Afbeelding
Foto: Unsplash

De lange wachttijden in de meubelindustrie

Algemeen

DRACHTEN - Tijdens de afgelopen coronaperiode hebben veel mensen hun huis een make-over gegeven. Nieuwe inrichting, nieuwe meubels en misschien wat nieuwe planten. Maar sinds vorig jaar is dat wel lastiger geworden. De levertijden van meubels in omhoog geschoten. Rondom Drachten sprak met meerdere meubelwinkels uit Drachten over deze problemen.

Volgens Richard Krans, eigenaar van Van Ouds Meubelen, zijn er meerdere redenen waarom levertijden het laatste jaar langer zijn geworden. Een aantal van deze redenen hebben te maken met geld, zo zijn containerprijzen duurder, worden materialen zoals hout, stof en metaal duurder en zijn de transportprijzen hoger geworden. “Het wordt zo wel heel duur”, zegt de eigenaar van de woonwinkel. “Er komen steeds maar weer prijsverhogingen.”

Mensen tonen begrip

“Mensen tonen nu wel begrip, in het begin was dat wel wat anders. Veel klanten snappen nu ook dat het niet aan ons ligt.” Verder communiceert de woonwinkel op een duidelijke manier met de klant en worden ze op de hoogte gehouden als er onverwachts vertraging komt.

Bij Van Ouds Meubelen wordt het grootste gedeelte van de meubels besteld. Maar als een klant iets in de winkel ziet staan kunnen ze het gewoon meenemen. Het gaat dan vaak om tafels, eetkamerstoelen, accessoires en decoraties. “Banken worden vaker besteld, dan moet de maat worden aangepast of er moet een andere kleur komen.”

Grote voorraden

Een woonwinkel die geen last heeft van de toenemende levertijden, is Woudhof Wonen en Meer in Drachten. Deze winkel, die zijn meubels voor 90% online verkoopt, halen hun producten uit een centraal depot in Nederland. “Het duurt nog wel even voordat die leeg is”, weet eigenaar Durk Huitema. Het bedrijf dat dat regelt is zelf Nederlands, heeft eigen productie in Azië en doet nagenoeg zelf het transport. Daardoor is de voorraad goed op pijl te houden. Vele producten staan klaar om binnen 24 uur bij de klant te kunnen worden geleverd.

“We werken alleen met wat we in de voorraad hebben. Soms betekent dit dat je helaas nee moet verkopen.” Zo kan er bij Woudhof geen op maat gemaakte stoelen en banken worden besteld. Het is er, of het is er niet. Volgens Durk is dit uniek in de meubelwinkel business. “Wij zijn hier een van de enige die zo werken. Op deze manier kunnen wij de prijzen interessant houden voor de klant.”

Honderd kleuren en stoffen

Germ de Jong is samen met zijn vrouw eigenaar van Woonwinkel de Spindel in het centrum van Drachten. De winkel zelf staat er al 26 jaar, waarvan familie de Jong al 21 jaar de eigenaar is. De winkel heeft geen voorraden en bestelt meubels op maat. “Wij hebben specifiekere meubels, sommige kan je in honderd verschillende kleuren en stoffen krijgen.” Ook halen ze alleen meubels uit Europa en merken ze dat de ene leverancier sneller levert dan de andere.

Ondanks de langere levertijden gaan de verkopen nog steeds prima. “We merken dat de bestellingen zelf groter zijn, dus we lijden er niet onder.” Hij denkt dat dit komt omdat mensen meer thuis blijven tijdens corona. “Mensen deden meer aan hun huis tijdens de coronacrisis, ze gingen meer besteden aan zaken in en rondom het huis. En verhuizen was ook geen optie met de huizen schaarste. Dan denken ze: dan maken we het thuis maar leuk.” “Zelf denk ik dat de levertijden wel weer gaan zakken, de hele economie is nu gewoon uit balans.” Wanneer de levertijden weer gaan dalen, durft Germ niet te zeggen: ”Ik kan daar geen datum aan vastkoppelen.”

film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 21 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00