Ontdek je luisterkracht met Humanitas
Ontdek je luisterkracht met Humanitas Foto: Humanitas

Humanitas brengt buren dichter bij elkaar

Algemeen

FRIESLAND - Wil je iets betekenen voor je buurvrouw, oom, vriendin of andere naaste, maar weet je niet hoe? Met de challenges van ‘Humanitas voor de buur’ helpt Humanitas je op weg. Voor dit initiatief heeft Humanitas van het Oranje Fonds een bijdrage van € 50.000 ontvangen. De tweede challenge, Ontdek je luisterkracht, start op 27 juni.

Al meer dan 75 jaar helpen de vrijwilligers van Humanitas mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Waardoor hun wereld, en op zijn beurt de wereld om hen heen, weer ietsje mooier wordt. Met Humanitas voor de buur gaat Vereniging Humanitas deze kennis en ervaring nu delen met iedereen die iets wil betekenen voor een ander. Het lijkt zo makkelijk, iemand helpen, maar soms is juist de eerste stap moeilijk te zetten. En wat is eigenlijk een goede tweede stap? En wanneer wordt het bemoeizorg in plaats van steun?

Challenge: Ontdek je luisterkracht

We praten met z’n allen wat af op een dag. Mening hier, oordeel daar. Vaak vergeten we te luisteren naar de ander. En dan hebben we het over echt luisteren. 

‘We vergeten vaak te luisteren naar de ander’

Hierover gaat onze tweede challenge Ontdek je luisterkracht die start op 27 juni. Je leert hoe je een luisterend oor kan zijn voor een ander, wat de grootste luistervalkuilen zijn en je krijgt tips voor luisteren met aandacht. Je meld je voor de challenges aan op www.humanitas.nl/voordebuur. Naast de challenges biedt Humanitas ook online trainingen die voor iedereen toegankelijk zijn, bijvoorbeeld in het helpen van mensen die stress ervaren of iemand verloren hebben.

Humanitas voor de buur

Wie zich aanmeldt voor de challenges van Humanitas voor de buur, ontvangt dagelijks een mail met inzichten en korte opdrachten om direct mee aan de slag te gaan. Denk aan een vijfdaagse mini-training over het belang van verbinding in de buurt. Of een week die volledig in het teken staat van het herkennen van eenzaamheid. De challenges zijn gebaseerd op de trainingen die vrijwilligers volgen voordat ze bij Humanitas aan de slag gaan.

Over Humanitas

Vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Jaarlijks helpen ruim 19.000 vrijwilligers zo’n 70.000 mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Ze geven bijvoorbeeld steun na het verlies van een dierbare, helpen de administratie weer op orde te krijgen of gaan op stap met kinderen van ouders die in de gevangenis zitten. Ze zijn maatjes die luisteren en meedenken.

Over het Oranje Fonds

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Het fonds wil dat niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen in onze samenleving. Daarom versterkt en verbindt het organisaties en vrijwilligers die bijdragen aan een verbonden samenleving. Dit doet het Oranje Fonds dankzij steun van onder andere de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en diverse andere partners. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds. 

Afbeelding
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 5 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 7 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 9 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 23 uur geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00