Afbeelding

Harlingen populairste Friese woongemeente in 2022

Wonen

LEEUWARDEN - Harlingen was in 2022 de Friese gemeente waar de meeste mensen naartoe verhuisden ten opzichte van het aantal personen dat er juist vertrok. Tegenover elke nieuwe inwoner stonden slechts 0,66 Harlingers die verhuisden naar een andere gemeente. Andere populaire vestigingsgemeenten waren West- en Ooststellingwerf, Dantumadiel en Heerenveen. Dat concludeert vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van recent gepubliceerde data van het CBS. Voor Terschelling geldt juist het tegenovergestelde: voor elke nieuwe eilandbewoner zag de gemeente er 1,10 vertrekken. Schiermonnikoog en Achtkarspelen zijn andere Friese gemeenten waar het aantal nieuwe inwoners lager lag dan het aantal mensen dat er juist vertrok.

In elke Friese gemeente was het grootste percentage van de nieuwe inwoners tussen de twintig en dertig jaar. Op Terschelling ging het om liefst 46 procent, in Dantumadiel om bijna 25 procent. Dat is volgens Slimster goed verklaarbaar, doordat dit de leeftijdsgroep is die voor het eerst op zichzelf gaat wonen. Dertigers vestigen zich relatief gezien het vaakst in De Fryske Marren of Heerenveen, terwijl de gemeente Terschelling onder deze groep het minst populair is. In de categorie 40 tot 50 jaar voeren Waadhoeke en De Fryske Marren de lijst aan, al zijn de verschillen hier kleiner. 

Ouders met jonge kinderen vertrekken naar Dantumadiel

Ouders met jonge kinderen zien hun kroost het liefst opgroeien in Dantumadiel. In deze gemeente werd vorig jaar het grootste percentage kinderen tussen de 0 en 10 jaar ingeschreven: 14,5 procent. Op enige afstand volgen Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen en Waadhoeke. De gemeente Schiermonnikoog registreerde daarentegen één nieuwe inwoner in deze leeftijdscategorie. Ook de overige drie Friese Waddeneilanden blijken geen populaire bestemming voor jonge ouders. Met 5 procent was het percentage nieuwe inwoners in de jongste leeftijdscategorie op Ameland nog het hoogst.

Ouderen verhuizen naar Vlieland

Ouderen zoeken daarentegen maar wat graag de luwte van Vlieland op. 12,7 procent van de nieuwe Vlielanders was vorig jaar ouder dan 70 jaar. Opmerkelijk genoeg bungelen Ameland en Terschelling in dit opzicht juist onderaan de lijst, evenals Leeuwarden. In deze gemeenten was minder dan vier procent van de nieuwe inwoners in 2022 ouder dan 70 jaar. De gemeenten Dantumadiel, Harlingen en Weststellingwerf vallen juist wel in de smaak bij de oudere doelgroep. De volledige lijst is te vinden op de website van Slimster.

Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 2 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 22 uur geleden
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00