Afbeelding
Foto: Jenny Veenstra

Op de gezonde toer in de supermarkt

Educatie

DRACHTEN - Gezonde boodschappen halen in de supermarkt: hoe makkelijk is dat nu eigenlijk? Over deze vraag bogen 7 cursisten van de cursus Voel je goed! zich afgelopen donderdagochtend. Onder leiding van diëtiste Jeanine Drent werd er tijdens de Supermarkttour door de ALDI in Drachten gekeken naar de voedingswaarden op de etiketten. Het leren lezen van deze ‘’supermarkttaal’’ biedt mensen de mogelijkheid om voortaan zelf gezonde keuzes te maken.

De cursus Voel je goed! is een initiatief van Bibliotheek Drachten waarbij cursisten in 20 wekelijkse bijeenkomsten leren over een gezondere leefstijl. Deze informatie wordt op een leuke en laagdrempelige manier gedeeld zodat iedereen het kan begrijpen. De cursisten krijgen ook vijf individuele consulten van een diëtist zodat ze onder goede begeleiding hun eetpatroon kunnen aanpassen. De cursus wordt daarnaast begeleid door enthousiaste, opgeleide vrijwilligers die de cursisten in kleine groepjes helpen.

De Supermarkttour

Om de kennis in de praktijk tot uiting te brengen, gingen de cursisten afgelopen donderdagochtend naar de ALDI aan de Leidijk 30 om te bekijken welke producten daadwerkelijk gezond zijn. Zo werd de kaas onderzocht: wat is nu precies het verschil tussen 48+ en 30+ kaas? Ook werd er gekeken naar het verschil tussen ‘gewone’ en volkoren pasta en wat ‘light’ daadwerkelijk inhoudt. Diëtiste Jeanine Drent van Previtas kon de deelnemers uitleggen dat in ‘light’ producten 30% minder suiker aanwezig is, maar dat het aantal calorieën gelijk blijft.

Nieuwe cursus

In het najaar staat er weer een nieuwe Voel je goed! cursus op de planning. Bij interesse kan er contact opgenomen worden met Birgit Wienert-Toren via bwienert@bibliotheekdrachten.nl.

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress Column 10 uur geleden
Afbeelding
Biljartclub Van Acquit blijft groeien Sport 13 uur geleden
Afbeelding
'Juist in deze tijd is het belangrijk dat je elkaar helpt en naar elkaar luistert' Samenleving 16 uur geleden
Afbeelding
Je kan nu bekijken hoeveel toeslag je in 2024 kunt krijgen Financieel 18 uur geleden
Afbeelding
Stichting M.O.S. werkt aan een veilige omgeving voor jongeren Samenleving 20 uur geleden
Afbeelding
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid Natuur 29 nov., 18:00
Afbeelding
“Een uitvaart wordt steeds persoonlijker; daar draag ik graag mijn steentje aan bij" Algemeen 29 nov., 15:00
Afbeelding
Friese Holland's Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen Cultuur 29 nov., 11:55