Afbeelding

Waste Basttle gaat woensdag 25 november van start in Opsterland

Educatie

Waste Battle start woensdag 25 november in de gemeente Opsterland, bij de Burgemeester Harmsma School in Gorredijk. Om zwerfafval te voorkomen gaan 88 eerstejaars leerlingen in groepjes tegen elkaar battelen, met als einddoel om de beste oplossing te verzinnen om ons gedrag positief te beïnvloeden zodat zwerfafval kan worden voorkomen.

Zwerfafval is een hardnekkig probleem waar mensen zich aan storen en wat het milieu zwaar belast. Daarnaast beïnvloedt het de leefomgeving in negatieve zin en kost het opruimen van zwerfafval veel geld. Zwerfafval ontstaat over het algemeen niet bewust. Het lijkt vooral een kwestie van onbewust kopieergedrag te zijn. Jongeren in groepsverband, recreanten en automobilisten zijn vaak de veroorzakers van zwerfafval.

Jongeren gaan zelf oplossingen tegen zwerfafval bedenken
Jongeren gaan zelf een oplossing verzinnen om zwerfafval te voorkomen. Daarmee onderscheidt Waste Battle zich van andere zwerfafvalprojecten. De lesmethode die gebruik maakt van een gameachtig beloningssysteem en de inzet van partners bij de realisatie van het winnende idee. De voorrondes zijn op woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 november. De finale is op vrijdagmiddag 27 november.

Wethouder Jonkman: “De Waste Battle is een mooi project voor leerlingen van de Burgemeester Harmsma School. Ik ben blij dat de gemeente nu ook een zwerfafvalproject bij de middelbare school doet. Voor basisschool leerlingen wordt jaarlijks de Himmelwike georganiseerd. Ik ben benieuwd naar de ideeën die uit deze Battles ontstaan.”

Er zijn drie voorrondedagen, tijdens die dagen gaan leerlingen in groepjes aan de slag. De zes beste ideeën gaan vrijdagmiddag 27 november door naar de finale. Het winnende team krijgt begeleiding om het idee waar te maken. Het blijft dus niet alleen bij een idee.

film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 3 mei, 12:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00