Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag

Column Rijkele Dijkstra: Loon naar werken

Column

Iedereen weet het zo langzamerhand wel. Meer werken loont niet. Een zeer kromme situatie waar juist minder werken wordt beloond. Dit afgezet naar de huidige krapte op de arbeidsmarkt en je weet één ding zeker, er moet nu echt iets gaan veranderen. Helaas lijkt het er niet op dat we op korte termijn een daadkrachtige regering krijgen die deze problematiek kan aanpakken.

Ons uitgebreide toeslagensysteem zorgt er voor dat erg veel mensen niet voor 100% willen participeren op de arbeidsmarkt. Parttime is de norm geworden en dat kunnen we ons niet veroorloven. Denk even logisch na. Door de slechte arbeidsparticipatie en het vele werk wat er is zijn we zwaar afhankelijk van arbeidsmigranten. Meer mensen naar Nederland halen, betekent nog meer druk op de woningmarkt en gezondheidszorg waar dan ook weer meer personeel voor nodig is. Meer mensen betekent niet dat het probleem is opgelost, nee het verergert.

De enige manier om Nederland vlot te trekken, is het stimuleren van werkend Nederland om fulltime te gaan werken. Natuurlijk moet meer werken wel beloond worden. We kunnen ook zeggen: minder werken moet bestraft worden. De verschillen moeten dermate groot worden dat iedereen gewoon fulltime wil werken. Uiteraard moet je wel rekening houden met mensen die om moverende redenen echt niet fulltime kunnen werken.

Een mooie (tijdelijke) oplossing zou zijn om de toeslagen afhankelijk te maken van de arbeidsparticipatie. Werk je maar 20 uur per week, dan krijg je ook maar 50% van de toeslag. Ik ga er dus vanuit dat een normale werkweek 40 uren hoort te zijn. Je trekt een groter gat in inkomen tussen fulltime en parttime. Fulltime werken wordt dan de norm en hierdoor zijn er direct een hoop problemen opgelost. Beter voor de overheidsfinanciën, wonen, gezondheidszorg, onderwijs enz. We maken zo samen Nederland beter.

Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 44 minuten geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 2 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 4 uur geleden
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00