Afbeelding

Toeristisch ondernemers gemotiveerd om duurzaamheidsslag te maken

Duurzaamheid

BAKKEVEEN - Dat de urgentie hoog is om bedrijven in de toeristische, recreatieve en horecasector te verduurzamen is bij veel ondernemers in genoemde sectoren welbekend. Dit komt onder andere vanwege de torenhoge energiekosten, maar ook vanuit een intrinsieke drive die de ondernemers hebben om toekomstbestendig voor mens, dier en planeet te werk te gaan.

Dat dit verder gaat dan alleen het laten leggen van zonnepanelen op het dak van een toiletgebouw van de camping en een scharreleitje bij het ontbijt, bleek wel tijdens de inspiratieavond duurzaamheid die dinsdagavond werd georganiseerd door Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland bij Nieuw Allardsoog in Bakkeveen. Onder andere voormalig RTL-weervrouw Helga van Leur nam de ondernemers mee in haar inspirerende verhaal over hoe er samengewerkt kan worden om ook toekomstige generaties te voorzien in hun behoeftes met wat de aarde te bieden heeft. ,,De vrijheid die wij nu nemen, beperkt de vrijheid van volgende generaties. Vandaag heb je morgen in handen. Aan de slag dus en dat kan ook met veel kleine stapjes”, gaf Van Leur de ondernemers mee.

Duurzaam in de keuken

Naast de voormalig weervrouw van RTL werd er de nodige culinaire inspiratie geboden door Albert Kooy, initiator van De Nieuwe Nederlandse Keuken, ook wel ‘Dutch Cuisine’ genaamd. In de Dutch Cuisine spelen verse groenten de hoofdrol, en wordt vlees als garnituur gebruikt. Deze manier van koken spreekt aan, vanwege de mogelijkheid om zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden te werken te gaan in de keuken. Hij gaf de ondernemers als tips mee om vooral te ‘gluren bij de buren’, te delen met anderen en bij uitdagingen niet teveel te denken in bezwaren, maar juist kijken naar het hoe.

Daarnaast gaf Hanneke Schmeink van Circulair Friesland de ondernemers praktische handvaten en informatie over subsidieregelingen en programma’s waar zij als ondernemer gebruik van kunnen maken in hun slag naar een duurzamer bedrijf.

Ondersteuning voor verduurzaming

Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland, kijkt samen met de vijf participerende gemeenten (Smallingerland, Opsterland, Heerenveen, Ooststellingwerf en Weststellingwerf), met een tevreden gevoel terug op de inspiratieavond die het startsein was van een langer durend programma waarmee zij ondernemers wil stimuleren en ondersteunen in hun verduurzamingsbeleid.

Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 1 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 21 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 23 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Jan Willem Monhemius.
Jan Willem Monhemius: Veertig jaar fitnessgeschiedenis in Heerenveen Persoonlijke verhalen 17 apr, 08:00
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 16 apr, 15:00