De jurf van de  Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing.
De jurf van de Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing.

Is Sarah Brinkkemper uit Weststellingwerf Amateurscheidsrechter van het Jaar?

Sport

DRACHTEN – Amateurscheidsrechters Rudie de Jong (54) uit Smallingerland, Jeroen Frijters (54) uit Schiermonnikoog, Sarah Brinkkemper (29) uit Weststellingwerf en Michelle Missler (21) uit Súdwest-Fryslân vertegenwoordigen de provincie Friesland tijdens de eindfase van de landelijke Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing 2023. Na een spannende stemfase ontvingen deze (assistent-)scheidsrechters, in de categorie KNVB scheidsrechter of verenigingsscheidsrechter, de meeste stemmen van alle genomineerden uit de provincie. In totaal zijn er ruim 1300 (assistent-)scheidsrechters genomineerd, die samen meer dan 31.000 stemmen hebben gekregen. De officiële ontknoping van de verkiezing vindt plaats op 6 januari op de KNVB Campus in Zeist.

Van de twaalf provinciewinnaars per categorie gaan uiteindelijk op basis van een motivatiebrief vier (assistent-)scheidsrechters door naar de halve finale. De halvefinalisten krijgen een waarnemer van de KNVB op bezoek, die de (assistent-)scheidsrechters ook in de praktijk beoordeelt op kunde én vaardigheden op het gebied van fairplay.

Ter bevordering van het aantal vrouwelijke scheidsrechters zijn er voor het eerst ook twee categorieën voor vrouwelijke scheidsrechters opgenomen in de verkiezing. Uit 8 verschillende provincies hebben we tientallen aanmeldingen ontvangen. Jurylid en assistent-scheidsrechter Franca Overtoom: “Het is mooi om te zien dat er ook vrouwelijke scheidsrechter zijn die zich tijdens deze editie hebben aangemeld voor de verkiezing en we hopen dat dit aantal de komende jaren toeneemt. Ook voor vrouwen met een droom om te fluiten is het belangrijk om deze na te jagen!”

Jury

De verkiezing kent op 6 januari 2024 zijn hoogtepunt tijdens de Dag van de FairPlay, een vakinhoudelijke middag voor (assistent-)scheidsrechters en scheidsrechterscoördinatoren gericht op actuele ontwikkelingen en persoonlijke groei. De finalisten worden tijdens deze dag aan de tand gevoeld door de vakjury bestaande uit Franca Overtoom (assistent-scheidsrechter betaald voetbal), Bas Nijhuis (scheidsrechter betaald voetbal), Marc van Erven (CEO ARAG Nederland) en Sjoerd Mossou (voetbaljournalist, columnist en schrijver). Zij kiezen de winnaars uit de categorie KNVB- scheidsrechter, verenigingsscheidsrechter en talent van het jaar.

Dag van de Fairplay

De uiteindelijke winnaars krijgen tijdens de Dag van de FairPlay de award voor Scheidsrechter van het Jaar uitgereikt. Jurylid en scheidsrechter Bas Nijhuis: “Met deze verkiezing vragen wij aandacht voor amateurscheidsrechters en het belang van FairPlay op de Nederlandse voetbalvelden. Op de Dag van de FairPlay komt dit alles samen. Wij zetten én de winnaars in het zonnetje én willen het talent bij de amateurscheidsrechters naar het volgende niveau te brengen aan de hand van relevante thema’s zoals leiderschap, mentale fitheid en looplijntechnieken die tijdens deze vakinhoudelijke dag worden besproken.”

KNVB en ARAG startten begin oktober voor de tweede keer de zoektocht naar de amateurscheidsrechter van het jaar.

Website: www.scheidsrechtervanhetjaar.nl

Afbeelding
Met dit nummer gaat Joost Klein ons land vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Filmwerf draait 'The Quiet Girl' Cultuur 29 feb, 18:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Gemeente Weststellingwerf lanceert meldpunt voor huurders Politiek 29 feb, 12:00
Afbeelding
Uitslaande brand in leegstaande woonboerderij aan de Domeinenweg in De Blesse 112-Nieuws 29 feb, 08:54
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00