Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag

De toekomst van de huis-aan-huiskrant

Algemeen

FRIESLAND - Al jaren stelt men de vraag of de huis-aan-huiskrant nog een toekomst heeft in een wereld waarin zoveel informatie via je smartphone binnen handbereik is en veel ondernemers liever online adverteren. Een terechte vraag en om op zoek te gaan naar het antwoord moeten we weten wat de rol is van huis-aan-huismedia in de huidige samenleving. RondOm Vandaag gaat op onderzoek uit. 

Huis-aan-huiskranten zijn kranten die gratis worden bezorgd in een bepaald gebied. De inkomsten van zo’n krant worden gegenereerd door het verkoop van advertenties en advertorials, vaak aan lokale ondernemers. Huis-aan-huiskranten bestaan al zeker honderd jaar. Rond 1995 werd de rol van de huis-aan-huiskrant steeds groter omdat lokale en regionale dagbladen het steeds moeilijker kregen en werden opgeheven. De huis-aan-huiskrant sprong in dat gat, maar nog geen tien jaar later gaat het ook slechter met de huis-aan-huiskranten. 

De ondergang?

Er zijn een aantal redenen waarom lokale (huis-aan-huis) media het steeds moeilijker hebben. Allereerst zijn de meeste mensen niet meer afhankelijk van een papieren krant om lokaal nieuws te lezen. Lokaal nieuws kun je immers veel sneller en makkelijker online vinden. Het is dan begrijpelijk dat ondernemers steeds meer geld investeren in online advertenties in plaats van krantenadvertenties. De opkomst van de nee-nee, de nee-ja en de ja-sticker verkleint het bereik van de huis-aan-huiskrant aanzienlijk, waardoor het adverteren minder aantrekkelijk wordt. De inkomsten die een huis-aan-huiskrant genereert worden steeds kleiner. Daarbij komt dat de kosten van huis-aan-huiskranten steeds hoger worden. Drukkosten, papierkosten en verspreidingskosten stijgen al jaren. Kortom: het maken van een huis-aan-huiskrant levert steeds minder op.

Het belang van lokale media

Maar het bedrijven van journalistiek, want dat is het maken van een lokale huis-aan-huiskrant, gaat in essentie om veel meer dan alleen een kosten-baten analyse. Hoewel journalistiek ook geld moet genereren heeft een journalist nog meer taken. Zo moet hij of zij bijvoorbeeld de machthebbers controleren en misstanden aan het licht helpen. Daarnaast is een journalist in staat (en verplicht) om ongehoorde mensen een stem geven én belangrijke punten op de maatschappelijke agenda zetten, zoals Tim Hofman en zijn team laatst deden over de misstanden bij The Voice of Holland.
Op internationale en nationale schaal gebeurt dit nauwkeurig en deskundig (al is hier ook steeds meer kritiek op), maar op lokale schaal zie je dat er steeds minder geld is om de onderste steen boven te halen en verhalen te vertellen die het verdienen om gehoord te worden. Hierdoor komen misstanden op lokale schaal vaak niet of te laat aan het licht.

Daarbij mogen we ook niet negeren dat er nog steeds duizenden mensen zijn in Nederland die afhankelijk blijven van papieren kranten voor hun nieuwsgaring. Krantlezers zijn allesbehalve uitgestorven en dat zal ook altijd zo blijven. Lokale kranten zijn een prachtig podium om mooie, lokale verhalen te vertellen, om lokale machthebbers op het matje te roepen en om een betaalbare ruimte te geven aan lokale ondernemers. 

Waarom we dit schrijven

RondOm Vandaag geeft vier huis-aan-huiskranten uit in vier verschillende regio’s in Friesland. We hebben de eer om prachtige verhalen te vertellen die relevant zijn voor ons allemaal. We zijn ervan overtuigd dat we als lokale media relevant zijn én blijven en we zijn trots op onze positie. Af en toe zien we dat het belang van lokale media in twijfel wordt getrokken. We vinden het belangrijk om een tegengeluid te laten horen.

Afbeelding
Laatste kans gratis HPV-vaccinatie jongvolwassenen in Fryslân Zorg & Welzijn 2 jun., 12:00
Afbeelding
Hûnekopfestival met XXL-editie in het Thalenpark in Drachten Cultuur 2 jun., 08:00
Afbeelding
Kinderen zoeken naar bootsmannetjes en schaatsenrijders Natuur 1 jun., 18:00
Afbeelding
Hoe sierkussens je interieur kunnen verrijken Algemeen 1 jun., 14:46
Afbeelding
Zo lost TENA men incontinentieproblemen op Algemeen 1 jun., 12:00
Afbeelding
Visles op De Kameleon Drachten Educatie 1 jun., 12:00
Afbeelding
Opname bij Geldmaat automaten blijft gratis voor particulieren Samenleving 1 jun., 10:22
Afbeelding
'Boeren melden zich voor problemen mentale gezondheid' Zorg & Welzijn 31 mei, 15:00