Elbrich Draaijer en Monique de Jong.
Elbrich Draaijer en Monique de Jong. Foto: RondOm Vandaag

Een kijkje achter de schermen van de dokters-assistent: van praktijklokaal tot patiëntenzorg

Persoonlijke verhalen

FRIESLAND – Op 5 maart was het de Dag van de Doktersassistent, op deze dag wordt dit beroep in het zonnetje gezet. Elbrich Draaijer en Monique de Jong zijn docent-doktersassistent op Firda in Leeuwarden. Voorheen werkten ze beiden als doktersassistent, maar nu zijn ze gepassioneerd in het instrueren van studenten over dit mooie beroep.

Als doktersassistent ben je het aanspreekpunt voor patiënten. Ze doen van alles, zoals het regelen van afspraken, het meten van je bloeddruk, het geven van prikken en het uitvoeren van eenvoudige medische testen. Ze zijn er ook om vragen te beantwoorden en informatie te geven aan patiënten. Kortom, ze zijn een belangrijk onderdeel van het zorgen voor mensen die naar de huisarts gaan.

Wat leer je als student?

Elbrich Draaijer en Monique de Jong geven op Firda les aan doktersassistenten in de dop. Veel studenten zijn overdonderd door de praktijklokalen merken ze. In deze lokalen leren ze medisch-technische handelingen zoals: bloeddruk meten, wondverzorging en injecteren. Studenten krijgen ook telefoontraining en leren hierbij de urgentie van een telefoontje te herkennen, dit noemen ze ook wel triage. Om goed te triëren en medische handelingen uit te voeren krijgen studenten ook het vak gezondheidsleer en geneesmiddelen kennis. Hier leert de student onderliggende kennis over ziektebeelden, behandelingen en medicijnen.

‘’Daarnaast hopen wij de studenten goede communicatie en beroepshouding bij te brengen,’’ vertelt Monique. Ook worden er gastlessen verzorgd op Firda. De doktersassistenten leren de studenten bijvoorbeeld benen zwachtelen. Bedrijven zoals stichting Gerrit en Bevolkingsonderzoek Nederland komen langs om uitleg te geven. Het leukste aan docent zijn, vindt Monique de koppeling tussen school en het werkveld. Ze vindt het leuk om haar kennis uit de praktijk te gebruiken in de lessen. ‘’Het gaat nooit zoals in de praktijk, maar in de lessen proberen we zo authentiek mogelijk te zijn,’’ vertelt ze. Elbrich vindt het studentencontact en de praktijklessen erg leuk.

Tekort aan doktersassistenten

Het tekort aan doktersassistenten in Nederland loopt al jaren op. ‘’Voor de derdejaars studenten ligt er, na de eindstage, al vaak een contract voor hun klaar,’’ aldus Elbrich. De werkgelegenheid is groot, maar dit is niet even prettig voor de docenten. Tijdens het zoeken naar stageplekken geven veel bedrijven aan dat ze liever stagiairs uit het derde jaar ontvangen. Dit is omdat deze groep stagiairs na de stage eventueel in de zomervakantie kunnen blijven werken of ze krijgen een contract aangeboden. Tweedejaars studenten moeten nog een jaar studeren en zijn dus minder aantrekkelijk voor werkgevers.

Om het tekort aan te pakken is er vanaf september de BBL (Begeleidend Beroepsonderwijs) variant van de opleiding. Met deze variant ga je een dag naar school en vier dagen op stage. Dit is prettig voor mensen die maatwerk nodig hebben of voor volwassenen die naast hun gezin aan een nieuwe opleiding willen beginnen. Met deze variant kun je ook een stuk sneller je diploma halen. In plaats van drie jaar is het mogelijk om je diploma na anderhalf jaar te halen. 

“Als je van uitdagingen houdt is het een fantastisch beroep.”

Wat maakt een goede doktersassistent?

Overzicht hebben is erg belangrijk in het zijn van doktersassistent, maar ook goede sociale vaardigheden. ‘’Je werkt met mensen die ziek zijn, dus dan is goede communicatie erg belangrijk,’’ legt Elbrich uit. Ook moet je niet verwachten dat je het op de dag een moment rustiger aan kunt doen, het is over de hele dag druk. ‘’Je moet veel balletjes tegelijkertijd hooghouden,’’ zegt Elbrich. Stressbestendigheid is dan ook heel belangrijk in dit beroep. ‘’Het kan zomaar gebeuren dat twee spoedlijnen afgaan terwijl iemand aan de balie staat, je moet goed kunnen schakelen,’’ vertelt Monique. ‘’Als je van uitdagingen houdt is het een fantastisch beroep,’’ vult Monique aan.

Gemeenschap

Doktersassistenten vormen samen een hechte gemeenschap, iets wat ook belangrijk is voor het vak. In het Firda gebouw op de Wilaardeburen zijn er regelmatig werkveld avonden, waar poli-assistenten en huisartsassistenten samenkomen om ervaringen te delen en van elkaar te leren. Monique draagt ook haar steentje bij met haar eigen platform genaamd ‘Doktersassistent Friesland’, waar ze verbinding maakt met andere professionals in het veld. Volgens Monique is het essentieel om te blijven leren en te weten wat er speelt in de praktijk, omdat dit de basis vormt voor effectief lesgeven. Deze onderlinge verbondenheid en uitwisseling van kennis versterken niet alleen de band tussen collega’s, maar dragen ook bij aan de verdere ontwikkeling van het vakgebied van de doktersassistent.

Dag van de doktersassistent

Jaarlijks op de eerste donderdag van maart is het de dag van de doktersassistent. Op deze dag worden de doktersassistenten in het zonnetje gezet om hun werkzaamheden te waarderen. ‘’Ik kreeg elk jaar een bosje bloemen van mijn baas,’’ vertelt Monique. Monique en Elbrich leggen uit dat de meeste patiënten heel dankbaar zijn voor het werk dat de doktersassistent verricht. ‘’Wanneer mensen vaker terug moeten komen of de wond is mooi genezen dan krijg je wel eens een bloemetje of gebak,’’ aldus Monique.

Kortom, het werk van doktersassistenten is van grote waarde in de gezondheidszorg. Elbrich Draaijer en Monique de Jong benoemen het dan ook als ‘een fantastisch beroep’. Ze zijn erg toegewijd aan het instrueren van de volgende generatie doktersassistenten.

Op 5 maart was het de Dag van de Doktersassistent:

Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 1 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 22 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur gisteren
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00