. Het koor werkte al eerder samen met hen: “Syncoop verzorgt het slagwerk onder andere tijdens de Afrikaanse liederen, waardoor ze nog beter tot hun recht komen.” Schrijfster Janny van der Molen zal een column uitspreken. 

Het jubileumconcert van De Reade Hoeke is gratis te bezoeken: “We willen het graag zo laagdrempelig mogelijk houden, zodat zoveel mogelijk mensen zich welkom voelen.” Het concert wordt mogelijk gemaakt door Het Iepen Mienskipsfûns, het Prins Bernhard Cultuurfonds Friesland en anderen.

Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 19 mei, 09:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:37
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 15:00