Afbeelding

Robert Schumann: van rechtenstudent naar componist

Cultuur

DRACHTEN - Dat de Duitse Schumann een groots componist zou worden, leek in zijn jonge jaren niet het geijkte pad. Toch wordt hij nu beschouwd als één van de belangrijkste componisten van de negentiende eeuw. Muziekkenner Gabriël Vriens vertelt op donderdag 2 november in Bibliotheek Drachten over het tumultueuze leven van Schumann. Geniet van zijn pianoconcert en beleef de geschiedenis.

Schumann kende zijn hoogtijdagen in de Romantiek. Maar voordat hij bijzondere symfonieën componeerde, sloeg hij eerst verschillende paden in. Zo moest hij rechten studeren terwijl zijn hart bij de muziek en literatuur lag. Zijn grootste droom was concertpianist worden, dus besloot Schumann uiteindelijk om pianoles te nemen bij Friedrich Wieck. Helaas moest hij zijn droom door een blessure laten varen, maar zijn lessen waren uiteindelijk niet voor niets: Schumann werd verliefd op Clara Wieck, de dochter van zijn leraar. Als getrouwd paar traden ze later vaak samen op. Clara als pianiste en Robert als dirigent.

Zijn blessure bood hem de kans om zich te richten op het componeren, waar in de moderne tijd nog steeds van genoten wordt. Totdat Schumann geestesziek werd… Mentale problemen kwamen vaker voor in de familie en Schumann spendeerde een groot deel van zijn leven in angst om gek te worden. Helaas terecht, want in de laatste jaren van zijn leven kreeg hij pijnlijke aurale hallucinaties, hoorde hij prachtige muziek en engelengezang en dan weer duivelse stemmen. Door zijn verslechterde fysieke staat, moest hij uiteindelijk zijn werkzaamheden als dirigent stoppen.

Gabriël Vriens vertelt je op donderdagavond 2 november om 19:30 uur meer over het leven van Schumann in Bibliotheek Drachten. Zijn belangrijkste werken worden beluisterd en na afloop bieden deze symfonieën geen geheimen meer voor de luisteraar. Bekijk de website bibliotheekdrachten.nl voor meer informatie en kaarten.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00