Afbeelding
Foto: Maartje Roos

Friese zanger Gurbe Douwstra (68) nog lang niet uitgewerkt: ‘Er komt een nieuw album’

Persoonlijke verhalen

DRACHTEN - Gurbe Douwstra (68) is een Friestalige zanger. Voor velen staat de Drachtster bekend om zijn nummers Lit Jim Gean, Friezen, As it myn tiid is en Cliffs of Moher. Met het laatstgenoemde nummer staat Douwstra al jaren op nummer 1 in de Fryske Top 100.  

Gurbe Douwstra is geboren en getogen in Drachten. Op een korte periode in Groningen na, heeft hij zijn hele leven in Friesland gewoond. Douwstra heeft zijn jeugd in Friesland als prettig ervaren. “Ik groeide als kind op in de jaren ‘60. Dit was een periode dat het leven iets rustiger was en Drachten iets kleiner.” Douwstra voelt zich uiteraard verbonden met de provincie Friesland. “Ook vanuit de taal en de cultuur. Ik voel me specifiek thuishoren in de streek in Oost-Friesland, ofwel de Wâlden.”  

Hij hecht veel waarde aan de rust en ruimte in Friesland. “Niet alleen in de fysieke zin, maar ook de rust die je daardoor krijgt in je hoofd. Dat vind ik prettig.” 

Groningen

Voor zijn werk als journalist en voor de militaire dienstplicht woont Douwstra acht jaar in Uithuizen, een dorp in Groningen.  Hij werkt in Groningen als journalist bij de Ommelander Courant en de muziek raakt wat op de achtergrond. Vanaf het eerste moment dat hij in aanraking komt met de journalistiek, vindt hij het geweldig werk. “Het is een vrij, maar druk beroep. Het schrijven vond ik leuk om te doen. Dat had ik al aardig onder de knie, omdat ik ook liedjes schreef.”  

De zanger voelt zich op zijn gemak in Groningen. Maar als de mogelijkheid zich voordoet om terug te keren in Drachten, hoeft hij daar geen moment over na te denken. “Ik wilde graag weer terug naar mijn geboortegrond. Daar voel ik me het meest thuis.” 

Passie voor muziek

De passie voor muziek begint bij Gurbe Douwstra al als dertienjarige jongen. Op de middelbare school in Drachten vormt begon hij samen met zijn vrienden zijn eerste bandjes. De muziek varieert van blues, pop en rock tot aan progressieve, wat meer experimentele muziek. Of Douwstra toen ook al in het Fries muziek maakte? “Nee, het was allemaal in het Engels. In het Fries zingen was toentertijd ‘not done’. 

Tijdens zijn periode in Uithuizen, zet hij de muziek min of meer aan de kant voor zijn journalistieke carrière. Combineren is simpelweg onmogelijk. Eenmaal wedergekeerd in Drachten, pakt hij de muziek weer op.

Hij stapt in de rockband Maîtresse. Met die band treedt hij drie jaar op en zijn er studio-opnames gemaakt. In 1982 houdt Maîtresse op met bestaan. Douwstra hangt dan zijn gitaar en microfoon aan de wilgen.  

Pas twaalf jaar later, in 1994, begint Douwstra de muziek weer op te pakken. “Ik heb twaalf jaar lang nauwelijks een instrument aangeraakt. Ik was druk met mijn werk en kreeg kinderen, die ook de nodige aandacht vragen.” Maar bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, dus begint hij weer met het maken van muziek. Eerst met vriendenband de Howdy Doody Boys en later als solist, singer/songwriter, met Friestalig repertoire. 

Omrop Fryslân

Na drie jaar als verslaggever bij de Leeuwarder Courant te hebben gewerkt, maakt Douwstra de overstap naar de radio bij – destijds nog – radio Fryslân. Hij begint als bureauredacteur, verslaggever en presentator. “Na verloop van tijd kwam ik erachter dat ik het presenteren het leukste vond. Ik had er niet zoveel mee om iedere dag op pad te zijn met een bandrecorder en telefoon, om mensen te vragen wat ze overal van vonden. Daarbij was ik een makkelijke prater en beheerste de Friese taal goed.” 

