Een balende Marco Tol na een doelpunt van FC Utrecht.
Een balende Marco Tol na een doelpunt van FC Utrecht. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur geeft voorsprong uit handen in Utrecht

Sport

SC Cambuur leed afgelopen weekend een hele zure nederlaag. In de Galgenwaard verloren de Leeuwarders van FC Utrecht met 2-3. Na een 2-0 voorsprong leek Cambuur de eerste twintig minuten op rozen te zitten, maar scherpte in het verdedigen en een blessure bij Mees Hoedemakers bleken een kantelpunt in de wedstrijd. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag. 

Na een competitieloze periode kon er dit weekend weer een ouderwets programma in de Eredivisie worden afgewerkt. Ouderwets, omdat er eindelijk weer publiek bij de wedstrijden aanwezig mag zijn. Maar nog allesbehalve zoals het moet zijn, omdat in Nederland voorlopig slechts een derde van de stadioncapaciteit gebruikt mag worden. Dit zorgde ervoor dat vanmiddag onder toeziend oog van een kleine achtduizend Utrecht-supporters in Stadion Galgenwaard het duel tussen FC Utrecht en SC Cambuur gespeeld werd. Het eerste duel in de Eredivisie waar sinds lange tijd weer publiek bij aanwezig mocht zijn. De afgelopen weken werd het nieuws gebruikelijk rond deze tijd gedomineerd door de vraag Komt ie wel of komt ie niet? Oftewel het jaarlijkse circus rondom Deadline Day die haar apotheose kende op 31 januari om 23.59 uur. De winterse transferperiode zorgde aan het Cambuurplein voor de komst van aanvaller Patrick Joosten en linksback Sekou Sylla. Tegenover de komst stond het vertrek van middenvelder Filip Krastev en spits Sam Hendriks. FC Utrecht, voortkomend uit de Utrechtse verenigingen DOS, Elinkwijk en Velox, op haar beurt versterkte de voorhoede met de komst van Henk Veerman. En deze transfer bleek vanavond al direct van grote invloed te zijn op dit duel. In aanloop naar dit treffen tussen de nummer zeven en acht van de ranglijst sprak interim-coach én oud-speler van FC Utrecht Pascal Bosschaart over zijn voormalige werkgever. “We hebben ze meerdere malen goed bekeken en dat het een uitstekende ploeg is moge duidelijk zijn. Ze hebben zich ook nog eens aardig versterkt deze winter, dus we gaan zien we ze tegens ons zullen opstellen. Nadat de ploeg van René Hake in eigen huis nog knap met 2-1 werd verslagen, slaagde Cambuur er vandaag helaas niet in om dit huzarenstukje in Utrecht te herhalen. De ontmoeting tussen beide volksclubs eindigde na een 2-2 ruststand uiteindelijk in een 3-2 nederlaag voor onze geel-blauwe formatie.


Patrick Joosten in actie tegen zijn oude club.  - Dijks Media

Bij Cambuur, weer startend met vaste waarden Alex Bangura, Mees Hoedemakers en de van de Afrika Cup teruggekeerde Issa Kallon, ontbraken alleen Mitchel Paulissen en Maxim Gullit. Marco Tol verving de niet geheel fitte Calvin Mac-Intosch in het centrum. Ook Patrick Joosten die net als Kallon een verleden heeft bij FC Utrecht mocht wederom zijn opwachting maken in het basiselftal. Bij de thuisploeg ontbrak Sander van der Streek, de Barnevelder die in Leeuwardense dienst een onuitwisbare indruk achterliet. Voormalig Cambuur trainer René Hake had daarnaast gekozen voor Willem Janssen die zijn vierhonderdste duel in de Eredivisie speelde. Vanwege een in de warming-up opgelopen blessure werd Django Warmerdam op het laatste moment vervangen door Djevencio van der Kust. Terwijl er een verraderlijke wind over het veld gierde, nam Cambuur al vroeg in de wedstrijd de leiding. In de achtste minuut van de wedstrijd was aanvoerder Erik Schouten er na een hoekschop als de kippen bij om de bal na een scrimmage over de lijn te werken. Luttele minuten later werd de voorsprong zelf verdubbeld, toen opnieuw Erik Schouten uit een corner rechtstreeks de bal tegen de touwen kopte. 


Erik Schouten lijkt na twintig minuten het goudhaantje te worden.  - Dijks Media 

Nadat Henk Veerman als troef in het veld was gebracht, zorgde Tasos Douvikas na ruim een half uur voor de aansluitingstreffer. En zo snel het 0-2 stond, zo stond het minstens zo snel weer 2-2, want de Griek Tasos Douvikas zorgde vijf minuten na zijn eerste treffer eveneens voor de gelijkmaker, waardoor de comeback van de Domstedelingen compleet was. Een domper voor Cambuur dat het eerste half uur prima voor de dag kwam, maar daarna steeds minder tot voetballen kwam. Het uitvallen van Mees Hoedemakers vlak voor rust was de volgende aderlating. Een vermakelijke eerste helft die twee gezichten kende, werd zodoende met een 2-2 ruststand afgesloten.

Na de pauze kwamen twee ongewijzigde elftallen uit de kleedkamer. FC Utrecht zette Cambuur in de loop van het tweede bedrijf steeds meer met de rug tegen de muur, maar tot dotten van kansen leidde dat aanvankelijk niet. De Leeuwarders mochten echter hun handen dicht knijpen toen in minuut drieënzestig een kopbal van Mark van der Maarel van de doellijn werd afgehaald. Maar halverwege de tweede helft trok de thuisploeg in de persoon van Henk Veerman wel de trekker over, waardoor FC Utrecht op een 3-2 voorsprong kwam. Diezelfde Henk Veerman leek tien minuten voor tijd de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar zijn kopbal spatte op de deklat uiteen. Hierdoor mocht Cambuur geloof houden in een resultaat, maar in de tweede helft die een stuk minder enerverend was dan de eerste, slaagden de Leeuwarders er in de slotfase niet meer in om de stand gelijk te trekken.


Jamie Jacobs is teleurgesteld na de derde goal van FC Utrecht. - Dijks Media

Na deze zware uitwedstrijd wacht over een week sinds lange tijd een thuisbeurt. Een competitiewedstrijd in het eigen Cambuur stadion waarbij gelukkig weer voor het eerst sinds enkele maanden onze geel-blauwe supporters weer welkom zijn. Tegenstander is dan hekkensluiter PEC Zwolle waarvoor eigenlijk tot voor kort niemand meer een stuiver gaf. Maar de Zwollenaren zijn het kalenderjaar met twee overwinningen op rij voortreffelijk begonnen en het geloof op een langer verblijf in de Eredivisie is bij de blauwvingers weer volop terug. De komst van de offensieve Oussama Darfalou en Max de Waal hebben hier zeker aan bijgedragen. Van onderschatting van de ploeg van Dick Schreuder kan en mag dan ook geen sprake zijn. Met steun van de geel-blauwe Brigade aan Cambuur de opgave om net als in de uitwedstrijd PEC Zwolle met lege handen achter te laten.

Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 20 minuten geleden
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 14 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 20 uur geleden
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Milde winter leidt tot milde energierekening Duurzaamheid 23 feb, 11:12
Arie Molendijk
Taxatiemiddag in het Post Plaza Hotel in Leeuwarden. Historie 23 feb, 10:00
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00
Afbeelding
Milieu Centraal gaat vrouwen uit Friesland helpen om bewust minder kleding te kopen Duurzaamheid 22 feb, 12:00