Afbeelding

Column Désirée van Dijk-Attema: Moe van geldzorgen

Column

Bent u ook weleens moe? Nou ik wel! Op vrijdag, na een werkweek, huishouding, boodschappen doen en wat er maar langs komt aan dingen van de dag. Dat vrijdagmiddaggevoel vind ik ook wel heel fijn. Tenminste als het gevoel heb dat dingen zijn afgerond. Aan het einde van de vrijdagmiddag met man, kat en een drankje op de bank met het vooruitzicht op een paar vrije dagen.

Ik voel me meestal voldaan over wat ik heb gedaan en misschien is dat ook een gevolg van mijn calvinistische opvoeding. Wie niet werkt, zal ook niet eten. Die uitspraak vond ik als kind misschien niet zo vreemd, maar het raakt me steeds meer als ik het hoor. Mensen kiezen er niet altijd voor om niet te werken. Maar ook als je wel werkt lukt het steeds vaker niet om gezond eten voor je gezin en jezelf op tafel te zetten en je rekeningen op tijd te betalen.

Geldzorgen kunnen ervoor zorgen dat je minder goed kunt nadenken over de lange termijn. Je kunt niet geld opzijzetten voor onverwachte uitgaven. En tegelijkertijd ben je, als je geldzorgen hebt, juist gevoeliger voor het kopen van dingen waar je vandaag blij van wordt. Als je langere tijd geldzorgen hebt, dan kun je daar psychische klachten van krijgen, minder goed slapen en moe zijn.

De Leeuwarder gemeenteraad is in september 2022 akkoord gegaan met de het project ‘Schuldenvrij Leeuwarden’. Bij de proef worden langdurige schulden kwijtgescholden. Mensen worden begeleid om te voorkomen dat ze weer in de schulden komen. Nu kunnen mensen bij de Kredietbank Nederland een schuldregeling vragen en dan worden schulden in drie jaar afgelost. Voor het dagelijkse leven blijft weinig geld over en het is daardoor lastig andere problemen op te lossen. Vaak hebben die andere problemen een relatie met de schulden.

Het vernieuwende van Schuldenvrij Leeuwarden is dat deze restschuld in één keer wordt kwijtgescholden. Hierdoor is iemand in theorie in maanden schuldenvrij en niet pas na jaren. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten van de proef. Minder zorgen en misschien wel minder moe. Dat zou toch fantastisch zijn!

Afbeelding
Laatste kans gratis HPV-vaccinatie jongvolwassenen in Fryslân Zorg & Welzijn 2 jun., 12:00
Afbeelding
Outdoor Oudehaske verrast bezoekers met nieuwe activiteiten dankzij jonge ondernemer Sport 2 jun., 08:00
Afbeelding
Kinderen zoeken naar bootsmannetjes en schaatsenrijders Natuur 1 jun., 18:00
Afbeelding
Fryske Tsjinst: Wa is God foar dy? Samenleving 1 jun., 15:00
Afbeelding
Vaar mee en beleef Sail Den Helder 2023 op zijn best! Evenement 1 jun., 12:00
Afbeelding
Opname bij Geldmaat automaten blijft gratis voor particulieren Samenleving 1 jun., 10:22
Afbeelding
Eis OM: vier maanden voorwaardelijke celstraf voor niet inroepen van hulp bij overlijden Lisette Elzinga Politie 1 jun., 08:00
Afbeelding
'Boeren melden zich voor problemen mentale gezondheid' Zorg & Welzijn 31 mei, 15:00