Afbeelding

Hoe herken ik een gezonde relatie?

Algemeen

FRIESLAND - Het is bijna Valentijnsdag, de dag van de liefde die door veel stellen, ondanks de commerciële sfeer die rond de feestdag hangt, toch op één of andere manier gevierd wordt. Nu er echter steeds meer aandacht is voor ongezonde of toxische relaties vragen steeds meer mensen zich af: zit ik eigenlijk in een gezonde relatie? RondOm Vandaag ging op zoek naar antwoorden en onderzocht hoe je een gezonde relatie kunt herkennen. 

Allereerst is het belangrijk om te zeggen dat wanneer je één of meerdere van onderstaande tekenen niet herkent in jouw eigen relatie, je niet per definitie een ongezonde relatie hebt. Mocht je twijfels hebben over jullie relatie, bespreek ze dan met je partner, een familielid, vrienden of een deskundige (bijvoorbeeld je therapeut). 

Je durft je zegje te doen

Natuurlijk vind je niet alles wat jouw partner doet even leuk. Misschien baal je van zijn/haar aandeel in het huishouden of verwacht je meer (telefonisch) contact als jullie niet samen zijn. Dit bespreken is vaak lastig, maar als je het gevoel hebt dat je jouw problemen kan bespreken en dat je partner ook daadwerkelijk luistert en productief omgaat met jouw feedback, dan is dat een teken van een gezonde relatie. Heb je het gevoel dat jouw mening niet wordt gewaardeerd door je partner, dan is het goed om dit op een rustig moment (wanneer je geen ruzie hebt) met elkaar te bespreken. 

Vertrouwen is de basis

Dit is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je dit hoort, maar vertrouwen is ontzettend belangrijk in een relatie. Vertrouwen in elkaar betekent dat je je houdt aan de regels die je met elkaar maakt. Vervolgens vertrouw je er ook op dat je partner zich ook daaraan houdt. Dit betekent dat jullie elkaar niet willen controleren. Stiekem in elkaars telefoon kijken is ‘not done’. Daarbij hoort dat in een gezonde relatie wordt gepraat over grenzen en dat deze gerespecteerd worden. 

Jullie zijn anders en dat is oké

Het is belangrijk dat jullie kunnen accepteren dat jullie niet dezelfde persoon zijn. Dit betekent dat er in een gezonde relatie ruimte is voor verschillende meningen en voor de hobby’s en interesses van de ander. 

Je zit lekker in je vel

In een gezonde relatie heeft de één de ander niet nodig om gelukkig te zijn. Natuurlijk is het mooi dat jullie elkaar gelukkig maken, maar het moet niet zo zijn dat je al dat geluk verliest wanneer jullie niet samen zijn. Het is goed om ook in een relatie te streven naar persoonlijke groei. Ontdek je eigen sterke en zwakke punten en deel ze met elkaar. Als je jezelf kunt accepteren zoals je bent, dan kun je dat vaak ook beter bij je partner. 

Jullie steunen elkaar

Veel mensen hebben dromen en doelen die ze in hun leven willen bereiken; een mooie reis naar Antarctica, vrijwilligerswerk doen in Brazilië, werken voor een internationaal bedrijf of zes honden adopteren uit Griekenland. In een gezonde relatie blijft er ruimte voor deze doelen en dromen, ook als je ze niet deelt met elkaar. Help elkaar om beide jullie doel te bereiken en steun elkaar door dik en dun.

Sta stil bij hoe je je voelt

Wanneer de meeste vlinders in je buik tot rust zijn gekomen en je al een tijdje een relatie hebt, is het goed om even bij jezelf te checken: voel ik mij nog steeds goed over deze relatie en voel ik mij door mijn partner gesteund? Wanneer iets je niet lekker zit of je mist de steun van je partner, praat er dan over! Dat is het meest gezonde wat je kunt doen in een relatie: met elkaar communiceren en samen groeien. 

Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 1 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 15 uur geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 18 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 23 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning gisteren
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00