In eerste instantie maakt hij vooral nieuws-en serviceprogramma’s. Later wordt hij benaderd om een muziekprogramma te presenteren. ‘Muzyk in Bedriuw’ heet het programma, een soort van Friese arbeidsvitamine. Dit houdt hij twaalf jaar vol, daarna blijft hij in soortgelijke programma’s presenteren. 

Inmiddels is Douwstra ook weer begonnen met het maken en schrijven van Friestalige muziek. “Vanuit daar was ik geïnteresseerd in streektaalmuziek. Bij de Omrop startte ik daarom ook met een wekelijks streektaalprogramma.” Omdat het programma zo’n succes blijkt, wordt het dagelijks geprogrammeerd. In totaal maakt Douwstra meer dan 2500 afleveringen van het programma.  

Op een gegeven moment is zijn zangcarrière niet meer te combineren met het werk bij Omrop Fryslân. Daarom halveert Douwstra zijn uren. “Ik liep wat tegen mijn grenzen aan wat de uren betreft. In mijn laatste werkende jaren – ik ben vier jaar geleden vervroegd gepensioneerd- heb ik alleen nog het streektaalprogramma gepresenteerd.” 

De Fjouwer Trûbadoers

Naast zijn solocarrière, speelt Douwstra tussen 2002 en 2017 samen met Jaap Louwes, Doede Veeman en Piter Wilkens in de gelegenheidsband De Fjouwer Trûbadoers. De artiesten zijn alle vier solisten en bovendien goede vrienden van elkaar. “Onze gedachte was, dat als we samen gingen spelen dat het een meerwaarde had. We maakten ieder jaar een nieuw programma van liedjes waarmee we op pad gingen. Daar was veel belangstelling voor.”

Op een gegeven moment merkt Douwstra dat het enthousiasme bij de groep dalende is en dat ze niet meer standaard volle zalen trekken. “Bovendien kreeg iedereen het steeds drukker met hun eigen solocarrière. Dat waren voor ons de redenen om er een punt achter te zetten.”  

Te Plak

In Heerenveen heeft Gurbe Douwstra enkele weken geleden zijn laatste theater-liedjesprogramma ‘Te Plak’ gepresenteerd. Te Plak is een muzikale levensreis, op zoek naar hoe en wanneer je nu eigenlijk op je plek bent.

“Het is een heel persoonlijk verhaal, waarbij ik door de avond heen een verhaal vertel en dat ondersteun met nummers die er goed bij passen.” Het mag dan wel zijn laatste voorstelling van Te Plak zijn, maar dat betekent niet dat hij in de toekomst nog een keer zoiets bedenkt. “Maar dat wordt dan wel anders, natuurlijk.” 

Nieuw album

Dit najaar maakt Douwstra opnames voor een nieuw album. “Daar moeten nog de nodige liedjes voor geschreven worden. Verder doe ik samen met Piter Wilkens en Marcel Smit sinds een aantal jaar een liedjesprogramma genaamd ‘Frisicana’. Dat is een mix van eigen Friestalig repertoire en liedjes in het Engels die ons geïnspireerd hebben.”

Het laatste optreden van de derde serie, is onlangs afgerond. Inmiddels is hij druk bezig met de vierde serie van Frisicana, daar staan komend jaar dertien voorstellingen van gepland. 

Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 11 uur geleden
Afbeelding
'KV Drachten is een vereniging voor iedereen' Sport 13 uur geleden
Afbeelding
De kracht van bewustwording Gezondheid 11 mei, 12:00
Marjolein en haar dochter Cheyenne.
'Blijf niet wachten, je moet nu doen watbelangrijk voor je is, je leeft nu!' Persoonlijke verhalen 11 mei, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Demonstreren een recht? Column 10 mei, 18:00
Zonder de vele vrijwilligers zou Paard & Erfgoed niet mogelijk zijn.
Het sociale gezicht van Paard & Erfgoed,Nederlands leukste plattelandsfair Evenement 10 mei, 12:00
Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival.
Het succes van Joost Klein, een jongen uit Britsum Cultuur 9 mei, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 9 mei, 10:00