Afbeelding

Deze Friese gemeente heeft de hoogste energiequote

Duurzaamheid

LEEUWARDEN - De gestegen energiekosten hakken er bij inwoners van de gemeente Achtkarspelen het hardst in. Zij zijn liefst 25,3 procent van hun inkomen kwijt aan de energierekening. Ook onder meer Dantumadiel, Ameland en De Fryske Marren scoren een hoge energiequote, terwijl men er op Vlieland en in Leeuwarden juist het meest genadig van afkomt. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-gegevens. 

Zonneplan berekende per gemeente en provincie de gemiddelde maandelijkse energiekosten en zette dat af tegen het besteedbaar inkomen per huishouden, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling. In Achtkarspelen liggen de maandelijkse energiekosten momenteel op 624 euro per huishouden, terwijl een doorsnee huishouden er 2467 euro verdient. Op Vlieland verdient men gemiddeld genomen zo’n 450 euro meer en liggen de energiekosten bijna 70 euro lager. Ook in Leeuwarden is de energiequote relatief laag vergeleken met de overige Friese gemeenten, maar ligt het gemiddelde inkomen juist aanzienlijk lager. Na betaling van de energierekening houdt een huishouden in Achtkarspelen het minst over en een huishouden op Vlieland juist het meest.

Hoogste energiequote in het Noorden

Inwoners van Drenthe, Friesland en Groningen komen gemiddeld genomen tot een energiequote van meer dan 22 procent. In Flevoland gaat het daarentegen om ‘slechts’ 15 procent. Ook in de overige drie Randstadprovincies valt dit getal relatief gezien nog mee. Desondanks is het overal alle hens aan dek, want al bij een energiequote van 10 procent sprake spreken we van zogeheten ‘energiearmoede’.

Besparen met dynamische tarieven

Zonneplan deed dit onderzoek om uit te zoeken in welke delen van Nederland men het meest kan besparen door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract. Met zo’n contract verschilt de prijs voor gas dagelijks en de stroomprijs zelfs elk uur, afhankelijk van de markt. De prijzen zijn een dag van tevoren inzichtelijk via een app. De afgelopen twaalf maanden bespaarden gebruikers gemiddeld 24,6 procent aan stroomkosten en 9 procent aan gaskosten ten opzichte van Nederlanders met een vast of variabel contract. Een Fries huishouden zou daarmee gemiddeld 77 euro per maand besparen.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 1 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 3 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00