Harold Vogelzang in actie.
Harold Vogelzang in actie. Foto: Cheryl ten Brug (BTBfotografie)

‘We zijn een echte groep geworden’

Sport Voetbalspecial 2023

DONKERBROEK - Vorig seizoen maakt SV Donkerbroek de overstap van zondag- naar zaterdagvoetbal. Het resultaat was dat er een gloednieuw team op het veld stond. Uiteraard kenden de meeste jongens elkaar wel, maar in deze formatie hadden ze nog niet gespeeld. Inmiddels, horen we van Harold Vogelzang, spits van Donkerbroek, is er echt een team ontstaan. Dit seizoen willen ze dan ook meedoen met de top van de competitie: “We hebben een jong team dat goed voetbalt en waar nog veel potentie in zit, ik denk dat we zeker kans maken om mee te spelen voor de hoogste plekken.”

De discussie over een overstap van zondagvoetbal naar zaterdagvoetbal speelt momenteel bij veel verenigingen in Friesland. Ook bij SV Donkerbroek had het wat voeten in de aarde, herinnert Harold zich: “Er is een enquête geweest om te peilen wat de leden over dit onderwerp vonden. De enquête moest vooral antwoord geven op twee vragen: Wat is nu goed voor de club en wat is over vijf jaar de juiste beslissing voor onze vereniging.” Uiteindelijk bleek dat 80% van de jongeren vooral toekomst zag in zaterdagvoetbal. Omdat dit de jongens zijn die in de toekomst in het eerste moeten spelen, was dat doorslaggevend. SV Donkerbroek ging naar het zaterdagvoetbal. Wennen was dat wel, geeft Harold toe: “Er waren heel veel spelers die een moeilijke keuze moesten maken: kies je voor een prestatie-elftal op zaterdag of blijf je op zondag spelen?” Dat resulteerde in een nieuwe samenstelling van het team, waarbij het prestatieteam van de zaterdag vooral bestond uit jonge spelers: “Ik geloof dat onze oudste speler net dertig was, en ik was ook al één van de oudsten, terwijl ik 23 ben!”

Ondanks dat het jonge elftal nog maar net met elkaar speelde begonnen ze het seizoen best goed, toch weten ze dat niet helemaal vol te houden. Het bleek een combinatie van omstandigheden te zijn: Hun jonge leeftijd, het feit dat ze nog niet zo lang met elkaar voetballen en geen optimale match met de hoofdtrainer zorgden ervoor dat ze niet alles uit de wedstrijden konden halen. Ze eindigen op de negende plek.

Samen groeien

De resultaten op papier vielen wellicht wat tegen, toch maakte het team steeds weer stappen: “Op een gegeven moment merkte ik dat we steeds beter wisten wat we aan elkaar hadden, dat we steeds meer op elkaar ingespeeld werden. Dat gaan we natuurlijk meenemen naar het nieuwe seizoen.” De club trok ook een nieuwe hoofdtrainer aan, Jelke Nijboer. Tot nu toe bevalt dat goed: “Jelke past op dit moment beter bij het team. We zijn jong en hebben daarom best wel wat sturing nodig. Jelke is streng, maar rechtvaardig, dat past goed bij ons.” Daarnaast zijn er een aantal nieuwe spelers die wat ervaring meebrengen: “Door hun coaching spelen we allemaal beter, we kunnen ons aan hen optrekken.”

Sfeer ook belangrijk

Volgens Harold is de kracht van het team dat ze nooit willen opgeven en niet snel hun kop laten hangen: “Bovendien zijn we topfit. We zijn al heel vroeg aan het seizoen begonnen en hebben de eerste weken geen bal gezien. Alles wat we deden was gericht op het opbouwen van kracht en conditie. Dat heb je in deze competitie wel nodig, maar leuk was het niet altijd, haha.” SV Donkerbroek 1 is een team dat graag wil voetballen, maar daar kom je in de vijfde klasse niet altijd aan toe: “Dan is het de kunst om sterker en sneller te zijn dan je tegenstander, daar hebben we alles aan gedaan.” De spits hoopt dat tegenstanders hen zien als een lastige ploeg: “Maar ook een team waartegen het leuk voetballen is.” Winst of verlies, ze proberen het tijdens en na elke wedstrijd wel gezellig te maken. Een goede sfeer vinden ze immers ook belangrijk.

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Filmwerf draait 'The Quiet Girl' Cultuur 29 feb, 18:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Gemeente Weststellingwerf lanceert meldpunt voor huurders Politiek 29 feb, 12:00
Afbeelding
Uitslaande brand in leegstaande woonboerderij aan de Domeinenweg in De Blesse 112-Nieuws 29 feb, 08:54
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
Fixteams gaan op pad met energiebesparende artikelen Recreatie & Ontspanning 28 feb, 15:00