SC Cambuur slaagde er niet in om te scoren tegen Emmen.
SC Cambuur slaagde er niet in om te scoren tegen Emmen. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur haalt na moeilijke week een punt in Emmen

Sport

LEEUWARDEN - SC Cambuur en FC Emmen speelden zondagmiddag met 0-0 gelijk. Dat was uiteindelijk ook de juiste weerspiegeling van de krachtsverhoudingen. SC Cambuur speelde degelijk en volwassen. Dat is in ieder geval een mooie constatering na een moeilijke week voor de Leeuwarders, waarin verloren werd van FC Volendam en De Treffers. Er werd gehoopt op meer, maar het eerste punt is binnen voor de mannen van Sjors Ultee. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag. 

In het kader van de loodzware opdracht Operatie Handhaving stond er in de late middag opnieuw een belangrijk treffen voor de nieuwe hoofdtrainer Sjors Ultee en zijn manschappen op de agenda. De eerste officiële competitiewedstrijd buiten huis voor de opvolger van Henk de Jong. Plaats van handeling was Stadion De Oude Meerdijk in Emmen. Een primeur, want nog nimmer werd het duel tussen FC Emmen en SC Cambuur op het hoogste niveau gespeeld. Na de voor onze club bijzonder pijnlijk verlopen degradatiekraker tegen FC Volendam van afgelopen weekend én de midweekse zeperd in de beker tegen De Treffers een uitgelezen mogelijkheid om tegen een naaste concurrent dit keer wel een gevoelige tik uit te delen. En het broze vertrouwen een boost te geven. Op voorhand geen eenvoudige opgave, want gesteund door de markante voorzitter Ronald Lubbers hebben de Emmenaren op papier een niet te onderschatten selectie. Dat bleek bijvoorbeeld eerder dit seizoen in de thuiswedstrijd tegen Ajax waarin het elftal van Dick Lukkien verdienstelijk gelijk speelde. Net als in Leeuwarden steekt FC Emmen de ambities niet onder stoelen of banken en wil het een vaste waarde in de Eredivisie worden. In aanloop naar de wedstrijd was Ultee duidelijk over de tegenstander: “We zijn zeker gewaarschuwd voor Emmen, want voor de winterstop hebben ze een goede reeks neergezet tegen een aantal behoorlijke tegenstanders en in de beker tegen VVV speelden ze de eerste helft echt een hele sterke wedstrijd.”.  Het duel tussen de huidige nummers zeventien en achttien van de ranglijst eindigde in een regenachtig Emmen zoals het begon: 0-0. Door dit doelpuntloze gelijkspel bleef Cambuur helaas in het bezit van de rode lantaarn.

Goed aan elkaar gewaagd

Aan de Oude Meerdijk konden de Drenten vandaag nog geen beroep doen op Oussama Darfalou. De eerder deze week aangetrokken Algerijnse spits was nog niet speelgerechtigd. Bij onze geel-blauwen had Ultee gekozen voor het duo Floris Smand en Léon Bergsma achterin, terwijl Michael Breij vanaf rechts weer de plek van Silvester van der Water innam. Al na vijf minuten deed zich een hachelijke situatie voor op de eigen helft van Cambuur. João Virgínia stopte Richairo Živkovic onrechtmatig buiten de zestien af, waarna de daaropvolgende vrije trap van Mark Diemers maar rakelings naast ging. De thuisploeg trok in de beginfase van het duel het initiatief nadrukkelijk naar zich toe, maar Cambuur kreeg in de achttiende minuut uit een omschakeling dé uitgelezen kans op de openingstreffer. Op aangeven van Michael Breij leek Jamie Jacobs de bal diagonaal binnen te schuiven, maar zijn inzet werd op miraculeuze wijze door doelman Mickey van der Hart gestopt. In het vervolg van de wedstrijd waren beide ploegen goed aan elkaar gewaagd. Bij tijd en wijle wisten de Leeuwarders zich onder de druk uit te voetballen, maar echt uitgespeelde kansen deden zich aan beide kanten voor de rust niet meer voor.


SC Cambuur wist wederom niet te scoren. - Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Geen doelpunten

Gesteund door een vol uitvak keerden na de pauze twee ongewijzigde elftallen terug op het Drentse kunstgras. De tweede helft bood weinig vertier. Beide ploegen slaagden er niet of nauwelijks in om gevaarlijk te worden. De ploeg van Dick Lukkien had verreweg het meeste balbezit, maar slaagde er niet om het onze defensie lastig te maken. Al ranselde João Virgínia vlak voor tijd een pegel van Jari Vlak uit de bovenhoek. Verdedigend en organisatorisch had Cambuur de zaken prima voor elkaar, maar het was teleurstellend dat er in de tweede helft geen kansen werden gecreëerd. De mannen van Ultee kwamen sporadisch over de middenlijn en werden gestaag steeds verder terug gedrukt. Ook het inbrengen van Roberts Uldrikis, Mitchel Paulissen en Remco Balk kon daar ook geen verandering in brengen, waardoor de wedstrijd zonder doelpunten en dus zonder winnaar eindigde.


SC Cambuur verdedigde uitstekend tegen Emmen. - Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Do-or-die

Komende zaterdag staat er voor de trouwe, geel-blauwe achterban van Cambuur een thuiswedstrijd aan het eigen Cambuurplein op de rol. Het Sparta Rotterdam dat dit seizoen onder aanvoering van Maurice Steijn boven verwachting presteert is dan de volgende opponent. Voor de Leeuwarders opnieuw een do-or-die wedstrijd en wederom een kans om weg te geraken van een plek op de ranglijst waar we aan het einde van het seizoen niet willen staan.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00