Afbeelding

Friesland in top 3 bij ANWB-onderzoek recreatief fietsen

Sport

FRIESLAND - Recreatieve fietsers stappen vaker op de pedalen dan vijf jaar geleden en oordelen gunstiger over de mogelijkheden om te fietsen in Friesland. Recreatieve fietsers in Friesland geven het fietsen in deze provincie een 8,3. De beste provincie om te fietsen is Drenthe (8,5). Op de gedeelde tweede plaats volgen Gelderland en Zeeland met een 8,4. De provincies Overijssel, Friesland en Noord-Brabant delen de derde plaats. Dit blijkt uit onderzoek van de ANWB.

Toch zien recreatieve fietsers ook verbeterpunten voor Friesland. Veiligheid en comfort van de fietspaden en wegen kunnen volgens 48% van de fietsers beter. Fietsers storen zich met name aan te smalle paden. Ook snelheidsverschillen, asociaal gedrag en drukte op fietspaden zijn voor fietsers een ergernis. Een probleem dat in 2016 nog alleen speelde in de Randstad.

Bijna driekwart van de recreatieve fietsers maakt tenminste één of meerdere tochten per week. Zij leggen veel kilometers af; een gemiddelde tocht van een e-biker ligt tussen de 30 en 50 km, wielrenners leggen vaker tussen 50 en 70 km of meer af en ‘gewone’ fietsers zijn goed voor afstanden tot 30 km. Opvallend is dat het aantal ondervraagden dat een fietstocht vanaf een parkeerplaats begint, is toegenomen. Van 13% in 2016 naar 16% in 2021. Ook in andere provincies zien we dat met name e-bikers de auto met een fietsdrager gebruiken om een ander gebied te bereiken (gemiddeld in Nederland 25%).

Maar liefst 58% van de ondervraagden gebruikt een e-bike voor een recreatieve fietstocht in Friesland. Dat is een forse groei vergeleken met 2016, toen het gemiddelde aantal 35% was. De ANWB ziet een toename van het e-bike-gebruik onder alle leeftijden en in alle provincies. In Friesland ligt het aandeel e-bikes hoger dan gemiddeld in Nederland (52%).

Recreatief fietsen is één van de populairste vrijetijdsbestedingen onder Nederlanders. In het eerste coronajaar 2020 werden 30% meer recreatieve kilometers op de fiets afgelegd vergeleken met 2019. Het aantal verkochte e-bikes neemt enorm toe. In 2021 was meer dan de helft van het aantal verkochte fietsen een e-bike.

De ANWB wil dat mensen veilig en met plezier kunnen fietsen. Dat betekent veilige en geschikte fietspaden en voldoende voorzieningen onderweg voor fietsers. De ANWB zal dit onderzoek elke vier jaar uitvoeren om de kwaliteit van Nederland fietsland te monitoren.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 12 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 18 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00