Afbeelding
Foto: Fit4lady

Tips van Fit4lady om de feestdagen door te komen

Zorg & Welzijn

LEEUWARDEN - Het is alweer de maand november en voor je het weet staan de feestdagen voor de deur. Begin december komt Sinterklaas naar ons land en eind december is het tijd om samen de Kerst te vieren. Oftewel, volop gezelligheid gepaard met lekker eten en drinken. De grote uitdaging is om te genieten, maar wel met mate. Dat blijkt in de praktijk best lastig, daarom voorzien de sportcoaches van Fit4lady in Leeuwarden je graag van wat tips. We spreken erover met Sjoukje Westra. 

Misschien herken je het wel; de teugels tijdens de feestdagen (teveel) laten vieren en in de zomer geconfronteerd worden met overtollige kilo’s. Vaak is dat het moment dat je denkt: er moet wat gebeuren. Dat is volgens Sjoukje direct één van de grootste valkuilen om fit(ter) te worden. “Mensen stellen dan vaak te grote doelen in een te korte tijd. In de basis zie je het dan al verkeerd gaan. In plaats van gezond en gestructureerd te eten, gaan ze op een streng dieet en eten ze bijna helemaal niets meer. Daarom is het vooral belangrijk om je bewustzijn te vergroten en lange termijn doelen te stellen. Met Fit4lady kunnen wij vrouwen daarbij helpen en op een leuke, enthousiaste manier een stok achter de deur vormen”, legt ze uit. 

Werken aan bewustzijn

In samenwerking met Fit4lady kun je werken aan bewustzijn als het gaat om sporten en voeding. “Heel veel mensen worden ‘bang’ van het woordje bewustzijn, omdat ze denken dat ze dan niets meer mogen voor de rest van hun leven. Het tegendeel is echter waar; je gaat bewuster om met je voeding, waardoor je juist wel kunt genieten van een wijntje en gebakje op een verjaardag. Het grote verschil is alleen dat je inzicht hebt in waar je mee bezig bent. Het probleem zit hem dus niet in dat ene ongezonde snackje, maar over het algemeen te weinig gezond eten.” 


Omgaan met vermoeidheid

Sjoukje adviseert dan ook om zo weinig mogelijk snacks in huis te halen. “Want als je moe bent en er liggen eierkoeken in de kast, laat je het fruit toch sneller even liggen”, licht ze toe. “Dat zijn belangrijke dingen waarover we met vrouwen in gesprek gaan, want vermoeidheid en ‘emotie-eten’ spelen vaak een rol als het gaat om ongezonde voeding. Denk bijvoorbeeld aan de overgang; daardoor wordt alles lastiger. Het is niet zo dat je vanwege de hormonen aankomt (slechts een klein percentage), maar je slaapt vaak slechter en bent vermoeider. Daardoor heb je minder kracht om je doelen te halen en vertroebelt de discipline sneller. Je hebt minder zin om te bewegen, bent moe of kampt met hoofdpijn. Daar hebben wij bij Fit4lady veel ervaring mee en kunnen we rekening mee houden. Datzelfde geldt voor zwangere vrouwen. Wat doe je als je zwanger bent, maar ook wanneer je niet meer zwanger bent. Dat vergt een andere manier van trainen. Daar kunnen we onze training op aanpassen en in tips voorzien.” 

Vrijblijvende proefles

Kun jij je als vrouw vinden in dit verhaal? Neem dan eens contact op met Fit4lady en/of meld je aan voor een gratis proefles! Fit4lady biedt een kracht- en conditietraining op maat. “In een circuit van 30 minuten krijg jij een complete workout, onder begeleiding van een personal sportcoach. We raden aan om in ieder geval twee keer per week te sporten en er echt een leefstijl van te maken. Je zult zien dat je er plezier in krijgt om bewust met voeding bezig te zijn en progressie te boeken. Sporten relativeert, niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal. Het laat je helder alles overzien en geeft je ontspanning en energie!” 

Fit4lady Leeuwarden
Zuidvliet 292
8921ET Leeuwarden
Tel: 058 - 844 0205
www.fit4lady.nl/clubs/leeuwarden 

Afbeelding
Geniet ook dit jaar weer van muziek in de natuur tijdens Oranjewoud Festival Evenement 2 uur geleden
‘Kalabanté’ van Afrique en Cirque; een van de highlights van het nieuwe theaterseizoen in Schouwburg De Lawei.
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 20 uur geleden
Afbeelding
Beetje noorderlicht voor ONT na winst op Opende Sport 13 mei, 12:00
Vanaf mei gaat Oink! verder onder de vlag van Kinderwoud.
Oink! peuteropvang wordt onderdeel van Kinderwoud Algemeen 13 mei, 10:00
Afbeelding
SC Cambuur neemt in stijl afscheid van het Cambuurplein Sport 13 mei, 09:30
Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 12 mei, 12:00
Afbeelding
'KV Drachten is een vereniging voor iedereen' Sport 12 mei, 10:00