Afbeelding

Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress

Column

Deze verkiezingen voelen anders dan anders. Een viertal grotere partijen en heel veel kleinere. En de mensen om wie het gaat, u en ik, kiezers, raken volgens mij steeds meer in verwarring. Ik vulde een stemwijzer in, omdat ik benieuwd was. Zou de uitkomst passen bij mijn voorlopige keuze? Maar dat was beslist niet zo. Ik kwam uit op drie partijen, nagenoeg met hetzelfde percentage en over het hele spectrum van links, naar rechts en het midden. Zowel progressief als conservatief. Ik ging aan mezelf twijfelen en ik vroeg me af of ik nou echt geen concretere keuze kon maken.

Nou niet dus, toen ik een andere stemwijzer invulde was het resultaat weinig anders.

In veel programma´s staat iets wat me aanspreekt en ook iets wat me vreselijk tegenstaat. Wat ga ik doen? Stemmen op de partij waar mijn voorkeur naar uit gaat of moet ik tactisch stemmen om ervoor te zorgen dat een voor mij wezenlijk onderwerp goed in de Tweede Kamer vertegenwoordigd wordt. Ofwel volg ik mijn hart of ga ik met mijn hoofd strategisch stemmen, omdat ik niet wil dat een bepaalde partij de grootste wordt.

Niet stemmen voelt voor mij ook niet goed. Ik ben er trots op dat we in een land wonen waar je stemrecht hebt en in vrijheid een keuze mag maken. Het voelt voor mij ook als een verantwoordelijkheid die ik moet nemen. Ik heb volgens mij nog nooit een stempas ongebruikt gelaten.

En of je nu de krant leest, social media volgt, radio luistert of tv kijkt, steeds maar weer lijsttrekkers die zichzelf promoten en hun tegenstanders aanvallen. Ik krijg deze laatste dagen ook steeds meer het gevoel dat debatten minder over de inhoud gaan en steeds vaker een aanval zijn op elkaar. Het lijkt ook wel alsof de coalitieonderhandelingen al zijn begonnen waarbij de discussie gaat over wie met wie door één deur kan.

En ondertussen is meer dan duidelijk dat er partijen zijn die helemaal die kiezer niet laten bepalen, omdat samenwerkingen worden uitgesloten.

Mijn potlood maakt morgen heus een keuze. En ik ben heel benieuwd hoe lang de onderhandelingen gaan duren en welke afspraken worden neergelegd in het regeerakkoord.

Afbeelding
Herontwikkeling centrum Heerenveen start met werkzaamheden aan Molenplein Zuid Politiek 29 minuten geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 3 uur geleden
Hielkema Verkeersschool beschikt over een compleet lesaanbod.
Dorien Brouwer-Hielkema van Hielkema Verkeersschool: 'We willen groot worden en klein blijven' Algemeen 5 uur geleden
De opvouwbare IVA Traveler 300.
JF Scootmobiel verkoopt opvouwbare scootmobielen Zakelijk nieuws 7 uur geleden
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 21 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen gisteren
De nieuwe vestiging opent op 11 mei.
E-Bike Center Heerenveen opent nieuwe vestiging Zakelijk nieuws 8 mei, 12:00
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00