Doe je ook mee met het besparen van 2,5 miljoen broden per week?
Doe je ook mee met het besparen van 2,5 miljoen broden per week? Foto: Voedingscentrum

Op makkelijke manier 2,5 miljoen broden te besparen

Algemeen

FRIESLAND - Van het nationale voedingscentrum krijgen wij als redactie van RondOm Vandaag een interessant persbericht binnen, over de verspilling van brood en hoe we daar als Nederlanders beter mee om kunnen gaan. Het blijkt namelijk dat er eigenlijk veel te veel brood wordt weggegooid en dat is ‘zonde’ oftewel niet nodig. Dat scheelt wel 2,5 miljoen broden per week (!).

Het blijkt dat veel mensen niet het hele brood opeten. Zodra je de kapjes - ook wel kontjes genoemd - opeet, verspil je al veel minder brood. Het voedingscentrum meldt dat mensen die vaak kapjes of kontjes eten, tot wel drie keer minder brood weggooien dan anderen. Ouderen eten het vaakst kapjes. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum naar de verspilling en waardering van brood, kapjes en ander voedsel. 

De geur van versgebakken brood doet je misschien denken aan vroeger. Met je moeder of vader mee naar de warme bakker en na het afrekenen kreeg je een kapje brood aangereikt van over de toonbank. Het kapje, ofwel kontje of korstje, was een ware traktatie. Het smaakte krakend vers en ging erin als zoete koek.

Gered van de afvalbak

Heb je een vergelijkbare herinnering? Dan ben jij misschien wel uitgegroeid tot de kapjeseter van nu. Iemand die brood van de eerste tot de laatste snee koestert. En doorgaans geen kruimel verspilt.

In een onderzoek van het Voedingscentrum, geven kapjeseters aan wekelijks drie keer minder brood weg te gooien dan niet-kapjeseters. Opvallend is dat kapjeseters daarnaast ook aangeven dat ze bijna twee keer minder anders voedsel verspillen dan niet-kapjeseters.

Kapjes hoor je op te eten 

Verklaring hiervoor kan zijn dat deze mensen van huis uit hebben meegekregen dat het ongepast is om brood weg te gooien. Lolkje de Vries, woordvoerder bij het Voedingscentrum: “We zien in het onderzoek dat de meeste kapjeseters vinden dat je kapjes hoort op te eten. Ook waarderen ze de smaak van kapjes beter dan de niet-kapjeseters.” Slechts een klein deel van de respondenten vindt kapjes enkel geschikt om het gesneden brood bij elkaar te houden.

Meeste mensen willen minder verspillen 

De meerderheid van de ondervraagden (51%) geeft aan (bijna) altijd kapjes te eten. Ruim 70 procent van de ondervraagden vindt dat je kapjes hoort op te eten. “Wat mooi is om te zien, is dat de overgrote meerderheid gemotiveerd is om minder brood te verspillen. Dat geldt zowel voor kapjeseters (96%) als niet-kapjeseters (85%). Alleen vinden mensen uit die eerste groep dat makkelijker (88%) dan uit die tweede (66%)”, aldus De Vries.

2,5 miljoen broden per week redden

Ondanks dat de meeste mensen gemotiveerd zijn minder te verspillen, wordt er in Nederland nog veel brood verspild. Brood staat op nummer 1 in de top 10 van producten waar de meeste winst te behalen valt. Sneetjes brood worden het meest verspild, meer nog dan kapjes. In Nederland kan er door huishoudens zo’n 2 miljoen kilo per week aan diverse broodsoorten van de afvalbak worden gered. Dat zijn 2,5 miljoen broden.

Brood invriezen en roosteren 

Hoe verspil je minder brood? Deelnemers aan het onderzoek gaven aan regelmatig oud brood te roosteren of tosti’s te maken. Ook vriezen mensen brood in. De Vries: “Vooral de kapjeseters doen dit. Voor de niet-kapjeseters liggen hier dus nog kansen.” 


Eén van de tips: bewaar het brood in kleine porties in je vriezer. - Foto RondOm Vandaag

Wat ook helpt is vóór het boodschappen doen je voorraad checken. “Kijk hoeveel je nog in huis hebt, en maak op basis hiervan een boodschappenlijstje. Vries brood dat je niet direct nodig hebt in (eventueel in porties). Haal alleen de boterhammen eruit die je nodig hebt, en je hebt elke dag vers brood.”

Samenwerken tegen Voedselverspilling

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling werkt met het Voedingscentrum en andere stakeholders samen om voedselverspilling met de helft te verminderen in 2030 (ten opzichte van 2015). Brood staat op nummer 1 in de top 10 van producten waar de meeste winst te behalen valt. Daarom gaat de stichting met bakkers en supermarkten restromen meten en experimenteren met ketenoplossingen tegen broodverspilling. Ook start deze zomer een landelijke consumentencampagne om broodverspilling thuis te voorkomen.

Over het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum informeert consumenten over – en stimuleert hen tot een gezonde en meer duurzame voedselkeuze. Het Voedingscentrum is de autoriteit die consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie biedt over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze. 

De informatie die door het voedingscentrum wordt verstrekt is gebaseerd op wetenschappelijke consensus. Het Voedingscentrum wordt volledig gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Filmwerf draait 'The Quiet Girl' Cultuur 29 feb, 18:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Gemeente Weststellingwerf lanceert meldpunt voor huurders Politiek 29 feb, 12:00
Afbeelding
Uitslaande brand in leegstaande woonboerderij aan de Domeinenweg in De Blesse 112-Nieuws 29 feb, 08:54
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
Fixteams gaan op pad met energiebesparende artikelen Recreatie & Ontspanning 28 feb, 15:00