Afbeelding
Foto: Jenny Veenstra

Op de gezonde toer in de supermarkt

Educatie

DRACHTEN - Gezonde boodschappen halen in de supermarkt: hoe makkelijk is dat nu eigenlijk? Over deze vraag bogen 7 cursisten van de cursus Voel je goed! zich afgelopen donderdagochtend. Onder leiding van diëtiste Jeanine Drent werd er tijdens de Supermarkttour door de ALDI in Drachten gekeken naar de voedingswaarden op de etiketten. Het leren lezen van deze ‘’supermarkttaal’’ biedt mensen de mogelijkheid om voortaan zelf gezonde keuzes te maken.

De cursus Voel je goed! is een initiatief van Bibliotheek Drachten waarbij cursisten in 20 wekelijkse bijeenkomsten leren over een gezondere leefstijl. Deze informatie wordt op een leuke en laagdrempelige manier gedeeld zodat iedereen het kan begrijpen. De cursisten krijgen ook vijf individuele consulten van een diëtist zodat ze onder goede begeleiding hun eetpatroon kunnen aanpassen. De cursus wordt daarnaast begeleid door enthousiaste, opgeleide vrijwilligers die de cursisten in kleine groepjes helpen.

De Supermarkttour

Om de kennis in de praktijk tot uiting te brengen, gingen de cursisten afgelopen donderdagochtend naar de ALDI aan de Leidijk 30 om te bekijken welke producten daadwerkelijk gezond zijn. Zo werd de kaas onderzocht: wat is nu precies het verschil tussen 48+ en 30+ kaas? Ook werd er gekeken naar het verschil tussen ‘gewone’ en volkoren pasta en wat ‘light’ daadwerkelijk inhoudt. Diëtiste Jeanine Drent van Previtas kon de deelnemers uitleggen dat in ‘light’ producten 30% minder suiker aanwezig is, maar dat het aantal calorieën gelijk blijft.

Nieuwe cursus

In het najaar staat er weer een nieuwe Voel je goed! cursus op de planning. Bij interesse kan er contact opgenomen worden met Birgit Wienert-Toren via bwienert@bibliotheekdrachten.nl.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 11 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00