Afbeelding

Maand van de Geschiedenis in Friesland; van astronomie tot watersnood

Historie

FRIESLAND - Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Naast rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen zijn er ook theatervoorstellingen en kinderprogramma’s: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Friesland.

Astronomische ontdekkingen

Meer dan tweehonderd jaar stond in Franeker een vooraanstaande universiteit, met onder andere op het gebied van de astronomie een grote reputatie. Zo werd in 1607 een astronomisch meetinstrument uitgevonden en zag een jonge student in 1639 een onbekende ster. In 1689 werkte een professor zelfs mee aan het oplossen van het grootste astronomische probleem uit die tijd.  

Leeuwarden, Tresoar, 26 oktober 

Tour de Fean

Stap in de minibus en reis onder leiding van een gids terug naar de beginjaren van Heerenveen. Maak kennis met de heren Van Dekema, Van Cuyck en Foeyts, leer meer over hun veencompagnie en ga op zoek naar sporen van de veenexploitatie in het landschap.  

Heerenveen, Geschiedenisburo, 20 en 27 oktober. 

Escaperoom

Het is 1910, de beginjaren van de luchtvaart. Clément van Maasdijk heeft net zijn vliegbrevet gehaald en wil boven Nederland gaan vliegen. Maar hij mist een cruciaal onderdeel voor zijn motor, waardoor die niet meer start! Lukt het jou om het onderdeel te vinden? Voor kinderen van 10 tot 15 jaar.  

Heerenveen, Heerenveen Museum, 21 en 29 oktober.

Opgesloten

Ook in het gevangeniswezen zijn belangrijke ontdekkingen en vernieuwingen geweest, zoals in de Bijzondere Strafgevangenis in Leeuwarden. De ontwikkelingen hier in de 19e en begin 20e eeuw waren een voorbeeld voor andere gevangenissen. Tijdens een rondleiding door de Blokhuispoort kom je alles te weten over deze bijzondere periode.

Leeuwarden, Stichting Blokhuispoort, 1 t/m 31 oktober

Water-nood

Overstromingen, ziekteoverbrengers, mislukte oogsten... Vroeger werd onze relatie met water gekenmerkt door strijd. Maar tegenwoordig zijn we ons steeds meer bewust hoe belangrijk water is. Hoe ziet de toekomst van water versus land eruit? En waar zit hier de oplossing, het eurekamoment? Henk Flikkema van het Wetterskip neemt je mee in de wereld van waterbeheersing.  

Nij Beets, Openluchtmuseum It Damshûs, 24 oktober

Zoektocht

Tussen 1954 en 1969 woonden honderden Molukkers in kamp Wyldemerck bij het dorpje Balk. Sindsdien is het woonoord overwoekerd geraakt. Archeologen Marjolein Kok en Jobbe Wijnen gingen samen met veertig oud-bewoners op pad om de barakken terug te vinden. Een indrukwekkende zoektocht naar een verdwenen geschiedenis.  

Balk, St. Podium Gorter, 19 oktober.

Storytrail

Met verhalenverteller Deodorus dwaal je door geschiedenis van Leeuwarden. Je maakt kennis met Stijntje Harmsen en Prins Johan Willem Friso van Oranje. Je ontmoet prinsen en prinsessen, komt oog in oog te staan met dieven en vechtersbazen en beleeft oproer en verzet. En je ontdekt wat je van al die historie tegenwoordig terug kunt zien in de straten van Leeuwarden.

Leeuwarden, Theatergezelschap Stadsavonturen, 8 oktober

Grote en Kleine Wielen

In de jaren zestig wordt er een groot recreatiegebied ontwikkeld nabij Leeuwarden: De Groene Ster. Dit gebied is onder de bewoners in de omgeving ook wel bekend als de Grote- en de Kleine Wielen. Op 1 oktober wordt het nieuwe boek over de Grote- en Kleine Wielen door Antoon Groenewoud gepresenteerd. Dit wordt gecombineerd met een lezing door Jaap Balk.

Leeuwarden, Historisch Centrum Leeuwarden, 1 oktober 

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda.. Selecteer op Friesland voor het hele complete aanbod in deze provincie. 

Over de organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #eureka

Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 12 uur geleden
Afbeelding
Podiumtechniekdag op 23 maart in De Lawei Cultuur 15 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 18 uur geleden
Afbeelding
Van houten skûtsjes naar ijzeren skûtsjes door Jelmer Kuipers Historie 23 feb, 18:00
Afbeelding
Taxatieavond in Hotel Drachten. Historie 23 feb, 15:00
Het team van Albert Heijn De Marke
Albert Heijn De Marke even dicht voor verbouwing Algemeen 23 feb, 13:21
Al eerder werd er gestunt met grote kortingen bij TinQ.
TinQ stunt opnieuw: 33 minuten tanken voor €1,33 in Drachten Algemeen 23 feb, 12:01
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00