De Gondelvaart Aldeboarn gaat helaas weer niet door.
De Gondelvaart Aldeboarn gaat helaas weer niet door. Foto: WM Fotografen

Jubileumeditie Gondelvaart Aldeboarn gaat weer niet door

Evenement

Wat in 2020 al een groot feest had moeten zijn, is nu opnieuw met een jaar uitgesteld. De jubileumeditie van de Gondelvaart Aldeboarn. De 75ste editie stond in augustus van dit jaar gepland, maar is nu vooruitgeschoven naar 26 augustus 2022. Gezien de huidige regelgeving, was het niet mogelijk om voor augustus van dit jaar de gondels op een verantwoorde manier te bouwen. Voorzitter van de organisatie, Halbe van der Wal, baalt daar enorm van. RondOm sprak met Halbe over het wikken en wegen van de organisatie.

De Gondelvaart in Aldeboarn is inmiddels echt een begrip. Met jaarlijks zo’n 10.000 bezoekers is het een immens populair evenement in de regio. Het jaarlijkse evenement bestaat ook al sinds 1945. In al deze jaren ontwikkelde de Gondelvaart zich van een optocht op het water, tot een spektakel met rond de 15 drijvende objecten. Dit zijn bijna volledige theaterproducties. De gondels varen in zo’n drie minuten voorbij en er is constant spektakel te zien. De stoet vaart door de rivier De Boarn, over een lengte van zo’n ongeveer 2 kilometer heen en terug. Daarnaast wordt er in het donker gevaren en dat maakt de Gondelvaart altijd erg speciaal.

Het gemis is groot

Voorzitter Halbe ziet dat de inwoners van Aldeboarn echt weer verlangen naar de Gondelvaart. “Het is voor de meeste mensen in het dorp toch het hoogtepunt van het jaar. Wat de Vierdaagse voor Nijmegen is, is de Gondelvaart voor Aldeboarn. Het zorgt gewoon voor een grote saamhorigheid in het dorp. Het samen bouwen van de gondels en even lekker een biertje doen met elkaar. Dat sociale aspect mist iedereen enorm.”

Organisatie is niet verantwoord

Aldeboarn is een dorp met 1400 inwoners. Het dorp is verdeeld over 25 buurtverenigingen. Van deze buurten doen zo’n 13 tot 15 buurten mee aan de Gondelvaart. “Elke buurt besteedt gemiddeld zo’n 600 uren aan het bouwen van de Gondels. Het bouwen van deze Gondels neemt ontzettend veel tijd in beslag. Het is niet mogelijk om gondels te bouwen en daarbij de 1,5 meter afstand te waarborgen. Daarbij kun je niet in juli nog eens beginnen met het bouwen. De kwaliteit moet hoog blijven. Dan kom je dus tot de conclusie dat het helaas wederom niet door kan gaan.”

Alternatief programma

Dat betekent echter niet dat er helemaal niets gaat gebeuren dit jaar. Voor de 75e editie heeft de organisatie zeven dromen bedacht. Twee van deze dromen zijn vorig jaar al gerealiseerd, er is een kunstwerk in de kern van het dorp geplaatst en een jubileumboek gepubliceerd. Halbe en de rest van het bestuur hopen dit jaar een aantal andere dromen uit te voeren, hierbij houden ze rekening met de dan geldende maatregelen. “Ik kan er nog niet teveel over zeggen, maar we gaan in ieder geval een alternatief organiseren voor het dorp. Hopelijk kunnen we dan wel met iets meer mensen samen komen.”

Publiek bewondert de gondels aan de vaart.
Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 18 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00