Wethouder Robert Bakker en wethouder Piet de Ruiter gaven vandaag in Smallingerland, als
eerste Friese gemeente, het startsein voor Schoonmonitor
Wethouder Robert Bakker en wethouder Piet de Ruiter gaven vandaag in Smallingerland, als eerste Friese gemeente, het startsein voor Schoonmonitor foto: Eddy Joustra

Smallingerland introduceert als eerste Friese gemeente de Schoonmonitor

Algemeen

DRACHTEN - Gemeente Smallingerland zet actief in op een schonere leefomgeving in samenwerking met haar inwoners. Smallingerland doet dit als eerste gemeente in Friesland door gebruik te maken van een nieuwe app: de Schoonmonitor. Vandaag gaven wethouders Robert Bakker en Piet de Ruiter het startschot. "Door het geven van feedback via deze app, kunnen wij de inwoners van Smallingerland nog beter van dienst zijn en zorgen wij samen voor een schoon Smallingerland", aldus de wethouders.

Hoe werkt het?

Via deze app kunnen alle inwoners van Smallingerland hun mening geven over de schoonheidsgraad van de openbare ruimte in de gemeente. Deelnemers van de app kunnen maandelijks aan de hand van een aantal vragen hun mening geven over het schoonniveau van het door hen gekozen gebied. Ter plekke kunnen zij een foto uploaden in de app. Het geven van hun mening in de Schoonmonitor app is al gedaan binnen 2 minuten per maand.

Wat wordt met de resultaten gedaan?

De gemeente kan dankzij alle deelnemende inwoners zien hoe er door hen gekeken wordt naar de openbare ruimte en waar ruimte is voor verbetering. Dit gaat resulteren in een betere afstemming van het beheer, onderhoud en reiniging van de openbare ruimte met de beleving van de inwoners van Smallingerland.

Reacties leveren nog meer op

De deelnemers dragen door hun deelname gezamenlijk bij aan het planten van bomen. Daarnaast sparen zij met een eigen digitale stempelkaart voor aantrekkelijke kortingen voor leuke (duurzame) producten. Na het sparen van vier stempels, kan de deelnemer een keuze maken uit die producten met korting.

Deelname kan al vanaf nu

Op zondag 30 juni, tijdens Simmerdeis, gaat het promotieteam van Schoonmonitor inwoners enthousiast maken om mee te doen. Maar deelname kan ook al vanaf nu. De Schoonmonitor is geheel gratis te downloaden in de Google Play Store voor Android en App store voor IOS.  

Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 52 minuten geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 17 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 22 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur gisteren
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00