De Tsjechische Petra Duskova links bezig met haar partij tegen Aleksej Domchev uit Litouwen.
De Tsjechische Petra Duskova links bezig met haar partij tegen Aleksej Domchev uit Litouwen. Foto: stifting WFD

Friezen in eigen damvariant aan kop

Sport

FRANEKER – In het gisteren van start gegane internationale damtournooi Fryslân Open lijken de Friezen toch nog altijd het meeste kijk te hebben op het Fries dammen. Na drie ronden zijn alleen Jelle Wiersma uit Wommels, Taeke Kooistra uit Hartwerd en de plaatselijke favoriet Foeke Tiemensma nog zonder puntverlies.

Vooral van Tiemensma mag dat een verrassing genoemd worden. De Franeker heeft al een aantal jaren het Fries dammen op een laag pitje gezet, maar hij bleek de kunst nog geenszins verleerd te zijn. De Belg Renaud Braye was in de eerste ronde misschien nog niet de moeilijkste tegenstander, maar de overwinning op Hein de Vries daarna mocht er zijn, en Tiemensma bond in de derde ronde ook Cor Kooistra aan zijn zegekar.


Elbrich Bruinsma verricht de openingszet van het Fryslân Open op het bord van de enige Franeker deelnemer Foeke Tiemensma (Foto: stifting WFD)

Dat Taeke Kooistra en Jelle Wiersma zich ook aan kop nestelden, lag meer in de lijn der verwachting. Beiden hebben de afgelopen decennia immers met straffe hand over het Fries dammen geregeerd. Vooral Wiersma had een lastige loting, al viel die in de eerste ronde tegen Porter Richardson dan nog wel mee. Maar in de tweede ronde moest hij daarna meteen aantreden tegen het damkanon Marten Walinga. Die wist hij met strategisch spel te verslaan, en dat herhaalde zich daarna tegen Henk Haanstra. De winnaar van vorig jaar begon dus met een valse start, temeer daar hij in de tweede ronde tegen de Brabander Ties Slagter ook al een half punt moest laten liggen.

Taeke Kooistra deed ook waar hij goed in is: winnen. In de eerste ronde was de Litouwer Aleksej Domchev het slachtoffer, en Dicky van der Meer kon in de tweede ronde ook niet tegen hem op. Daarna was Kooistra ook te sterk voor Fedde Kramer.

Met Kramer is een van de niet-Friezen genoemd die wel degelijk verrassend uit de hoek kwamen. De Groninger won in de eerste twee ronden namelijk van Tsjerk Wijbenga en van de Pool Lukasz Kosobudski. Ook de Utrechter Auke Zijlstra staat na overwinningen op Tsjerk Wijbenga en Marten Walinga al op twee punten. Vooral het laatste resultaat mag er zijn, ook al lijkt het er op dat Walinga met slechts één punt niet in zijn beste vorm steekt.

Vandaag zetten de 24 deelnemers uit vijf landen in Franeker de strijd voort, in het sfeerrijke dekor van twee historische zeilschepen. De acht hoogstgeklasseerde dammers kwalificeren zich voor de finale die komende vrijdag en zaterdag wordt afgewikkeld, eveneens in Franeker.

Pairing voor ronde 4:

Jelle Wiersma - Foeke Tiemensma (2162)
Fedde Wiersma - Taeke Kooistra
Cor Kooistra - Fedde Kramer (1900)
Hein de Vries - Auke Zijlstra (2026)
Dicky van der Meer - Piet Sikma
Henk Haanstra - Lukasz Kosobudzki (2172)
Ties Slagter (1971) - Renaud Braye
Aleksej Domchev (2294) - Marten Walinga
Tsjerk Wijbenga - Herbert Tulleken
Porter Richardson (1895) - Menno Kamminga (1710)
Patrick Casaril (2114) - Petra Duskova (2016)
Leo van Dorp - Hidde de Vries

Actuele stand op: Toernooibase (kndb.nl)
Website toernooi: FO-2024 (frisiandraughts.com)

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 10 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Evenement 22 apr, 12:00
Afbeelding
Geen punten voor ONT in Ryptsjerk Sport 22 apr, 10:00