Afbeelding
Foto: Sandor Löwik

FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie

Duurzaamheid

FRIESLAND - De energietransitie heeft een grote impact op ons Friese landschap, maar ook op de omliggende natuur en biodiversiteit. Daarom organiseert de Friese Milieu Federatie (FMF) de Training Energieboswachter, die 10 april 2024 van start gaat. Tijdens deze training krijgen de deelnemers tools en informatie die nodig zijn om de ecologische impact van zon- en windprojecten te beoordelen. De training biedt een waardevolle kans voor Friezen om bij te dragen aan de ontwikkeling van energieprojecten die niet alleen energie leveren, maar ook de omgeving levendig maken.

De energievraag is nog nooit zo hoog geweest, dit vraagt om een duurzame energieaanpak. Het aantal energieprojecten zal daarom de komende jaren blijven stijgen. Suzanna Bekkema, projectleider van de Training Energieboswachter, benadrukt het belang van natuurinclusieve ontwikkeling van energieprojecten: “Het is van belang om natuur en landschap vanaf de start van projectontwikkeling mee te nemen. Dit biedt volop kansen om een positieve impact op de natuur te realiseren. Als Energieboswachter kun je hierin een waardevolle rol vervullen.” 

De Training Energieboswachter richt zich op iedereen die betrokken is bij lokale natuur- en milieuorganisaties, energiecoöperaties, burgerinitiatieven, dorpsbelangen en organisaties die zijn aangesloten bij de FMF. Deelnemers worden opgeleid tot burgerexperts voor natuurinclusieve zon- en windparken. Deskundigen van de FMF en gastsprekers zullen de cursisten voorzien van de nodige tools en informatie om zon- en windprojecten te beoordelen op hun ecologische impact. Zo kunnen Energieboswachters actief bijdragen aan een natuurinclusieve energietransitie in Fryslân.

De training omvat in totaal zeven trainingsavonden, bestaande uit drie verdiepende kennissessies en een praktijkopdracht. Deelnemers zullen tijdens de training veel ecologische kennis opdoen over de meerwaarde die zon- en windparken kunnen bieden. Ook krijgen ze handvatten om locaties te beoordelen en bestemmingsplannen te interpreteren. De eerste sessie vindt plaats op 10 april 2024. De FMF hoopt dat Fryslân op 5 juni van dit jaar een nieuwe groep gemotiveerde Energieboswachters mag verwelkomen!

Kijk hier voor meer informatie en om in te schrijven voor de training: https://www.fmf.frl/training-energieboswachter/.

Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 5 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 8 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 9 uur geleden
Afbeelding
Wil je ook gelukkig worden in de liefde? Column 11 uur geleden
Eén van de kittens van 't Heerveld.
'Elke dag komt er dan een zwangere poes binnen' Natuur 13 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Afbeelding
Droogte en stikstof bedreigen natuur Bakkeveense Duinen en Wijnjeterper Schar Natuur 15 mei, 15:00