De zangers van het NoorderJongerenKoor, met dirigent Wilbert Magré helemaal links.
De zangers van het NoorderJongerenKoor, met dirigent Wilbert Magré helemaal links. Foto: eigen beeld.

Het NoorderJongerenKoor viert volgend jaar haar 25-jarig jubileum

Algemeen

DRACHTEN - Elke twee weken komt een groep van dertig tot vijfendertig jongeren samen in de Eben Haëzerschool om, onder gepassioneerde leiding van dirigent Wilbert Magré, samen te zingen. Het NoorderJongerenKoor is al 25 jaar de plek voor jongeren om elkaar te ontmoeten en lekker te zingen. Het koor verwelkomt iedereen, of je nou zo prachtig zingt als een nachtegaaltje of zo vals als een kat, want het doel is om samen te genieten van muziek en zang. RondOm Drachten spreekt met dirigent Wilbert Magré over dit koor, waar hij inmiddels ook alweer zeven jaar voor staat. 

In 1999 is het koor opgericht om Friese jongeren van de Christelijk Reformatorische Kerk een plek te geven waar zij met elkaar in contact kunnen komen en samen kunnen zingen. Door de jaren heen groeit het koor gestaag, weet dirigent Magré: “Toen ik in 2016 bij het koor kwam waren er ongeveer vijftien zangers, inmiddels zijn we al met zo’n 30 tot 35 leden. Het is een erg gemengd koor. Tweederde van de zangers zijn meiden en vrouwen, de rest is mannelijk. De leeftijd variëert van vijftien tot vijfendertig jaar. We zingen vierstemmig.” Magré, die ook werkt met andere koren, geniet van hun jeugdigheid: “Het is heel leuk om met ze mee te groeien en samen op reis te gaan. Broers en zussen zingen samen in het koor, maar er zijn zelfs ook al relaties opgebloeid, waaruit ook huwelijken zijn ontstaan.”

In die zin is het NoorderJongerenKoor ook zeker een plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. De jonge zangers komen uit heel Friesland. Vooral uit het noordoosten van Friesland, waar de Reformatorische Kerk veel leden kent, komen veel jongeren. Het koor heeft dan ook zeker een religieuze achtergrond. Zo zingen ze vooral psalmen: “Ons repetoire bestaat voornamelijk uit Bijbelse liederen,” legt Magré uit. “Nu zijn we alweer bezig met kerst. Dat was wel even bijzonder ja, dat we in de korte broek al ‘stille nacht’ aan het oefenen waren.” Het koor werkt meestal toe naar één van de twee grote christelijke feestdagen: Kerst en Pasen. Volgend jaar gaan ze zich echter ook focussen op het vieren van hun jubileum: “Uiteraard grijpen we dan de kans om nog meer mensen kennis te laten maken met ons en ons repetoire.” De sfeer in het koor is goed. Veel zangers rijden met elkaar mee naar repetitie en tijdens pauzes wordt er gezellig gekletst

Iedereen is welkom

Bij het koor is iedereen die van zingen houdt welkom: “We doen geen auditie, je mag gewoon langskomen om met ons kennis te komen maken en met ons mee te zingen.” Het koor oefent twee keer in de maand op maandagavond van 19.45 tot en met 21.30 uur in de Eben Haëzerschool te Drachten. De eerstvolgende repetities zijn op 9 en 23 oktober. “Je mag gewoon binnenlopen, maar uiteraard mag je van te voren ook contact zoeken. Mail dan naar noorderjongerenkoordrachten@gmail.com.”

Je mag gewoon langskomen tijdens een repetitie om kennis te maken.

Optreden

Het NoorderJongerenKoor treedt regelmatig op, vooral tijdens Kerst en Pasen, maar ook op uitnodiging van kerken uit de buurt. Het eerstvolgende concert is op vrijdag 15 december. Dit is een kerstconcert in samenwerking met Christelijk Kinderkoor Shalom. Het concert is vanaf 19.00 uur bij te wonen in  de CGK Sionskerk in Damwald.

Wilbert Magré

Dirigent het het NoorderJongerenKoor Wilbert Magré is een muzikant en dirigent met heel veel ervaring: “Mijn vader deed hetzelfde werk. Als klein jochie ging ik al, samen met mijn teddybeertje, mee als hij ging optreden. Niet snel daarna begon ik met pianoles.” Voor het papiertje studeerde Magré administratie, maar gelijk daarna begon hij aan zijn carrière in de muziek. Daar geniet hij nog elke dag van: “Geen dag is hetzelfde. Ik werk met koren in het Nederland. Vanuit mijn woonplaats in het midden van Nederland kan ik alles goed bereiken. De ene dag werk ik met de jonge mensen van het NoorderJongerenKoor, de andere keer dirigeer ik de zevenhonderd zangers van het projectkoor Groot Nederlands Johannes de Heer koor.”

Hij doet het allemaal even graag natuurlijk en hij houdt van de afwisseling. Het NoorderJongerenKoor geeft hem energie: “Ze hebben dezelfde leeftijd als ik, waardoor we een goede match zijn. Daarnaast leren jonge mensen vlot, waardoor je sneller naar een optreden toe kan bouwen. Het zijn allemaal enthousiaste jongeren, dat is leuk.”

Wilbert Magré.
Afbeelding
Column G2 Makelaars: Niets te klagen Column 22 uur geleden
Afbeelding
Swingin' Christmas: jazz & chansons centraal in kerstvoorstelling The Legends Algemeen 4 dec., 12:00
Afbeelding
SC Cambuur vergeet zichzelf te belonen tegen FC Eindhoven Sport 4 dec., 09:30
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Kerstconcert 'Ljocht' in Grote Kerk Drachten Cultuur 3 dec., 08:00
Afbeelding
Disco Tropicana, DeWolff en Living Colour in Iduna Cultuur 2 dec., 18:00
Afbeelding
Bibliotheken blijven helpen bij toeslagen en belastingen Samenleving 2 dec., 15:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00