Op woensdag 19 april is het de Landelijke Dag tegen Pesten.
Op woensdag 19 april is het de Landelijke Dag tegen Pesten. Foto: Unsplash.com

Landelijke Dag tegen Pesten: 5 boekentips om de ogen te openen

Samenleving

FRIESLAND - Het is woensdag 19 april, oftewel de Landelijke Dag tegen Pesten. Op deze dag besteden we (extra) aandacht aan het stoppen van pesten. Pesten gebeurt namelijk nog steeds, helaas. Kijk daarom eens kritisch naar jezelf; in de klas, op de werkvloer of bij je sportvereniging. Ben jij aardig en zorgzaam voor je medemens? RondOm Vandaag heeft een aantal tips voor mensen die gepest worden, of zelf wel eens kwetsend zijn naar anderen. Besef goed wat jou woorden of daden kunnen betekenen voor de ander. 

Pesten; het gebeurt in allerlei soorten en maten. Hieronder vind je vijf boekentips die je kunnen helpen om te gaan met pesten, maar ook inzicht geven in wat pesten met een ander doet.

1. 500 appjes die ik niet wil lezen

Een veelvoorkomende vorm van pesten tegenwoordig is cyberpesten. Het lastige van cyberpesten, is dat deze vorm van pesten moeilijk te constateren is. Cyberpesten gebeurt online, vaak via de mobiele telefoon, waardoor een juf, meester, trainer of zelfs ouders daar moeilijk vat op kunnen krijgen. Daarom is opvoeding met (social) media enorm belangrijk. Schrijfster Maren Stoffels schreef er een boek over, genaamd: 500 appjes die ik niet wil lezen. Een aangrijpend boek, waarbij een jongen genaamd Esper gepest wordt door zijn klas. Het pesten stopt niet op school, maar gaat na schooltijd gewoon door. Er wordt zelfs een groepsapp gemaakt, waarbij Esper belachelijk wordt gemaakt middels foto’s en berichten. Een echte eye-opener voor wat pesten via je mobiele telefoon kan betekenen. 

2. Tegenlicht

Een ander boek wat de ogen doet openen, is het boek Tegenlicht van Esther Verhoef. Tegenlicht is een meeslepende psychologische roman en Verhoefs meest persoonlijke. Het boek gaat over Vera, die een bewogen opvoeding en lastige jeugd gehad heeft. Het boek beschrijft de gevolgen van haar jeugdtrauma’s en hoe die haar volwassen leven nog beïnvloeden. Het geeft aan hoe schadelijk pesten kan zijn. 

3. Maakt me niet uit wie er begon!

Het woord opvoeding viel eerder al in deze tekst, maar een boek die heel erg kan bijdragen aan de sociale ontwikkeling van kinderen, is: Maakt me niet uit wie er begon! van Eva Bronsveld. Maakt me niet uit wie er begon! is een handboek vol humor en praktische tips voor sociale kinderen met een betere band en op die manier zorgt voor minder ruzie in huis. Hoe krijg je nu een goede band met elkaar? Hoe zorg je voor een stevige sociale basis? Wanneer en hoe moet je ingrijpen? Het zijn tips voor ouders bij de opvoeding, maar helpt kinderen ook inzichtelijk te maken wat hun gedrag nu eigenlijk teweegbrengt. 

4. Alles over Pesten

Een ander boek die inzicht geeft over pesten, is het boek: Alles over pesten van Mieke van Stigt. Mieke is socioloog en pedagoog en analyseert aan de hand van wetenschappelijke inzichten waarom en wanneer kinderen pesten. Het boekt geeft ook handige tips en adviezen voor ouders. 

5. Survivalgids - Wat als pesten je (k)raakt?

Wordt jij zelf (wel eens) gepest? Dan is het boek: Survivalgids - Wat als pesten je (k)raakt? van Kristl Habils misschien iets voor jou. Het boek leert je te herkennen wat pesten is en welke tips en hulpmiddelen je kunnen helpen als je gepest word, je zelf pest of iemand anders gepest ziet worden. Hoe kun jij nog sterker in je eigen kracht staan. Je leert heel veel nieuws en het geeft je inzicht in je gedrag! 

film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 15 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00