Een prachtige line-up voor het Bevrijdingsfestival dit jaar, ben jij erbij?
Een prachtige line-up voor het Bevrijdingsfestival dit jaar, ben jij erbij?

Wat is er te doen tijdens Bevrijdingsdag?

Evenement

FRIESLAND - Op 5 mei is het weer tijd om onze vrijheid te vieren, dit jaar alweer 78 jaar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. In heel Nederland worden er activiteiten en evenementen georganiseerd om deze dag te vieren en Friesland doet daar zeker aan mee. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van wat er te doen is op Bevrijdingsdag 2023 in Friesland.

Bevrijdingsfestival Fryslân

Het Bevrijdingsfestival Fryslân is al jarenlang een begrip in Friesland. Dit festival wordt jaarlijks georganiseerd in Leeuwarden en is gratis toegankelijk voor iedereen. Het festivalterrein bevindt zich in het hart van Leeuwarden, op het Oldehoofsterkerkhof. Op Bevrijdingsdag kun je genieten van diverse muziekoptredens en andere activiteiten. Onder andere ambassadeur van de vrijheid Tabitha, rapper Fresku en S10, bekend van het Songfestival en hits als Adem je In, Laat me Los (met Blof) en Nooit meer Spijt (met Froukje) zullen optreden. 

Vijf Mei Concert ‘Entartete Seelen’ 

Op vrijdag 5 mei 2023 begint in de historische St. Martenskerk (Dorpskerk) in Beetsterzwaag om 16:00 uur het klassieke Vijf Mei concert door de professionele musici van het Ensemble Nova Sonantia: Frank de Groot (viool), Jan Navarro (altviool) en Wytske Holtrop (cello) samen met zangeres Simone Riksman (sopraan). Zij brengen hun programma: “Entartete Seelen” met klassieke kamermuziek van in de Tweede Wereldoorlog vervolgde componisten. De organisatie van dit concert ligt in handen van Cultbee. Het concert duurt een uurtje zonder pauze en vindt plaats in St. Martenskerk (Dorpskerk), van Lyndenlaan 5 in Beetsterzwaag. Parkeren kan je het beste naar de kerk, bij Revalidatie Friesland. Kosten voor het concert zijn vijftien euro (kinderen en jongeren tot achttienjaar mogen gratis naar binnen. Kaarten online via www.bit.ly/5meiconcertRV of vanaf 15.30 uur aan de zaal.


Vrijheidsvuur bij Kazemattenmuseum

Een groep van ongeveer 25 lopers en begeleiders brengt in estafetteloop het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Kornwerderzand. Op 4 mei ‘s avonds, na de Nationale Dodenherdenking, vertrekken de atleten met ITS Bolsward naar Wageningen. Tussen 00.15 en 01.00 uur krijgt de groep een brandende fakkel uitgereikt en dan gaat het in estafetteloop naar Kornwerderzand. Op 5 mei rond 15.00 uur hopen ze daar te arriveren. Aangekomen in het Kazemattenmuseum zal het bevrijdingsvuur worden ontstoken bij de drie monumenten ter nagedachtenis aan kapitein Boers en luitenant Ham, aan de soldaten die omkwamen in de Wonsstelling en de bemanningsleden van de kanonneerboot HM Johan Maurits van Nassau die het leven lieten toen het schip door de Duitsers tot zinken werd gebracht. Het is ook een eerbetoon aan de Nederlandse soldaten die hier voor onze vrijheid vochten. De middag wordt muzikaal omlijst door muziekkorps Nij Libben uit Witmarssum en zanger Sipke de Boer. De lopers worden feestelijk ingehaald. De toegang tot het museum is op 5 mei gratis!


Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 4 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 7 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 7 uur geleden
Afbeelding
Wil je ook gelukkig worden in de liefde? Column 10 uur geleden
Eén van de kittens van 't Heerveld.
'Elke dag komt er dan een zwangere poes binnen' Natuur 12 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Afbeelding
Spectaculaire 3x3 Street League in Heerenveen gratis toegankelijk Sport 15 mei, 15:00