Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag

De Jong Optiek in Wolvega viert in 2024 hun honderdjarig jubileum

Algemeen

WOLVEGA - In 2024 is het feest bij De Jong Optiek aan de Hoofdstraat Oost 31 in Wolvega! De optiekzaak bestaat dan namelijk honderd jaar en dat willen ze graag vieren met hun klanten met leuke acties. RondOm de Stellingwerven gaat eens langs en we spreken met Folkert, Jeanette en Inge de Jong over de geschiedenis van de zaak en het geheim van deze succesvolle onderneming.  

In 1923 richtte Auke de Jong, de grootvader van Folkert, een optiek- en juwelierzaak op in het centrum van Wolvega. Na de oorlog worden dat twee winkels. De vader van Folkert neemt de optiekzaak over en Auke, en later Folkert’s oom en een nichtje, gaan verder met de juwelierszaak. In 1981 kwam Folkert volledig bij zijn vader in de zaak.  


Foto- RondOm Vandaag

Bij De Jong Optiek zijn ze op dat gebied van deskundigheid met de tijd meegegaan. De optiekzaak heeft meerdere optometristen en orthoptisten in dienst, waaronder Folkert en Inge zelf. Optometristen en orthoptisten zijn paramedisch geschoold en weten heel veel over de gezondheid van het oog, legt Inge uit: “Een orthoptist is een oogspecialist met veel kennis over het kinderoog en kan bijvoorbeeld een klacht als myopie diagnosticeren en behandelen. De optometrist is dat weer gespecialiseerd in de ooggezondheid van volwassenen en weet bijvoorbeeld veel af van staar.” Nu de wachtlijsten voor oogzorg in het ziekenhuis steeds langer worden, wordt de taak van optometristen en orthoptisten steeds belangrijker: “Dat is één van de grote voordelen die onze klanten bij ons ervaren. De drempel is laag en we hebben geen wachtlijsten.” 


Foto- RondOm Vandaag

‘De drempel voor oogzorg is bij ons laag’

Mode 

Uiteraard is ook het assortiment drastisch veranderd in die honderd jaar. Jeanette, de vrouw van Folkert heeft altijd in de winkel gestaan en heeft wel wat verschillen gemerkt: “Vroeger had je niet zoveel verschillende modellen, maar wel veel verschillende maten. Nu is er enorm veel keuze. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat er voor iedereen een goed passende bril is, een hele leuke uitdaging.” Mensen gebruiken hun bril ook anders. Zo is de vraag voor sportbrillen de afgelopen jaren enorm toegenomen. Sinds 2002 vindt je in  De Jong Optiek al brillen van het populaire sportmerk Oakley. Dat ontstond ooit uit eigen interesse, vertelt Folkert: “Mijn vader was een echte schaatser en schaatste vijf keer mee met de Elfstedentocht en ook mijn dochters zijn dol op schaatsen. We begonnen dus met de brillen vanuit onze hobby, maar die is wel wat uit de hand gelopen.” De sportbrillen, die tevens voorzien kunnen worden van lenzen op sterkte, zijn geschikt voor verschillende sporters, zoals triatleten, wielrenners, mountainbikers, wintersporters en schaatsers. Ook deze winter zijn de brillen van De Jong Optiek weer te zien op meerdere internationale podia. 


Persoonlijke band

Medische kennis en een ruim assortiment (sport)brillen, dat zijn enkele verklaringen waarom deze optiekzaak al zolang bestaat. Het echte geheim zit hem echter wellicht in het feit dat alle medewerkers genieten van hun werk. Niet voor niets werken de meeste medewerkers al een aanzienlijke tijd voor het bedrijf: “We gaan allemaal met heel veel plezier naar het werk. Als we onze klanten kunnen helpen om zo relaxed mogelijk een bril te kunnen komen en dan met een blij gevoel naar huis gaan, dan zijn wij ook blij.” 

Een vooruitziende blik

In 2009 startte De Jong Optiek als één van de eerste optiekzaken in Nederland met een webshop. Het bleek een hele slimme zet te zijn: “We hebben inmiddels brillen verkocht in 45 landen. Laatst toevallig nog voor het eerst eentje verkocht in Ethiopië, dat is toch bijzonder!” De website www.sportbrillenshop.nl is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste sportbrillenwebshops in Nederland.  

Hoogtepunten 

In die honderd jaar maak je natuurlijk best veel hoogtepunten mee. “Het allermooiste is misschien wel dat de zaak in 2019 werd uitgeroepen tot Optiekzaak van het Jaar. Een kroon op het werk, waar we met zijn allen erg trots op zijn,” zegt Folkert. Diverse nationale kranten kwamen naar Wolvega om Folkert en zijn collega’s te spreken over de winst. 

‘Het worden van Optiekzaak van het Jaar is een kroon op ons werk’

Het 100-jarig jubileum

Het liefst viert De Jong Optiek zijn jubileum met zo veel mogelijk mensen. Daarom vieren ze niet één groot feest, maar maken ze het hele jaar tot een feest. Januari staat nog in het teken van de uitverkoop en daarna organiseren ze regelmatig leuke acties voor hun klanten, vaak in samenwerking met andere lokale ondernemers. Ze heten u van harte welkom om het jubileum samen met hen te vieren.  

De Jong Optiek

Hoofdstraat Oost 31, Wolvega
0561 612 631
www.dejongwolvega.nl

Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival.
Het succes van Joost Klein, een jongen uit Britsum Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Herontwikkeling centrum Heerenveen start met werkzaamheden aan Molenplein Zuid Politiek 13 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 16 uur geleden
Hielkema Verkeersschool beschikt over een compleet lesaanbod.
Dorien Brouwer-Hielkema van Hielkema Verkeersschool: 'We willen groot worden en klein blijven' Algemeen 18 uur geleden
De opvouwbare IVA Traveler 300.
JF Scootmobiel verkoopt opvouwbare scootmobielen Zakelijk nieuws 20 uur geleden
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 8 mei, 18:00
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 8 mei, 15:00
De nieuwe vestiging opent op 11 mei.
E-Bike Center Heerenveen opent nieuwe vestiging Zakelijk nieuws 8 mei, 12:00