Wouter Jan voelt zich al helemaal thuis in Appelscha.
Wouter Jan voelt zich al helemaal thuis in Appelscha. Foto: RondOm Vandaag

‘VV Stânfries is een levendige en ambitieuze club’

Sport Voetbalspecial 2023

APPELSCHA - Vanaf het seizoen 2023-2024 staat er een nieuwe trainer langs de lijn bij VV Stânfries. De 33-jarige Wouter-Jan Hiemstra uit Oosterwolde neemt de leiding over van Mark Schapelhouman, die alweer vier jaar lang aan het roer stond bij het eerste elftal. De jonge trainer, die ervaring opdeed bij SV Oosterwolde en v.v. GOMOS, heeft zin in de uitdaging en voelt zich al helemaal thuis bij de club: “Net na de winterstop werd bekend dat ik hier aan de slag mocht, dus ik ben vaak als toeschouwer komen kijken. Ik heb Stânfries leren kennen als een levendige club met een ambitieus bestuur, een enthousiaste supportersgroep en goed onderhouden faciliteiten.”

Als speler wordt Wouter-Jan Hiemstra, destijds spelend voor SV De Griffioen in Oosterwolde, geteisterd door blessures. Omdat hij begaan is met het spelletje, besluit hij zich te verdiepen in het trainerschap: “Ik ben bij de jongste jeugd begonnen en heb mij daarna verder ontwikkeld. Bij GOMOS in Norg kreeg ik de kans om mijn UEFA B en C diploma te halen.” In Norg stond Wouter-Jan aan het roer van de JO-19 en de afgelopen twee jaar heeft hij de leiding gehad over het tweede seniorenteam van SV Oosterwolde. Dit is de eerste keer dat hij de rol van trainer op zich neemt bij een eerste team: “Dat is natuurlijk spannend, maar ik vind het vooral motiverend.”

Het team

Al voor de winterstop maakte Mark Schapelhouman de beslissing om na het seizoen te stoppen als trainer. In de zoektocht naar een nieuwe trainer, maakt het bestuur van Stânfries kennis met Wouter-Jan: “Dat was een hele prettige kennismaking, waarbij we al snel een goed gevoel bij elkaar kregen.” In januari wordt bekendgemaakt dat de samenwerking rond is. Dat geeft Wouter-Jan de kans om het team als toeschouwer al in actie te zien: “De eerste indrukken waren goed. Het is een mooie mix van ervaren spelers en jonge spelers, allemaal uit het dorp. Vooral de saamhorigheid viel mij op. Het is een hechte groep, ook buiten het voetbal. Ze hebben veel voor elkaar over en het teambelang staat altijd voorop.” 

Het afgelopen seizoen presteerde het team wisselend. Vooral voor de winterstop waren ze goed op weg, maar door de algemene fitheid (wat vaak leidde tot blessures) waren er veel wisselingen in het team en konden ze niet blijven presteren. “De jongens hebben een paar fantastische wedstrijden gespeeld,” weet Wouter-Jan. “Maar wisten de punten dan helaas net niet binnen te slepen.”

De eerste uitdaging is dan ook, volgens Wouter-Jan, om de fitheid van het team op te krikken. “We hebben sinds een aantal jaar weer twee vaste verzorgers langs de lijn. Daarbij gaan we in trainingen ook meer werken aan de kracht en conditie. We willen voorkomen dat er wederom spelers uitvallen door blessureleed en als ze pijntjes hebben willen we ze helpen om zo snel mogelijk weer wedstrijdfit te worden.”

De club heeft de ambitie om een stabiele derdeklasser te worden, maar welk spel daarbij hoort, is Wouter-Jan nog niet over uit: “We gaan het per week bekijken. Ik kan wel zeggen dat we technisch en aanvallend willen spelen, maar daarmee win je de wedstrijd niet altijd. We gaan per tegenstander bekijken hoe we de winst kunnen behalen.”

De vereniging

Wouter-Jan is enthousiast over zijn nieuwe club Stânfries: “Sinds een aantal jaren is er een jong en ambitieus bestuur. Er waait daardoor een frisse wind door de club. De kantine is vernieuwd, de velden liggen er mooi bij, er zijn veel nieuwe sponsoren en enthousiaste vrijwilligers, er is een vaste supportersgroep en er ligt een nieuw beleidsplan op tafel. Kortom, het is een levendige en toekomstgerichte vereniging. Ik ben blij dat ik daar een onderdeel van mag zijn.”

Klik hier om de verhalen van de andere voetbalclubs uit de regio te lezen.

Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 7 uur geleden
Afbeelding
Vollemaanwandeling in het Drents-Friese Wold Evenement 15 uur geleden
Ingrid De Haas leerkracht groep 3 en 4 op OBS De Velden
Geen Friese les voor kinderen uit Westellingwerf, maar Heemkunde Educatie 17 uur geleden
Afbeelding
Literaire avond met Bibi Dumon Tak in Bibliotheek Oosterwolde Algemeen 12 mei, 15:00
Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 12 mei, 12:00
Wijkverpleegkundige Helga Koopman
Hoe werkt een wijkverpleegkundige? Algemeen 12 mei, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Demonstreren een recht? Column 10 mei, 18:00
Zonder de vele vrijwilligers zou Paard & Erfgoed niet mogelijk zijn.
Het sociale gezicht van Paard & Erfgoed,Nederlands leukste plattelandsfair Evenement 10 mei, 12:00