Afbeelding

Hoe help ik de bijen in mijn tuin?

Natuur

FRIESLAND - Zaterdag 15 april is het de Nationale Bijentelling, een gezamenlijk project van Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel van de Nationale Bijentelling is om zoveel mogelijk te weten te komen over de bij in Nederland. Bijen zijn heel belangrijk in de natuur. Ze zorgen er onder andere voor dat groente en fruit kan groeien. Een wereld zonder bijen is een onleefbare wereld. Steeds meer mensen weten dat bijen onmisbaar zijn en willen ze helpen. Wil jij ook de bijen helpen? Met deze tips maak je je tuin en balkon bijvriendelijk. 

Tip 1: Bloemen voor bijen

Bijen hebben bloemen nodig om te overleven. Wil je de bij helpen in de tuin, dan kan je het beste verschillende bloemen planten, die op verschillende momenten bloeien. Bijen hebben bloeiende planten nodig vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar. In de winter zijn bijen in winterslaap. Klik hier voor de Bloemetjes- en Bijtjes Kalender van Milieu Centraal. Hier vind je een handig overzicht van bijvriendelijke planten en wanneer deze bloeien. Op die manier creëer je een zogenaamde bijenboog, een tuin waarin altijd bloeiende planten te vinden zijn. 

Zie je door al die bijvriendelijke planten het bos niet meer? In deze Vlinderbloemen en Bijenmengsel van Organifer zitten zaadjes voor veertig nectar- en stuifmeelrijke bloemen waarmee je bijen en vlinders kan ondersteunen. Dit mengel koop je gewoon online bij www.bol.com. Klik hier om het Bijenmengel te bestellen.

Tip 2: Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn funest voor de bij. Heel vaak zijn ze doelgericht voor de ‘plaag’ die je ervaart in de tuin (of in huis) maar ook schadelijk voor de behulpzame beestjes die jouw tuin juist ondersteunen. Chemische bestrijdingsmiddelen bestaan eigenlijk nog maar heel kort. Eeuwenlang gebruikte men de natuur om ongewenste plagen te bestrijden. Door hun technieken te gebruiken maak je een tuin waar behulpzame beestjes zich thuis voelen. 

Gelukkig hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. In het boek Milieuvriendelijk tuinieren - Natuur in eigen tuin van Machteld Klees lees je alles over natuurvriendelijk tuinieren. Dit gaat uiteraard veel verder dan alleen het redden van de bij. Er staan ook tips in over het verwelkomen van andere diertjes, zoals de egel, het effect van bepaalde tuinkeuzes op het milieu en meer. Bestel dit boek gelijk hier!

Tip 3: Geef bijen een mooie plek in de tuin

Net als alle levende wezens hebben bijen een plek nodig waar ze kunnen wonen. Bijen leggen hun eitjes in het nest. In de winter gebruiken ze soms hun nest om te overwinteren. Reden genoeg om in jouw tuin ruimte te maken voor de bij. Je kunt een bijenhotel zelf maken met houtblokken, rietstengels of bamboetakken. Op deze website kun je vinden hoe je dit doet. Natuurlijk kun je ook gewoon een bijenhotel kopen. Je hebt bijenhotels in alle vormen en maten die je maar kan bedenken. Ben je een beginnende bijenheld die het niet zo breed heeft, kies dan voor dit goedkope(re) bijenhotel. Pak je helemaal uit? Ga dan voor dit enorme insectenhotel, waarmee je niet alleen de bij helpt, maar alle insecten in Nederland. 

Extra tip: Samen sta je sterker

Het is hartstikke goed dat jij de bij wil helpen. Samen met andere kun je echter nog veel meer impact hebben. Vooral gemeentes kunnen veel doen om de bij te helpen. Vraag ze bijvoorbeeld om minder te maaien, zodat bloemen langer bloeien en de bij dus langer kan genieten van die voedselbronnen. Veel gemeenten zijn al actief op zoek naar manieren om de bij te helpen. Ze kunnen altijd iemand gebruiken die met hen mee denkt. Daarnaast kun je ook altijd andere mensen inspireren door het goede voorbeeld te geven of organiseer een activiteit waarbij je met je buren aan de slag gaat om jullie buurt bij-vriendelijk te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan het NK Tegelwippen of het aanleggen van geveltuintjes. De gemeente wil vaak (financieel) wel helpen met dit soort initiatieven. 

Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 14 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 17 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 20 uur geleden
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00
Afbeelding
Ben jij het nieuwe baasje van de vrolijke en speelse Rocky? Samenleving 7 dec., 08:00
Afbeelding
GGD Fryslân start met soa-klachtenspreekuur Gezondheid 6 dec., 18:00