Hoe sterker de band met een huisdier, hoe meer verdriet baasjes voelen bij het overlijden.
Hoe sterker de band met een huisdier, hoe meer verdriet baasjes voelen bij het overlijden.

Afscheid nemen van een huisdier

Educatie

FRIESLAND - Volgens het jaarlijkse onderzoek van Dibevo en de NVG bezat in 2019 47,7% van de huishoudens in Nederland een huisdier. Alles bij elkaar opgeteld houden 3,8 miljoen huishoudens in Nederland ongeveer 27,3 miljoen gezelschapsdieren. Veel mensen in Nederland hebben een huisdier en krijgen hier een band mee. Die band tussen (huis)dier en mens wordt ook steeds belangrijker. Niet gek dus dat er ook meer aandacht komt voor het afscheid nemen van een huisdier na overlijden. Ook in Friesland groeien hiervoor de mogelijkheden. 

Wanneer een (huis)dier overlijdt, zijn er een aantal mogelijkheden om afscheid te nemen. Sommige mensen kiezen ervoor om niets met het lichaam van hun dier te doen. Ze laten het huisdier achter bij de dierenarts, brengen het na een gemeentelijk ophaalpunt of laten het ophalen door de dierenambulance. Deze dieren worden opgehaald voor destructie. Hun lichaam wordt samen met de lichamen van andere dieren en slachtafval vermalen en verwerkt. Uiteindelijk worden de resten vaak gebruikt om door middel van verbranding energie op te wekken.  

Begraven

Mensen die wel wat met lichaam van hun huisdier willen doen, kiezen vaak voor begraven. Dit mag bij huisdieren in de meeste gevallen in de tuin. Let er wel op dat je het dier minstens één meter diep begraaft en gebruik het liefste geen plastic. Dit is slecht voor het milieu. Het begraven in de tuin helpt, zeker bij kinderen, met rouwverwerking, vooral als je dit samen doet. Of je een dier mag begraven in de tuin, is per gemeente verschillend. In principe is het toegestaan, maar jouw gemeente kan hier wel bepaalde eisen aan stellen. Plant bloemen of planten op het graf of maak samen een herdenksteen. Je kan je huisdier ook naar een dierenbegraafplaats brengen. In Friesland kan dat bijvoorbeeld in Steenwijk, bij Dierenbegraafplaats Larixhof. 

Cremeren

Een andere optie is om jouw huisdier te cremeren. Dit kan individueel, dan gaat je maatje alleen de oven in en weet je zeker dat het as dat je krijgt ook daadwerkelijk van hem is. Je kan het as bewaren in een urn, uitstrooien of verwerken in een sieraad. Je kan ook kiezen voor een collectieve crematie. Hierbij wordt je huisdier tegelijkertijd met andere dieren gecremeerd. Omdat de as zich vermengd, geven veel crematoria in dit geval geen as terug. Het wordt meestal uitgestrooid door het crematorium zelf. In Friesland zijn er twee dierencrematoria: in Bolsward zit Dierencrematorium Domesticus en in Drachtstercompagnie zit Dierencrematorium Noord Nederland. 

Herinnering

Wil je een blijvende herinnering houden aan je huisdier? Dan kun je bijvoorbeeld een pootafdruk (laten) maken, een beetje haar afknippen of zelfs een beeldje laten maken. Sommige mensen zetten zelfs een tattoo van hun huisdier.

Boeken

Er zijn duizenden boeken over het verlies van een menselijke dierbare. Er zijn helaas nog weinig boeken over de rouwverwerking bij het overlijden van een dier. Toch kun je een aantal boeken vinden die je steun kunnen bieden. ‘Dan neem je toch gewoon een nieuwe’ van Antoinnette Scheulderman is een mooi voorbeeld. Voor kinderen is het boek ‘Omdat ik je zo mis’ van Ayse Bosse en Andreas Klammt een aanrader. Voor jongere kinderen kan het boek ‘Dag lief muisje’ van Woezel en Pip erg waardevol zijn.

Je bent niet alleen

Uit onderzoek blijkt dat mensen in Nederland gemiddeld 8,5 maand om hun hond of kat rouwen. Heb je verdriet over het heengaan van een huisdier, dan is dat dus niet gek! 

Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 22 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Afbeelding
Podiumtechniekdag op 23 maart in De Lawei Cultuur 26 feb, 15:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
Van houten skûtsjes naar ijzeren skûtsjes door Jelmer Kuipers Historie 23 feb, 18:00
Afbeelding
Taxatieavond in Hotel Drachten. Historie 23 feb, 15:00
Het team van Albert Heijn De Marke
Albert Heijn De Marke even dicht voor verbouwing Algemeen 23 feb, 13:21