SC Cambuur bekroont een uitstekende tweede helft met vier treffers tegen Fortuna Sittard.
SC Cambuur bekroont een uitstekende tweede helft met vier treffers tegen Fortuna Sittard. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Droomstart voor SC Cambuur: drie wedstrijden, vier punten

Sport

LEEUWARDEN - Drie wedstrijden en vier punten voor SC Cambuur. Menig Leeuwarder had van tevoren getekend voor deze start in het belangrijke Eredivisieseizoen voor SC Cambuur. Met het oog op het nieuwe Cambuurstadion aan het Stadionplein in Leeuwarden, is handhaving cruciaal voor de Leeuwarders. Na een stroperige start, lijkt de equipe van trainer Henk de Jong inmiddels helemaal losgekomen. We zetten de eerste drie wedstrijden nog even voor jullie op een rijtje. 

Voor de opening van het seizoen staat er voor SC Cambuur direct een belangrijke wedstrijd op het programma. Op 6 augustus kruist het namelijk de degens met promovendus Excelsior. Veel Cambuursupporters verwachten veel van deze wedstrijd, zeker omdat er vroeg in de transferperiode de nodige versterkingen worden aangetrokken. Remco Balk komt over van FC Utrecht, de talentvolle keeper João Virgínia komt over van Everton en niemand minder dan Silvester van der Water komt over van het Amerikaanse Orlando City. Met het oog op het lastige programma van SC Cambuur in de eerste maanden, kon deze wedstrijd wel eens uiterst belangrijk zijn in de strijd om handhaving, stelt menig supporter van SC Cambuur vast in de aanloop van de seizoenstart. 

Lastige voorbereiding 

Vanwege het aanstaande WK in Qatar, wat begint in november, begint de Eredivisie dit seizoen iets eerder dan normaal. Dat zorgt er voor dat veel clubs de selectie nog niet helemaal op orde hebben. Ook bij SC Cambuur vormt dit de nodige moeilijkheden. Belangrijke spelers als aanvoerder Erik Schouten en Issa Kallon vertrekken, maar een waardige opvolger vinden, die ook nog eens betaalbaar is, blijkt lastig. Daar komt bij, dat topaankoop Silvester van der Water nog niet wedstrijdfit is vanwege een blessure. En dus zijn er de nodige zorgen bij supporters in de aanloop van de eerste wedstrijd.

SC Cambuur - Excelsior (0-2) 

De zorgen blijken niet geheel onterecht: SC Cambuur verliest de openingswedstrijd tegen Excelsior met 0-2. Ondanks een karrenvracht aan kansen, wil de bal er helaas niet in voor de Leeuwarders. De schreeuw om nieuwe spelers wordt groter en de kritiek op het spel neemt toe. Reden voor trainer Henk de Jong om de supporters van de club rechtstreeks toe te spreken in de aanloop van de tweede wedstrijd tegen FC Utrecht. Hij wijst op het aantal kansen dat gecreëerd wordt en probeert de verwachtingen te temperen. “We zijn gewoon Cambuur, geen Cambuur 2.0, maar gewoon Cambuur. Als wij erin blijven, dan zijn we kampioen geworden. Daar hebben we elkaar bij nodig”, legt hij uit. 


Robin Maulun baalt stevig van de nederlaag tegen Excelsior. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

FC Utrecht - SC Cambuur (0-0) 

Het typeert de volksclub SC Cambuur en de betrokkenheid van de supporters. Zo staan de Leeuwarders als één blok voor een enorme klus in de Galgenwaard: FC Utrecht met topschutter Bas Dost van drie punten afhouden. Daarbij heeft SC Cambuur inmiddels de beschikking over de van FC Aarau overgekomen Leon Bergsma. De verdediger, die de jeugd van Ajax doorliep, blijkt een prima aanwinst te zijn voor de ploeg van Henk de Jong en ook keeper Virgínia onderscheidt zich meerdere malen met katachtige reddingen. De wedstrijd eindigt uiteindelijk in 0-0 en dat is een prestatie van formaat. 


SC Cambuur zit weer op één lijn en boekt een knappe 0-0 bij FC Utrecht. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Fortuna Sittard - SC Cambuur (1-4) 

De knappe 0-0 blijkt een opmaat voor wat komen gaat, al lijkt het daar in de eerste helft tegen Fortuna Sittard niet op. Oude vedette Burak Yilmaz schiet Fortuna namelijk al gauw op voorsprong. Henk de Jong grijpt na een half uur al in en wisselt twee keer, waar hij overigens wel van baalt dat het nodig was. “Soms voel je dat het niet goedkomt, maar ik ben net zo gek met de jongens die ik er af haal, als de jongens die er in komen”, licht hij toe voor de camera’s. De wissels blijken het gewenste effect te hebben: Michael Breij scoort een werkelijk schitterende wereldgoal, door de bal van zo’n 25 meter vol in de kruising te schieten. Daarnaast krijgt middenvelder Mees Hoedemakers het op de heupen en schiet twee keer van buiten de zestien, met links en rechts, de 1-2 en 1-3 binnen. Jasper ter Heide zorgde vervolgens voor het slotakkoord, door een prachtige dribbel te bekronen met een schitterend doelpunt. De blijdschap bij supporters, spelers en trainers is intens, ook te zien bij oude bekende Sai van Wermeskerken, die na een periode bij PEC Zwolle weer is teruggekeerd bij de Leeuwarders. Het geeft SC Cambuur de droomstart die nodig is in de Eredivisie. 


Mees Hoedemakers scoort twee fantastische goals.  - Dijks Media / Henk Jan Dijks


De meegereisde supporters worden de tweede helft getrakteerd op vier goals.  - Dijks Media / Henk Jan Dijks


SC Cambuur is nog altijd een hecht collectief.  - Dijks Media / Henk Jan Dijks


Prachtige emotie bij Henk de Jong - Dijks Media / Henk Jan Dijks

En zo snel kan een sentiment draaien. Ontzettend knap wat SC Cambuur laat zien in de eerste weken. Drie wedstrijden en vier punten: wellicht niet in de wedstrijden waarvan het werd verwacht, maar ze staan er wel degelijk. En dus kan het vizier vol op AZ thuis. Wie weet wat SC Cambuur in een heksenketel kan laten zien in eigen huis.

Waar denk jij dat SC Cambuur gaat eindigen? 

Linkerrijtje

Rechterrijtje

Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 21 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Afbeelding
Podiumtechniekdag op 23 maart in De Lawei Cultuur 26 feb, 15:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
Van houten skûtsjes naar ijzeren skûtsjes door Jelmer Kuipers Historie 23 feb, 18:00
Afbeelding
Taxatieavond in Hotel Drachten. Historie 23 feb, 15:00
Het team van Albert Heijn De Marke
Albert Heijn De Marke even dicht voor verbouwing Algemeen 23 feb, 13:21