Afbeelding
Foto: Sandor Löwik

FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie

Duurzaamheid

FRIESLAND - De energietransitie heeft een grote impact op ons Friese landschap, maar ook op de omliggende natuur en biodiversiteit. Daarom organiseert de Friese Milieu Federatie (FMF) de Training Energieboswachter, die 10 april 2024 van start gaat. Tijdens deze training krijgen de deelnemers tools en informatie die nodig zijn om de ecologische impact van zon- en windprojecten te beoordelen. De training biedt een waardevolle kans voor Friezen om bij te dragen aan de ontwikkeling van energieprojecten die niet alleen energie leveren, maar ook de omgeving levendig maken.

De energievraag is nog nooit zo hoog geweest, dit vraagt om een duurzame energieaanpak. Het aantal energieprojecten zal daarom de komende jaren blijven stijgen. Suzanna Bekkema, projectleider van de Training Energieboswachter, benadrukt het belang van natuurinclusieve ontwikkeling van energieprojecten: “Het is van belang om natuur en landschap vanaf de start van projectontwikkeling mee te nemen. Dit biedt volop kansen om een positieve impact op de natuur te realiseren. Als Energieboswachter kun je hierin een waardevolle rol vervullen.” 

De Training Energieboswachter richt zich op iedereen die betrokken is bij lokale natuur- en milieuorganisaties, energiecoöperaties, burgerinitiatieven, dorpsbelangen en organisaties die zijn aangesloten bij de FMF. Deelnemers worden opgeleid tot burgerexperts voor natuurinclusieve zon- en windparken. Deskundigen van de FMF en gastsprekers zullen de cursisten voorzien van de nodige tools en informatie om zon- en windprojecten te beoordelen op hun ecologische impact. Zo kunnen Energieboswachters actief bijdragen aan een natuurinclusieve energietransitie in Fryslân.

De training omvat in totaal zeven trainingsavonden, bestaande uit drie verdiepende kennissessies en een praktijkopdracht. Deelnemers zullen tijdens de training veel ecologische kennis opdoen over de meerwaarde die zon- en windparken kunnen bieden. Ook krijgen ze handvatten om locaties te beoordelen en bestemmingsplannen te interpreteren. De eerste sessie vindt plaats op 10 april 2024. De FMF hoopt dat Fryslân op 5 juni van dit jaar een nieuwe groep gemotiveerde Energieboswachters mag verwelkomen!

Kijk hier voor meer informatie en om in te schrijven voor de training: https://www.fmf.frl/training-energieboswachter/.

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 10 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Evenement 22 apr, 12:00
Afbeelding
Geen punten voor ONT in Ryptsjerk Sport 22 apr, 10:00