Erik in actie voor DZ&PC
Erik in actie voor DZ&PC

Erik is een waardevolle vrijwilliger bij DZ&PC

Samenleving

DRACHTEN - Elke vereniging draait dankzij vrijwilligers. Vrijwilligers die de bar bedienen, die zich inzetten als chauffeur, trainingen of begeleiding geven, schoonmaken of iets anders, kortom; mensen die de handen uit de mouwen steken. Op 7 december worden deze vrijwilligers in het zonnetje gezet tijdens de Nationale Vrijwilligersdag. Ook de Drachtster Zwem & Polo Club is blij met haar vrijwilligers. Vrijwilligers zoals Erik Nijholt, hoofdtrainer bij de afdeling wedstrijdzwemmen.

Erik is 28 jaar en werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Achttien jaar lang was hij fanatiek wedstrijdzwemmer, daarna is hij een trainersfunctie gaan vervullen en dat doet hij nu nog steeds. Elke ochtend, en af en toe ook in de avond, staat hij met veel plezier aan het bad: “Mijn vrijwilligerswerk bestaat uit het aansturen van trainers, organiseren van activiteiten, trainingen schrijven en het geven van trainingen aan een grote groep ambitieuze wedstrijdzwemmers.” De meeste uren zitten voor Erik in het geven van de trainingen op elke doordeweekse ochtend, vanaf half zes tot half acht. Tijdens de trainingen begeleid en coacht hij de wedstrijdzwemmers, die op regionaal of zelfs nationaal niveau presteren. 

Dit vrijwilligerswerk past goed bij Erik: “Net zoals in mijn baan in het onderwijs wil ik graag kennis overbrengen en leerlingen/ zwemmers naar een hoger niveau tillen. Toen ik werd gevraagd als hoofdtrainer was ik nog een actief lid bij de afdeling wedstrijdzwemmen. Het onderwijzen, coachen, organiseren en begeleiden vond ik een mooie nieuwe uitdaging, vandaar de stap naar het trainer zijn.”

Motivatie

Vooral de zwemmers motiveren Erik om het werk te blijven doen: “ De leergierigheid, ambitie en motivatie in zwemmers triggert mij om het allerbeste uit hen te halen als trainer. Afgelopen weekend hadden wij de NK-estafette. We hadden als vereniging twee juniorenteams aan de start. Het meidenteam behaalde de gouden medaille en hadden een Nederlands record te pakken. Het jongensteam pakte de bronzen medaille.” Ook dit soort toernooien en deze mooie prestaties (ongeacht het niveau) motiveren Erik. Niet alleen de zwemmers en bijzondere prestaties werken motiverend, ook het team en de vereniging helpen mee: “ Ook het werken met een leuk trainersteam en een gemotiveerd bestuur maakt het leuk om vrijwilligerswerk te doen bij DZ&PC.”

“Ik ervaar DZ&PC als een prettige, warme club waarbij voor en achter de schermen wordt gewerkt aan een goed sportklimaat waarbij de leden kunnen genieten van de zwemsport,” vertelt Erik over zijn club. Hij is tevreden met de manier waarop de Drachtster club omgaat met haar vrijwilligers. “Binnen de afdeling wedstrijdzwemmen belonen we trainers, vrijwilligers door hen met speciale momenten in het jaar zoals Sinterklaas een presentje te geven.” Daarnaast worden alle trainers jaarlijks in het zonnetje gezet bij de clubkampioenschappen, weet Erik. Ze krijgen dan extra waardering voor al de uren dat zij aan het bad staan. Erik: “Naast het belonen proberen wij trainers te motiveren door hen opleidingen en cursussen aan te bieden om zichzelf te ontwikkelen.”

Voldoening

Ook binnen DZ&PC is het soms lastig om vrijwilligers te vinden, zeker voor trainersfuncties omdat er dan verwacht wordt dat je er vaak bent. Volgens Erik is het het wel waard: “Vrijwilligerswerk geeft mij erg veel voldoening. Je doet dingen voor anderen waar zij baat bij hebben. Door het vrijwilligerswerk heb ik meerdere nieuwe contacten gekregen en heb ik mijzelf verder kunnen ontwikkelen op het gebied van organisatie, communicatie en coaching.”

Afbeelding
Arriva rijdt met 'Thialf Express' tijdens Daikin NK Afstanden Heerenveen Sport 19 uur geleden
Afbeelding
SC Cambuur versterkt zich met Ben Rienstra Sport 27 jan, 13:47
Afbeelding
SC Cambuur-trainer Sjors Ultee na overwinning bij FC Groningen: “We zijn op alle momenten volwassen geweest" Sport 27 jan, 12:30
Afbeelding
Nog veel te winnen op het gebied van databescherming Zakelijk 27 jan, 12:00
Afbeelding
4 februari: de allereerste 'Dag van de Natuurijsmeester' Sport 27 jan, 10:00
Afbeelding
Van koolmees tot winterkoninkje: tuinvogellezing in de bieb Natuur 27 jan, 08:00
Afbeelding
Opvallende stijging: Nederland kent steeds meer huizen met schimmel en zwamgroei Samenleving 26 jan, 18:00
Afbeelding
Tialda Hoogeveen geïnstalleerd als nieuwe Berneboeke-ambassadeur Educatie 26 jan, 15:05